Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Lehet ez kezdődő bulímia?

Lehet ez kezdődő bulímia?

Figyelt kérdés
29 éves vagyok. 16 éves koromtól foglalkoztat a súlyom, és az étkezések mindig bűntudatot, szégyenérzetet okoznak nálam. Ha eszem (mégha csak egy zsemlét is), sírnom kell és hashajtózom. Kétszer hánytattam már magam régen, és ki is jött, de többször nem, mert nem bírtam lelkileg. A napjaim az evés-nemevés téma körül forognak, és mindennap látogatom a pro-ana oldalakat. Hatalmas a megfeleléskényszerem. Félek a hízástól, és állandóan a fogyáson jár az eszem. A BMI-m a normál kategóriába tartozik. Nagyon szenvedek, minden nap, ha eszek akkor nagyon kikészülök. Lehet ez a bulímia kezdődő jele, vagy esetleg már az is lennék? A Bulímiások mindenképpen hánytatják magukat? Vagy aki hashajtózik, meg fastolgat, koplal az is bulímiás lehet? Mit tegyek, hogy ne legyen állandóan kínszenvedés ha eszek, és az a szörnyű szégyenérzet és lelki fájdalom? Sokszor még az emberek között sem merek mutatkozni, mert kövérnek látom magam. Mások csinosnak mondanak, de én teljesen az ellentétét látom. Van ebből kiút, hogy elfogadjam magam? Tudom hogy amig nem fogyok le soha nem fogom magam elfogadni, de nagyon szeretném, és nem akarom ezt a szörnyű érzést állandóan.
2012. márc. 8. 17:59
 1/3 anonim ***** válasza:

Ez nem kezdődő és nem bulimia, hanem meglévő anorexia.

Pontosabban a kérdés az, hogy vannak-e falásrohamaid. Van-e olyan, hogy nem bírsz magaddal és egyszerre nagy mennyiségű ételt eszel meg, aztán megbánod és hashajtózol? Mert ha igen, akkor ez bilimia.

Ha nincsenek ilyen falásrohamai, akkor anorexia.

Ugyanis a két betegség között gyakorlatilag ez a különbség. A bulimiást érdekli a súlya, de néha nem bír magával és órási mennyiségű ételt fogyaszt el, de aztán megbánja, és vmit csinál, hogy a bűntudatát enyhítse.

Az anorexiás szintén nagyon ügyel a súlyára, de nincsenek falásrohamai. Lehet purgáló vagy sanyargató típusú. A purgáló az eszik vmennyit, de utána hashajtózik vagy hánytatja magát.

A sanyargató típus pedig alapból nem is hajlandó enni, illetve kényszeresen edz.

2012. márc. 8. 18:37
 2/3 anonim ***** válasza:

Első vagyok. Egyébként ezt már súlyosnak mondanám. Szerintem mindenképpen fordulj szakemberhez, mert egyedül ebből nagyon nehéz (vagy nem is lehet) kilábalni.

Ne szégyellj segítséget kérni, mert ezzel a lelkedet is és a estedet is teljesen tönkreteszed.

2012. márc. 8. 18:38
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Falásrohamaim nem szoktak lenni, hacsak a normál evés nem annak számít. (vagyis olyan van, hogy nem bírom megállni a nemevést és eszek valamennyit, de olyankor sem sokat, hanem kb másnak normál mennyiségnek megfelelőt). De én már egy átlagos evést is soknak érzek. Olyankor hashajtózok. Anorexiás biztos hogy nem vagyok, mert a súlyom az normál kategória, és ugye az anorexia kritériuma - gondolom én laikus fejjel - a kóros soványság. Persze sejtem hogy az anorexia fő jellemzője mégsem ez, de talán kritérium amennyire én tudom. Szeretnék segítséget kérni ugyanakkor hízni sem akarok hanem fogyni. De ezt a sok tortúrát sem bírom már megemészteni ami az életemben a nemevés-evés miatt van. Mégegyszer köszönöm a válaszokat.
2012. márc. 9. 21:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!