Kapaferenc kérdése:
Mennyire hatékony a szervezetünk a tápanyagok felvétele trén?
Figyelt kérdés
Egy ideje elkezdtem egészségesen táplálkozni, naponta 7-8 alkalommal, kis adagokban, fehérjedús, minőségi szénhidrátokkal, telítetlen hasznos zsírsavakkal és vitaminokkal kiegészített ételeket fogyasztok, csirkemell, rizs, halak, párolt zöldségek, kevés gyümölcs, ÉS ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK, mint fehérjeporok, glutamin és egyéb speciális aminósavak, extra nagy dózisú multivitamin csomagok stbstb. Az étrend mellé súlyzós edzések is társulnak, tömegnöveléses fázisban vagyok szóval kalória szufficittel dolgozok, majd lesz télen egy 18 hetes diéta, szóval ahogy azt kell. A kérdésem végül is az lenne, hogy a szervezetünk mennyi tápanyagot tud felvenni egy étkezésnél. Van e valamiféle limit. Gondolok itt arra, hogy pl. ha megeszek 250 g csirkemellet amiben van tegyük fel 80g fehérje, akkor azt milyen hatásfokkal dolgozza fel a szervezet? Lehet hogy Jóskánál hasznosul belőle 55-60 g Bélánál csak 47-50 mert rosszabbak a bélbolyhai, vagy eleve van egy limit miszerint egy táplálkozásból maximum 30 g-ot tud felvenni hiába viszel be 200 g-ot mert ennyire "rossz" hatásfokkal működik az emésztés és tápanyagfelvétel? Mert ha van limit akkor eleve megkérdőjelezhető a fehérjeturmixok és egyéb kiegészítők hasznossága, arról nem is beszélve hogy a szervezet szilárd táplálékból vesz fel jobb hatásfokkal tápanyagot nem pedig folyadékból, így arra is kívácsi lennék, hogy például egy adag jó minőségű tejsavófehérjéből(30g, melyből kb25 g a tényleges fehérje) mennyi hasznosul? Lehet csak 4-5 de lehet hogy akár a 80% vagy több is? Ezekről senki nem beszél és még csak nem is tanítják, persze úgy alapjában véve senkit nem tájékoztatnak az egészséges életmódról az iskolákban csak nagyon minimalista módon. Cikkeket is szívesen fogadok a témakörben.A válaszokat előre is köszönöm!2012. szept. 21. 13:30
1/2 anonim válasza:
Nem lehet megmondani. De egyet tudok neked mondani, ezek az értékek amik a testépítő körökben úgymond tanítanak, nem légből kapott hülyeségek, hanem sok ember sok évtizedes tapasztalata és kutatások eredménye. Azt is megtudom neked mondani, hogy ha lecsökkented a bevitt mennyiséget akkor még annyit se vesz föl a szervezeted mint a nagyobb mennyiséggel. Nyilván a 100%-a nem hasznosul, de nagy mennyiség igen.
2/2 anonim válasza:
Hibátlan az első válasz. Hozzátenném, hogy ezek a folyamatok befolyásolhatók, irányíthatók. Például mindenkinek a szervezete a bevitt tápanyagok lebontásához szükséges enzimeket termel, amelyek mennyisége egyénenként változóak. Azonban tudsz bevinni szintén kiegészítő formájában plusz enzimeket, amivel igazából "erősítést" küldesz a többieknek. Ha aggódsz a hasznosulás miatt, vigyél be például egy kis PROTEÁZT a fehérjéd jobb emésztése érdekében. Továbbá ha már megemésztetted a fehérjét (lebontottad aminosavakká) annak a szintézisét is turbózhatod ezerféle természetes anyaggal, mint például a BCAA-k vagy vitaminok, de még sok sok más módja van. Még olvasnod kell ezekről egy keveset, mert igenis foglalkoznak vele testépítőberkekben... Nem te gondolkodtál ezen el először.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!