Szerintetek eléggé jól csinálom?
Tudom, a lehető legrosszabb helyen kérdezem, mert kevés a szakértő, de az orvostudakozón nem találom a dietetikust, csak akkor, ha épp válaszolt valakinek és kint van a legfrissebb válaszok között.
Nem lehet meggyőzni sem a vegetarianizmusról, se a vegán, se a paleolit diétáról!!
Szerintem a fehér kenyér + szalonna + hagyma egészséges vacsora, persze mondjuk mindezt nem túl későn.
Tehát arany középutat kereső vagyok.
Nagyon nehéz egészségesen étkezni egy városinak. Minden tele van adalékanyagokkal, vegyszerekkel. Amit lehet, próbálunk piacon vásárolni, kenyeret péknél (megjegyzem: jó drágán).
De alapvetően nincs sok pénzünk. A kenyéren kívül mindent a legolcsóbban veszünk, mert csak úgy tudjuk...
Szóval a reggelt kezdem frissen facsart narancslével (egy vagy két darab, a belét megeszem), amit vagy felöntök teával vagy nem. Beveszek egy darab multivitamint (Béres Actival Plusz). Kenyeret eszem, margarinnal, felvágottal vagy sajttal.
Az iskolában szendvicset eszem, és egy darab almát.
Itthon hagyományosan főzött vacsora van, főzelék, vagy hús valamilyen körettel, gyakran leves.
Este eszek kenyeret valamivel.
Néha késő este, vagy a délután folyamán megeszek még egy almát, vagy mandarint, narancsot. Utóbbiakat azért nem túl későn, mert enyhe gyomorsavproblémáim vannak.
Néha salátát eszem.
Minden évszakban hasonlóan megy ez, azzal a különbséggel, hogy próbálkozom évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt enni.
Pl. a szezonjában paradicsomot ettem margarinos kenyérrel reggel, napközben sok szőlőt. Tavasszal retket és zöldhagymát tervezek enni.
Sajnos naponta többször elcsábulok valamilyen édességre. A kakaót is a mai napig szeretem.
Viszonylag jól csinálom? Hogyan lehetne a napi két-három maximum négy db/kisebb adag zöldség-gyümölcsnél többet csempészni az étrendbe?
19/L
Itt megint az van, hogy nem egyedül élek, nem azt csinálok, amit akarok. Másrészt nagyon sokak szerint a párolás se jobb.
Nem akarlak megsérteni, főleg, mert én kérdeztem, és komolyan választ várok, nem a kötekedés a célom.
Viszont szerintem Te kicsit túlzásba viszed. Egyrészt, ha elhiteted másokkal, hogy nem étkeznek egészségesen, mikor az a másik egy csomót erőlködik, egy csomó rossz szokásával már felhagyott vagy azon van, hogy felhagyjon, azzal elveszed a hitét, így elveszed a placebohatást, amit mással nem lehet kiváltani és ami a legtöbbet nyom a latban. A másik, hogy sokan azért nem is próbálnak egészségesen élni, mert mindenhol csak a negatív oldal tűnik fel nekik: ha kocog, árt a rossz levegő, ha úszik, árt a klór, ha szaunázik, megint csak árt a klór, ha gyümölcsöt eszik, az tele van vegyszerekkel és nem elég bennük a vitamin... Van ismerősöm, aki ezért meg se próbál tenni az egészségéért! (Nem pont ezek az érvei, de hasonlóak... szerinte úgyse lehet egészségesen élni, minek próbálkozni.)
Én meg ezekre azt mondom: és? Ha fut, akkor többet segít magán mint amennyit árt a szmog, mellesleg lehet parkban, folyóparton is futni. Ha úszik, megintcsak több a haszon, mint a kár... A gyümölcsöket lehet parasztoktól venni és ha magunkhoz képest többet eszünk, már jó.
Szóval szerintem azért pozitívabban kellene felfogni az egészet, és minden apró eredménynek örülni majd továbblépni. Amin meg nem lehet változtatni, azt csúnya szóval: lesz-rni!
Tudom, ez kötözködő hangnemű volt, de nem ez az elsődleges célom.
Szóval a hűtő teljes lecserélése, idős rokonom főzési szokásainak megváltoztatása, hatalmas anyagi kiadások, vidékre költözés, drágább kenyér vásárlása amit ráadásul senki se szeret rajtam kívül, stb nélkül... milyen apró trükkök vannak, amikkel segíthetek magamon?
Szerintem nem csinálod jól. De ezt nem fejtem ki bővebben, mert nem vagy rá kíváncsi. :D
Ha több zöldséget, gyümölcsöt akarsz enni, hát egyszerűen egyél többet! Nem kell azon semmit, sehova sem csempészni. Ha meg a kenyérrel jól laksz és nem vágysz utána több gyümölcsre, akkor iktass ki egy szendvicset és egyél helyette gyümölcsöket. Ennyire egyszerű. Köret helyett meg alkalmanként szintén ehetsz salátát. Ez is tök egyszerű. :D
Azért annyira nem...
