Cukorbetegen milyen lisztet használjak? Melyik a jobb? Teljeskiörlésü rozs, tönköly, vagy síma graham?
Cukorbetegként nagyon fontos betartani a CH diétát. Sajnos elég komoly szövődményeket össze lehet szedni. Itt egy diabeteses lap, szerintem érdemes olvasgatni. Itt le van irva az is, hogy hogyan vehet igénybe cukorbeteg adókedvezményt!
ezt a lapot több betegség esetén is hasznosnak találtuk:
CH számolással kapcsolatos:
CH tartalma ételeknek:
[link] :
Gabonafélék
A gabonafélék, pékáruk alapját a szénhidrátok képezik, vagyis fogyasztásuk mértékkel javasolt (kis mérleg használata!). Nem mindegy persze az sem, hogy a hatalmas választékból, amellyel az üzletekben találkozunk, melyek közül válogatunk. Mindenképpen a rostos, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekre essen a választás, hiszen azok emésztése, lebontása több időt vesz igénybe, ezért a vérbe nem egyszerre, hanem fokozatosan jutnak be a lebontott cukormolekulák. Ezt a felszívódási sebességet jobban tudja követni az inzulin hatása is, így a cukormolekulák anélkül, hogy feltorlódnának a vérben – mint például fehér kenyér, fehér zsemle fogyasztását követően –, szépen fokozatosan beépülnek a sejtekbe. Mit válasszunk tehát? Kenyerek, pékáruk közül mindenképpen a rostos változatokat, fehér rizs helyett barnát, a száraztészták közül pedig a durumbúzából készülteket, amilyenek például az olasz tészták is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!