Melyik az egészségtelenebb a só vagy a cukor? 1:1 arányban
A kérdésnek nincs értelme, épeszü ember nem keveri a cukrot meg sót 1:1 arányban és föként nem fogyasztja igy.
Mellékesen egyik sem árt, kivéve, ha sokat fogyasztasz belöle.
A cukor az emberek alapvetö energiaforrása (mindent, amit megeszel a szervezet elöször cukorrá alakit, mert csak igy tudja felhasználni), a só nélkül meg az idegrendszer nem tud müködni, és az, hogy a vérnyomésnak vagy vesének káros lenne, már régen nem érvényes. Ugyanis amikor ezelet megállitották, akkor nem megfelelö módon történtek a vizsgálatok. IDöközben a normális mértékü sófogyasztásról kideritették, hogy kimondottan jó a vesékre nézve, a sóhiány viszont tönkreteszi azt.
Se a cukorból, se sóból ne fogyaszz sokat, a kevés meg nem árt semmit sem.
Egyes források szerint a konyhasó (NaCl) halálos adagja 2500 mg/testsúly-kilogramm. Ez annyit jelent, hogy pl. egy 70 kg-os ember számára:
2500 mg/kg * 70 = 2,5 g/kg * 70 = 175 g a halálos adag.
Más források szerint a konyhasó halálos adagja: 200 – 280 g. Azért van ekkora eltérés, mert ez erősen egyéni, ezért inkább a 150 – 280 g közötti értéket adják meg.
Hogy mennyi a répacukor (szacharóz) halálos adagja, azt nem sikerült kiderítenem.
Aztán az megint más kérdés, hogy hosszú távon azért annyi sót nem bírnánk megenni, mint amennyi cukrot általában megeszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!