Savasodás-lúgosítás. Valaki tud jó PH mérésre alkalmas eszközt, amit érdemes megvásárolni?
Gondolom, hogy te a vér pH-ját akarod megmérni, és a szervezet sav-bázis háztartását egészben értékelni, amihez a bikarbonát koncentráció, CO2 és O2 parciális nyomás, bázisfelesleg, anionrés stb. ismerete is elengedhetetlen.
Ezzel a műszerrel legtöbb intenzív osztályon már elboldogulnak:
Nem, mert a vizelet pH-ja tág határok között változik az elfogyasztott ételektől függően (pl. húsokban sok a mitokondrium, azokban pedig a DNS, és annak lebontásakor húgysav keletkezik, mely a vizelettel ürül) és még sok más dologtól függően (kálium, aldoszteron hormon, vízhajtók stb.).
Mellesleg, minek akarod mérni a pH-ját? Más az artériás, más a vénás és más a kapillárisvérnek a pH-ja. A vizeleté és nyálé ráadásul még tág határok között is változhat (utóbbi még a fogmosástól is függ). A gyomornedv savas, a bélnedv pedig lúgos kémhatású. A sejten belüli pH se egyezik meg a környező szövetnedv pH-jával.
A gyakorlatban az egész szervezet sav-bázis háztartását az artériás vér "pH-jával" szokták jellemezni. Azért tettem idézőjelbe, mert a pH önmagában semmit se mond, mert lehet acidózis/alkalózis normális pH mellett is (mert vannak kompenzáló mechanizmusok, ha pedig az artériás pH is megváltozik, akkor dekompenzált a beteg), ezért kell értékelni az összes paramétert, amiket az #1-es hozzászólásban leírtam, és azokat ilyen géppel lehet a legegyszerűbben. Csak az adatok kiértékeléséhez egy orvosi diploma se árt.
Ezeket azért írtam le, hogy lásd, hogy az egész "lúgosítsunk őrület" úgy hülyeség és áltudományos baromság, ahogy van! Attól hogy a TV-ben és bulvárlapokban szó van róla, attól még hazugság. Körülbelül a tenyérjóslással egyezik meg a diagnosztikai pontossága. Én is hallottam hírét, hogy egyes bioboltokban a "szakképzett" zöldségesek nagyon "komoly" méréseket végeznek nyálból/könnyből különféle gagyi ketyerékkel, de ezek mezei parasztvakítások és arra megy ki a játék, hogy az indokolatlanul drága "lúgosító" varázscuccokat vedd meg, mert azt hiszed, hogy egészséges. Például ásványvízbe beletesznek egy csipet szódabikarbonát és máris "lúgosvízként" árulják 3x áron.
Az pedig csak ráadás, hogy egyes lúgosítós honlapokon olyanokat olvasok, hogy "az savasít, ami emeli a pH-t". Na, itt szoktam agyvérzést kapni, amikor az illető az ált. iskolai kémiából is bukásra áll, de osztja az észt...
U.i.: A laborgépet azért linkeltem be az #1-es válaszban, hogy hátha leesik a tantusz, de ezek szerint nem vetted a lapot...
NEHOGY MEGVEDD A GÉPET mondom, csak "gondolatébresztőnek" szántam!
A refluxnak SEMMI KÖZE SINCS A SAV-BÁZIS HÁZTARTÁSHOZ! A téves közhittel ellentétben nem a túl sok sav okozza a problémát, hanem az, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, mert gyengén zár a gyomorszáj. Vagyis, az egész oka egy záróizom gyengesége.
Ajánlott kerülni a sok húst (de mértékkel lehet), kávét, csokit, édességeket, erős fűszereket, paradicsomot. Viszont minden más zöldséget ajánlatos bőven fogyasztani. Kerülni kell a gyors, kapkodó étkezést és a stresszt is, viszont a testmozgást emelni. Éjszaka ajánlott magas párnán aludni.
Ha ezek nem hatnak, akkor jön a gyógyszeres kezelés (ami tüneti, nem oki), három csoport van:
1. Savlekötők: szódabikarbóna és társai (a "lúgos víz" gyakorlatilag vízben oldott szódabikarbóna). Sokan nem is hiszik gyógyszernek őket, mert nem tabletták, "nagyi korában is voltak", viszont komoly mellékhatásaik vannak. A Na tartalmú szerek magas vérnyomást okoznak, ami lassú, csendes gyilkos. A Ca tartalmú szerek pedig hosszútávon fokozzák a gyomorsav termelését. Igaz, hogy a hatásuk gyorsan kialakul (mert közömbösítik a gyomorsavat), viszont nagyon rövid ideig hat. MA ELAVULTNAK SZÁMÍTANAK és hosszú távon károsnak.
2. H2-receptor blokkolók
3. Protonpumpa gátlók.
Ezekről itt találsz egy rövidke leírást:
Amúgy ajánlott felkeresned egy gasztroenterológus szakorvost is.
A "lúgosító" sarlatánokat pedig kerüld el messzire, mert akármit mondnak, sokkal pénzéhesebbek, mint a gyógyszergyárak, ráadásul hatástalan vagy veszélyes szereket akarnak rád tukmálni a "természetesség" álcájába bújtatva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!