Szerintetek eléggé jól csinálom?
Tudom, a lehető legrosszabb helyen kérdezem, mert kevés a szakértő, de az orvostudakozón nem találom a dietetikust, csak akkor, ha épp válaszolt valakinek és kint van a legfrissebb válaszok között.
Nem lehet meggyőzni sem a vegetarianizmusról, se a vegán, se a paleolit diétáról!!
Szerintem a fehér kenyér + szalonna + hagyma egészséges vacsora, persze mondjuk mindezt nem túl későn.
Tehát arany középutat kereső vagyok.
Nagyon nehéz egészségesen étkezni egy városinak. Minden tele van adalékanyagokkal, vegyszerekkel. Amit lehet, próbálunk piacon vásárolni, kenyeret péknél (megjegyzem: jó drágán).
De alapvetően nincs sok pénzünk. A kenyéren kívül mindent a legolcsóbban veszünk, mert csak úgy tudjuk...
Szóval a reggelt kezdem frissen facsart narancslével (egy vagy két darab, a belét megeszem), amit vagy felöntök teával vagy nem. Beveszek egy darab multivitamint (Béres Actival Plusz). Kenyeret eszem, margarinnal, felvágottal vagy sajttal.
Az iskolában szendvicset eszem, és egy darab almát.
Itthon hagyományosan főzött vacsora van, főzelék, vagy hús valamilyen körettel, gyakran leves.
Este eszek kenyeret valamivel.
Néha késő este, vagy a délután folyamán megeszek még egy almát, vagy mandarint, narancsot. Utóbbiakat azért nem túl későn, mert enyhe gyomorsavproblémáim vannak.
Néha salátát eszem.
Minden évszakban hasonlóan megy ez, azzal a különbséggel, hogy próbálkozom évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt enni.
Pl. a szezonjában paradicsomot ettem margarinos kenyérrel reggel, napközben sok szőlőt. Tavasszal retket és zöldhagymát tervezek enni.
Sajnos naponta többször elcsábulok valamilyen édességre. A kakaót is a mai napig szeretem.
Viszonylag jól csinálom? Hogyan lehetne a napi két-három maximum négy db/kisebb adag zöldség-gyümölcsnél többet csempészni az étrendbe?
19/L
Figyelj! Ezt most komolyan kérdezed, hogy jól csinálod-e? Abszolút egészségtelen a táplálkozásod, annyi a pozitív oldala, hogy megeszel egy-két almát, vagy narancsot. Az állandó margarinos kenyér eléggé egyoldalú, unalmas, hízlal, másrészt mi a helyzet a fehérje beviteleddel? Minden nap eszel húst? Nem húsfélét, húst. Tejtermékeket nem fogyasztassz eleget. Sovány sajt, sovány túró, ha bírják a beleid, akkor egy-két pohár tej. A fehérkenyér, szalonna, hagyma mióta egészséges kaja amúgy? Mert a faluban aszonta a nagypapa?
Egyébként ha belegondolunk, sok ember még ennyire sem táplálkozik egészségesen.
A hagyma rohadt egészséges, a fehér kenyérrel igenis semmi baj, évszázadok óta eszik. Igen, a szalonna zsíros. És? Ha nem eszünk meg mellé egy rakat másik zsíros cuccot, nem baj.
Hús hetente három-négyszer biztosan van, bizonyos időszakokban minden nap.
Tejet nem ihatok, egy időben volt, és olyan hasmenést kaptam tőle, hogy ihaj.. A bolti fehér izét iszom, régebben minden nap egy bögrével, manapság kevesebbet.
A kenyérre mit kenjek????
Amúgy Rama, Lira margarinokat váltogatunk, asszem van egy harmadik márka is. De nincs pénzünk nagyon igényeskedni...
Családban élek szerencsére, ahol a többieknek is vannak igényeik. Például csak én szeretem - és én se annyira - a teljes kiőrlésű kenyeret. Ráadásul az drágább.
