Ha lefagyasztjuk a kaját mitörténik vele, miért csökken a tápértéke? És mondjuk ha volt a cuccba 50gramm szénhidrát, utána 30 lesz mil esz abból a 20grammból? Illetve minden kaja tápértéke leesik a fagyasztástól? És mennyit?
A hideg használata az ételek tartósítására a történelem előtti időkbe nyúlik vissza, mikor havat és jeget használtak az elejtett vad tartósítására. Azt modják, hogy Sir Francis Bacon az után kapott végzetes tüdőgyulladást, hogy úgy kísérelt meg csirkéket fagyasztani, hogy a tetemeket hóval tömte ki. Az 1930-as évekig semmi sem volt, mikor is fagyasztott élelmiszereket kezdtek el árulni a kereskedelemben, a gyosrsfagyasztás módszerének felfedezését követően.
Miként képes a fagyasztás tartósítani és biztonságosan eltartani az élelmiszert?
A fagyasztás késlelteti a romlást és tartósítja az élelmiszert azáltal, hogy megelőzi a mikroorganizmusok elszaporodását, és lelassítja a romlást okozó enzimműködést. Amint az élelmiszerben lévő víz jégkristályokká fagy, elérhetetlenné válik azon mikroorganizmsok számára, melyeknek szükségük lenne rá szaporodásukhoz. Azonban a legtöbb mikroorganizmus (az élősködők kivételével), fagyottan is életben maradnak, ezért kell az élelmiszereket mind fagyasztás előtt, mind kiolvasztás után biztonságosan kezelni.
Milyen hatással van a fagyasztás az ételek tápanyagtartalmára?
A fagyasztásnak alig van hatása az élelmiszerek tápanyagtartalmára. Néhány gyümölcsöt és zöldséget blansíroznak - rövid időre forró vízbe merítenek, mielőtt lefagyasztanák, hogy inaktiválják az enzimeket és az élesztőket, melyek a fagyasztás ellenére folytathatnák romlasztó tevékenységüket. Ez az eljárás azzal jár, hogy a C-vitamin egy része (15-20%) elveszik. A veszteségek ellenére a zöldségeket és gyümölcsöket „csúcsformájukban” fagyasztják le, röviddel betakarítás után, tápanyagtartalmuk gyakran magasabb, mint a „friss” példányoké. A betakarított terméknek néha napokba telhet, míg osztályozzák, szállítják és elosztják a boltokba. Ez alatt az idő alatt a vitaminok és ásványi anyagok lassan elveszhetnek az élelmiszerből. A friss puhahúsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, szobahőmérsékleten való tárolás esetén, naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.
Szinte nincs vitamin és ásványianyag veszteség a fagyasztott húsokból, halakból és szárnyasokból, mivel a fehérjékre, az A- és D-vitaminokra és az ásványi anyagokra nincs hatással a fagyasztás. A kiolvasztási folyamat során vízoldható vitamin- és ásványi anyag tartalmú folyadékveszteség van, ami elveszik a főzés folyamán, ha ezt a folyadékot nem pótolják.
Vannak olyan élelmiszerek, melyeket nem ajánlatos fagyasztani?
A fagyasztás károsíthat néhány élelmiszert, mert a kialakuló jégkristályok átszúrják a sejtmembránokat. Ennek nincs kedvezőtlen hatása a biztonság szempontjából, (valójában néhány baktériumsejt is elpusztul), azonban az élelmiszer elveszti friss-ropogósságát vagy keménységét. Példaként említhetjük a fagyasztást nem jól tűrő élelmiszerekre a salátazöldségeket, gombákat és a puha gyümölcsöket.
A magasabb zsiradéktartalmú élelmiszerek, mint a tejszín és néhány szósz hajlamosak szétválni a fagyasztás során.
A kereskedelmi fagyasztás gyorsan lefagyasztja az élelmiszereket, ezért kisebb jégkristályok képződnek, melyek kevésbé ártanak a sejtmembránoknak, ezért az élelmiszerek minőségét is kevésbé befolyásolják.
Milyen hosszan tarthatók el az élelmiszerek a fagyasztóban?
Az élelmiszereket minőségromlás nélkül 3-12 hónapig tárolhatjuk biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, s annak tekintetében az élelmiszercímke szolgál a legjobb javallattal.
hoppá, hát ennek örülök, és köszönöm a válaszokat!
Nah pozitív meglepetés :D
2.
a leghasznosabb válasz, amit itt valaha olvastam! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!