Táplálkozás? Mit egyek ha lisztérzékeny vagyok?
Anyám, ekkora marhaságot. Lisztérzékenységből nincs kategória. Vagy lisztérzékeny vagy, vagy nem! Ha lisztérzékeny glutént tartalmazó ételeket fogyaszt, akár kis mennyiségben is, akkor attól függetlenül, hogy épp nem okoz neki panaszt, károsítja a bélrendszerét, a tápanyagok nem szívódnak fel, nagy eséllyel lesz cukorbeteg, pajzsmirigy problémái lehetnek és daganatokra is nagyobb az esélye.
Másrészt, évente kontrollra kellene járni, ahol a diétahibákat kimutatják és bizony megkapja a dokitól a magáét, ha valamit beevett.
Kérdező: ha lisztérzékeny vagy, akkor életed végéig (a tudomány jelen állása szerint) gluténmentesen kell étkezned.
liszterzekeny.hu-n tájékozódhatsz, de vannak jó csoportok fb-on is :)
szia!
én lisztérzékeny vagyok és nem régen fedeztem fel a spar gluténmentes termékei közt a kenyeret. azt kell, hogy mondjam eddig a legjobb amit vettem!
hatalmas előnye hogy egyenként be van csomagolva 2-2 szelet kenyér, így nem kell folyton kidobálni a megszáradt kenyeret amit nem eszik meg az ember mert oylan rossz az íze (én így voltam vele). nem olcsó, 1000ft/500g de nagyon jók az összetevői, sok féle liszt van benne és a csomag egyik fele lenmagos a másik napraforgó tehát nem egy tápanyagtalan sz.r mint a többi.
Annyiban igaza van az első válaszolónak, hogy vannak olyan emberek, akiknél a tünetek nem olyan mértékben jelentkeznek, mint más lisztérzékeny egyéneknél. Vannak olyanok is, akik nem is tudnak róla, hogy betegek. Ezt nevezik "csendes cöliákia"-nak.
A csendes cöliákia azonban pontosan olyan veszélyes, mint a látványos tüneteket produkáló forma. Nincs „kicsit lisztérzékeny” és „nagyon lisztérzékeny” ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!