Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A tk kenyér fogyókúra alatt...

A tk kenyér fogyókúra alatt sokkal jobb, mint a fehér kenyér?

Figyelt kérdés

Fogyózok, de a kenyeret nem szeretném elhagyni. Reggelire (ami reggel negyed 7 felé van) szeretnék enni egy szeletet (rántottával, vagy akármivel) és 10óraira (ami olyan 10 óra felé lenne) a nap hátralévő felében már nem ennék kenyeret. Ebédre amit anya főz abból egy kicsi, majd vacsira valami kis egyszerű. E mellett pedig napi 1 óra torna, amiből 20-25 perc futás.


Sok különbség van a két kenyér között?

(már próbáltam utánanézni, de elbizonytalanítottak azok, akik szerint semmi különbség nincs.)


2013. febr. 11. 17:32
 1/5 anonim ***** válasza:
De bizony van különbség! a teljes kiőrlésű kenyér,mivel összetett szénhidrátból áll nagyrészt,ezért lassan szívódik fel,ezáltal csak fokozatosan emeli az inzulin szintet.ezért így sokkal kevesebb az esély a zsírlerakódásra,mert az inzulinszint nem liftezik fel-le hirtelen.A fehér kenyér készítésénél a búzának eltávolítják héját,marad a fehér,lisztes rész,tehát csak finomított szénhidrát van benne,ami gyorsan szívódik fel,így liftezik az inzulinszint=hízásveszély.
2013. febr. 11. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Semmi különbség nincs, csak ma divat ezt mondani. Változatosan kell mindent enni, a tejet a zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat stb., és elegt mozogni.

A többi csak "propagandada.

2013. febr. 11. 17:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm!

És a napi 2 szelet nem sok belőle? Mert elég sok a hasam körül a felesleg, és valahogy jó lenne, ha lemenne. De azt meg nem szeretném úgy csinálni, hogy egyáltalán ne egyek kenyeret, mert pl a puffasztott rizs nekem nem annyira ízlik, és csak tumkodom lefele a torkomon.

170 cm és 64 kg vagyok. Tavaly ilyenkor 74 körül voltam, ez a pár kiló egy év alatt ment le, de nem mozogtam valami sokat, mondjuk csak nyáron. ÉS ez meg is látszik.:|

Nem volt valami sok izom rajtam, már most kezd alakulni, nyárra szeretnék sokkal sportosabb lenni, és a célom olyan 58 kg lenne.:)

2013. febr. 11. 17:43
 4/5 A kérdező kommentje:
2 komment, és mind a 2 ellentmond a másiknak, azért mind a kettőtöknek köszi:D
2013. febr. 11. 17:48
 5/5 anonim ***** válasza:

De legalább mindkét kommentelő jót akart.


De nem olyan nehéz igazságot tenni.. igényel némi háttér tudást, kár hogy az iskolákban ezt nem adják meg.


Ugye adott a divat, hogy a drágább (de olcsóbban előállítható) tk kenyér jobb, olvastuk is az indokot: összetett, lassú felszívódású szénhidrátok vannak benne.


Nem. A búza (rozs, zab, árpa..) keményítőt tartalmaz, kis mennyiségben cukrokat. Ez a szénhidrát tartalma, sem a fehér sem a teljes őrlésű lisztnek nem más. Nincsen összetettebb keményítő és kevésbé összetett keményítő, a keményítő az keményítő (a szőlőcukor polimerje, rengeteg szőlőcukor molekulából létrejön egy igen nagy molekula, ez a keményítő, a fő növényi tápanyag, az állatok inkább zsírokat, a növények inkább keményítőt raktároznak).


A lassú felszívódás nem a keményítő összetettnél összetettebb állapota miatt van (keményítő = összetett cukor, ennek nincsen fokozása) hanem az a hír, hogy a több rost miatt lassabban emésztődik. Ennek a vizsgálata a vércukorszintünk emelkedésének vizsgálata. Ami cukor, szénhidrát gyorsan emésztődik, az nagy vércukor emelkedést okoz. Így különítik el a fehér lisztet az 'egészségesebb' teljes őrlésű liszttől.


A valóság?

1. a vércukros vizsgálat téved (nem vesz figyelembe fontos szempontokat, amik miatt kifejezetten csal az eredmény!)

2. az alacsonynak mondott felszívódási sebesség (ami nem igaz) még mindig gyors, magas, nem jó.


És akkor jönnek az extrák, hogy a hízást segítő keményítőn kívül minden gabona tartalmaz még mérgező anyagokat. Nem azért, mert permetezik őket, vagy tárolás közben penészesek lesznek.. ezek kivédhetők lehetnének. Azért mérgezőek, mert védekeznek a gombás, bakteriális fertőzések ellen. Amik a gombákat, baktériumokat mérgezi, távol tartja, az sajnos úgy alakult hogy a mi emésztőrendszerünket (sőt az egész testünket) lassú méregként károsítja éveken át, krónikus betegségek kialakulásáig.


Lehetne úgy is, hogy semlegesítjük ezeket a mérgeket, de sajnos az emberek csak 10 000 - 15 000 éve esznek gabonákat, kenyeret, ennyi idő alatt nem alakult ki olyan alkalmazkodás, hogy jól toleráljuk a keményítőt, vagy a glikoproteineket. Ha rágcsálók lennénk, akkor elvileg nem lenne bajunk ezekkel, vagy kevésbé lenne gond velük.


Összességében: okos dolog elhagyni, zöldséggel helyettesíteni minden kenyeret, pufirizst és hasonló okosságot.

A reggeli kenyérfogyasztásod nem feltétlen lesz a fogyásod akadálya, ez sok mindenen múlik.. lehet most nem fog gondot okozni, viszont X év múlva egészségügyi és súlyproblémákat egyaránt (ahogy nagyon sok embernél).


Tulajdonképpen eleget írtam, még érvelni szoktak a tk lisztek magasabb tápanyag (vitamin, ásványi anyag) tartalmával. Erről tudni kell, hogy magasabb, magasabb, de még így is kevés. És az emésztés gátolt, nem tudnak felszívódni a hasznos anyagok, felesleges beszélni róluk.

2013. febr. 11. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!