Több gyümölcsöt nem akarok, így is lelkiismeret-furdalásom van, hogy az én kívánságaim miatt többezret költünk rá havonta.
Budapestiek vagyunk, és nem szegények - megélünk-megélünk - de mégis spórolnunk kell, mert a spórolás következtében van pénzünk arra, amire egyáltalán van.
Például igazi zöld teára egyáltalán nem futná. De megint ott tartunk, hogy családban élek... A többiek jobban szeretik a fekete teát, így általában az van.
Úgyhogy szűkek a keretek, ezeken belül próbálom megtenni, amit megtehetek.
Igazából tök mindegy, hogy mit kensz a kenyérre, igazából minden margarin ugyanazt tartalmazza, növényi zsiradékot, és hasonlót. Lehet, hogy a vaj jobb választás, de franc se tudja. Egyébkébként meg nem kötelező megkenni a kenyeret.
Ezzel nem értek egyet, hogy a fehérkenyér egészséges lenne, főleg azzal nem, ahogy megmagyaráztad. Fehérkenyeret nem olyan régóta eszik az ember. Párszáz éve alakult ki a szokás, hogy a földesurak, és a rangosabb embereknek fehérkenyér készült. A parasztok barnakenyeret ettek. Akkoriban sokkal jobban megérte a szegény embereknek barna kenyeret készíteni, ma megfordult az egész, a barna kenyér a drágább. De ha visszagondolsz, még egy 30 évvel ezelőtt is a fehér kenyér volt a drágább!
Jó időben kocogok, bringázok. Egy park mellett megyek el, többször, általában langyos tavaszi napokon nem villamosozom, hanem átgyalogolok rajta.
Úszni is járok, bár most el vagyok tiltva.
Most a bingázást, úszást, kocogást tornával helyettesítem. Ez kb semmit se ér, de talán valamit mégis...
Szerintem is, a régebbi - vagy néhány mostani is - vidékiek, parasztok a jó levegőn, fizikai munkát végezve egészségesen éltek. Biztos sok volt a szalonna, hurka (ugye a disznótartók körében, mert azért szegénység is volt...), zsír, kenyér stb. Viszont mindent maguk termeltek maguknak, nem volt tele mesterséges sz*rral.
Rokonom szerint napi egy alma esetleg egy narancs VAGY multivitamin-tabletta elég is. Ő nem is hallott arról, hogy még az orvosok, dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek, egészségtan-könyvek, általános iskolák stb. is napi ötszöri zöldség-és gyümölcsfogyasztást ajánlanak...
Szóval tényleg a legnagyobb akadály a család és a pénzhiány.
Amúgy szerintem elég kevés az, aki megfelelő mértékben tesz az egészségéért. Az emberek mindig azt csinálják, amit gyorsabban, kevesebb energiabefektetéssel lehet, és amit a tömeg csinál. Aki mást csinál, azt nehéz elfogadni - mindkét fél érthető szerintem -, és mindkettő félnek nehéz lesz... És egyik felet se lehet elítélni, hülyének nézni stb szerintem.
A krumpliban, sültpaprikában, piroskáposztában, tojásban is van némi vitamin és ásványi anyag?
Tudtommal nemigen, mert minden szétbomlik, működésképtelenné válik. Ráadásul ezekben lennének enzimek, de azok is tönkremennek.
Azért voltak egészségesebbek régen a vidékiek, mert mindent maguk termeltek meg, kint voltak a friss levegőn, nem volt stresszes az életük, és sok zöldséget/gyümölcsöt fogyasztottak. Attól még se a fehér kenyér, se a szalonna nem egészséges.
Ki a franc beszélt itt csatákról?
És barnakenyeret fogyasztott a régi paraszt, nem fehéret, ez tévhit erősen. Az ilyen töltött paprikákban, meg főzelékekben nem igen marad semmi, inkább párold a zöldségeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!