Van egy népi gyógymód, mikor vízbe kevert szóda-bikarbónát isznak meg az emberek. Az mire jó? Mikor csinálják ezt?
jah a gyomorsavas az egy tévhit sajnos :) olvass utána :)
De amúgy teli gyomorra jó,mert büfizel tőle. De magaa a keletkezett szénsav további savasodást okozhat.
Nekem akkor adta ezt anyukám amikor csikart/fájt a hasam. Nem tudom, de nekem használt kiskoromban.
Állítólag ha valaki nagyon teleette magát akkor is jó.
önnyíti az emésztést
Gyomorégést, nehéz emésztést tapasztalunk egy-egy kiadós étkezés után? Könnyen segíthetünk rajta! Oldjunk fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igyuk ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek.
Nem tévhit, a szódabikarbóna (NaHCO3) tényleg a gyomorsavval reagál. Mégpedig:
NaHCO3 + HCl - > NaCl + H2CO3
H2CO3 a szénsav ami vízre és szén-dioxidra bomlik -> utóbbitól böfizünk. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!