Makrobiotikus táplálkozás kontra Paleo! Melyikben rejlik a hosszútávú egészség? Persze még akkor ott a Vega életmód is.
Tégy velük egy próbát! 2-3(-4) hónap mindegyikből és dönts a tapasztalatok fényében.
Nekem a paleo ésszerűnek tűnt és tűnik is. Illetve a saját tapasztalataim alapján is tökéletesen megfelel nekem már 2,5 éve. Visszaforgatta és meg is állította számomra az időt, ha fogalmazhatok így. :) Nekem ez az egészségem kulcsa.
Na most én olvastam erről a makrobiotikáról.
Pár észrevétel:
- Japánok dolgozták ki. A japánok a Kínaiaktól vettek át sok mindent, például elvileg táplálkozást is..
- A makrobiotikusban a gabonára, hüvelyesekre nagy hangsúlyt fektet. A kínaiak (Taoisták) nem ettek sok gabonát, glutén tartalmút meg aztán pláne nem! Rizs, az volt.
Mi itt nyugaton TUDJUK, hogy a gluténnak rossz hatásai vannak, tudjuk, hogy a ch alapú táplálkozás káros.
Ugyanakkor a kínai táplálkozásról viszonylag keveset tudunk, ráadásul abszolút más az életvitelünk!
A Taoista táplálkozás szerint a Paleó egy közép megoldás. Nem egészségtelen - nekünk az egészség most a fontos - csak éppen visszatartja a sok hús, zsír fogyasztás a szellemet a felemelkedéstől. Én ezt az egy kockázatot bevállalom, egyelőre úgy sem egy templom szerzeteseként élek.
Tehát a paleolit tudományos kutatások alapján kihagy mérgező élelmiszereket, ezekről tény, hogy mértékkel kell fogyasztani, makrobiotika ide vagy oda.
Szia!
Eloszor is ajanlom figyelmedbe a kovetkezo linket: [link] itt olvashatod a vilag vezeto etel es taplalkozas szakertoit tomorito szervezetenek az immar evtizedek ota, bizonyos idokozonkent a legujabb kutatasok fenyeben megerositett velemenyet a vegetarianus es vegan taplalkozasrol (ha az angol nem megy ime a lenyeges passzus: "Az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) álláspontja, hogy a helyesen megtervezett vegetáriánus diéta, beleértve a teljes vegetariánizmust azaz a vegán táplálkozási módot is, egészséges, tápértékét tekintve alkalmas, és előnyös bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. A jól megtervezett vegetáriánus diéta megfelel az egyén táplálkozására életciklusa bármely szakaszában, beleértve a terhesség, a szoptatás, a csecsemőkor, a gyermekkor, a serdülőkor időszakát, és a sportolók számára is megfelelő.")
Ezenkivul, ha vegan vagy nem jarulsz hozza mas allatok kizsakmanyolasahoz, megolesehez.
Ha esetleg a tema erkolcsi vetulete is erdekelne:
olvasni: [link] (bovebben, angolul: [link] FB: [link]
Nezni: [link] (egy kb fel oras ismeretterjeszto film 8 kisebb reszre osztva temak szerint; magyar feliratos verzio is van Youtube-on); [link] (Alapmu! Masfel oras doku Joaquin Phoenix narraciojaval es Moby zenejevel, magyar felirattal)
Ciao! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!