De mit nem csinálok jól, ha még nem túl szigorúan nézzük?
Figyelj, nem tudom hanyadik hozzászólásomat írom neked, szóval ne mondd, hogy nem veszem komolyan a kérdésed, és nem akarok segíteni.
A placebo önmagában nem elég arra, hogy egészséges légy, maximum kis rásegítésként hat, illetve jobb lesz a közérzeted. Mert hiába hiszi bárki is, hogy a kolbászevéstől egészséges lesz, és hosszú életű, ez nem fog működni.
A természet törvények szerint működik, így a te tested is. A tested nem tudja, hogy te most tojásrántottál ettél, vagy spenótfőzeléket, ő csak a tápanyagokat érzékeli, pl szénhidrát, fehérje, vitaminok, ásványi sók. Emiatt sokkal jobb, ha TISZTA forrásból viszed be a tápanyagokat, ami azt jelenti, hogy a fehérjét nem kolbásszal kell bevinni, mivel még egy csomó felesleges zsírt, illetve méreganyagokat tartalmaz, ezzel szemben a hal, vagy a sültcsirke sokkal kevesebbet.
A teljesség igénye nélkül:
Túl sok kenyeret eszel. Túl kevés gyümölcsöt, zöldséget. A margarin egészségtelen. (Gyomorsavproblémák is a helytelen étkezés miatt alakulnak ki. Lehet ezt szépíteni, de végső soron ez az igazság.)
Az édesség gondolom cukros vackokat jelent. Az sem tesz jót a szervezetednek.
Mit esztek, mialatt mások kenyeret esznek? És ha mégis kenyeret esztek, mit tesztek rá????
Szóval ez nekem szélsőséges, már bocsánat.
Egyek reggelire csirkét meg halat, és vacsorára is? Ráadásul úgy, hogy a halat nagyon nem szeretem, havonta egyszer van, úgy kell legyűrnöm és a legkevesebb általam fogy az egész családból...
Azért azt be kellene látni, hogy az ízlésem, a szokásaim 100%-os megváltoztatására és a család hatalmas áldozatára lenne szükség, mellesleg kétszer annyit költenénk.
Ezt NEM!!!
Mellesleg a placebohatás a legtöbb, de mindegy...
Tévhit, hogy az egészséges étel többe kerül, mint az egészségtelen. Ha összességében megnézed, hogy 1 kg felvágottban, vagy 1 kg szalámiban mennyi a fehérjetartalom, és mennyi az egyéb felesleges méreganyag, és ez alapján megnézed, hogy 1 kg csirke miből áll, úgy rájössz, hogy a csirke/pulyka/marha sokkal OLCSÓBB megoldás, mint kolbászt enni. A finnyásság más kérdés, ha ráneveled magad egy másfajta táplálkozási szemléletre, akkor az lesz a normális, és utána már nem kell vele foglalkoznod, hogy annyira odafigyelj rá, mert beépül a szokásaid közé.
Egyébként meg a placebo-ról annyit, hogy létezik, de ha az lenne a legfontosabb, ahogy írtad, akkor enni sem kellene, csak bebeszélni magadnak, hogy jóllaktál.
Mialatt mások szendvicset esznek, én mondjuk megeszek 3-4 almát. Általában a legolcsóbbat veszem, vagy ha az nem tetszik, akkor a következő legolcsóbbat. Mivel mostanság drága a banán, így abból lényegesen kevesebbet eszek, mint az elmúlt években, pedig igazán szeretem, de én sem vagyok anyagilag annyira eleresztve. Aztán van, amikor elrágcsálok 1-2 sárgarépát. Azt is imádom. Tojást is sokat eszek, nem tudom azt mennyire tartod drágának, de nagyon jól laktat (sütve is, főzve is) és nincs szükség mellé kenyérre. Sokszor csinálok olyan egyszerű ételeket, amik húsból és pirított zöldségből állnak. Persze ott a zöldségek veszítenek az értékükből, de hát nem szeretek mindent nyersen. A zeller például nagyon finom vajon pirítva.
A húsok pedig eleve olcsóbbak, mint sok felvágott és remélhetőleg nincsenek tele adalékanyaggal (természetesen illúzióim nincsenek, tudom, milyen körülmények között tartják azokat az állatokat, amiknek a húsát megeszem).
Ha édességre vágyom, eszem egy kevés mazsolát. Az sem drága.
Tudod, ha valamit meg akarsz oldani, akkor azt meg is tudod. Néha nem árt kreatívnak lenni meg kísérletezni. Előbb-utóbb sikerül. Viszont, ha csak a buktatókra koncentrálsz, akkor észre sem veszed a lehetőségeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!