Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mondanátok nekem gyomorsavat...

Mondanátok nekem gyomorsavat csökkentő ételeket?

Figyelt kérdés
Az éjjel már hánytam a gyomorsavtól, ma még csak egy fél kiflit tudtam megenni, mert még mindig fáj a gyomrom. Az étkezésemen szeretnék változtatni. Melyek azok az ételek, amiket gyomorfekély és reflux esetén ehetek? Menüket is mondhattok.

2012. jan. 10. 14:52
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Tejfölt én sem bírom, azóra sem eszem, gyümölcsök is savasak.

Orvosnál voltál, ha ilyen súlyos, akkor szedni kell egy ideig protonpumpa gátlót.

2012. jan. 10. 15:36
 12/21 anonim ***** válasza:
Tea engem is savasít, láttam lugosító teát, elég drága és nem tudom az jó-e?
2012. jan. 10. 15:37
 13/21 A kérdező kommentje:
Csak koffeintentes teát szabadna innunk.
2012. jan. 10. 15:41
 14/21 anonim ***** válasza:
A vér az nem jó jel. Az figyelmeztet. Nehogy egy hirtelen gyomorvérzés lépjen fel! Gyógyszert kellene szedni, nem elég a diéta.
2012. jan. 10. 17:42
 15/21 A kérdező kommentje:
Nagyon lefogytam, gyenge vagyok, nagyon rossz soványnak lenni!
2012. jan. 10. 17:46
 16/21 anonim ***** válasza:

Zöldséget, gyümölcsöt ugye szabad enni? Melyek azok, amelyek jobban fokozzák a savtermelést / azokat gondolom estefelé nem szabad már, hanem nap elején?

Én is érintett vagyok, bár közel se annyira, mint Kérdező. Puffadás, felváltva híg széklet és majdnem székrekedés, minden napos hasfájás a nap valamelyik szakaszában, és főleg stressz hatására jelentkező büfögőroham voltak a tüneteim. Néha égett a nyelőcsövem. Protompumpa-gátlótól ezek helyrejöttek. :)

Lepedékes nyelv, krákogás (olyankor van is ott váladék) és orrdugulás a makacs tünetek, háziorvosom szerint azok is ettől. Ebben én már kételkedem, szerintem ezt is csökkentenie kellett volna a gyógyszernek.

A zölldség-gyümölcsökről nem akarok lemondani. Sose voltam nagy evőjük. Kisebb koromban azért belémpumpálták Szüleim plusz szedtem telente multivitamint. Aztán ezek szép lassan elmaradtak. Pár év alatt fokozatosan jelentkeztek a problémák (egy kis stresszhelyzet, rokonok betegségei, halálesetek) rátettek egy lapáttal. Több (ugyan kisebb) problémám is jelentkezett, a száraz bőrön keresztül a gyakoribb sápadtságon, a rosszabb memórián, a (valószínűleg emiatt is) rosszabb állóképességen és a gyengébb (tényleg) immunrendszeren át mindenféle. Ezeket sikerült helyretennem, mióta rászoktattam magam, hogy a főétkezések mellett általában jól jön egy kis zöldség, étkezések között pedig egy kis gyümölcs. Azóta - másfél év alatt értem ezt el - már kívánom is. Mindjárt megyek egy kis sárgarépáért. :)

Most olyan vagyok, mint régen, mikor sokat mozogtam a friss levegőn vidéken, és valamennyi vitamin is jutott belém. Nem akarok visszaesni...

Tudom, belepofátlankodtam más kérdésébe, és ez nem egy fórum. De mégse akarok egy majdnem ugyanilyen tárgyú kérdést feltenni, mert erről nekem is eszembe jutott vmi.

Mellesleg a válasszal esetleg Kérdezőt is segítitek majd. :)

2012. jan. 10. 18:30
 17/21 anonim ***** válasza:
Fehérjében szegény, magas szénhidráttartalmú ételek, rizs, krumpli, tészta, kenyér segítenek. A fehérjék csinálnak savat, mivel az ő lebontásukhoz szükséges a pepszin nevű enzim, ami csak 2-es pH-n aktív, ezért gyártja a szervezet a savat. Tehát a tej, tejszín csak egy időre csökkenti a savasságot, a benne lévő fehérje egy idő után még több savat csinál. Egyetértek az előttem szólókkal, ez már orvosi eset, savkötő, ill. protonpumpa-gátló kell, mert gyomorvérzés is felléphet.
2012. jan. 10. 23:10
 18/21 anonim ***** válasza:

Kérdező! Figyelj! Nálam senki nem fél jobban, és nem utálja jobban az orvosokat, de nem kellene magad kivizsgáltatni? Persze a fogyást az is okozza, ha nem eszel, mert mindentől ég a gyomrod. Ettől lehetsz fáradékony is - de komolyabb dolgok is állhatnak a háttérben.

Én is ettem délben borsófőzeléket tükörtojással, s már úgy ég a gyomrom, mint ha pokol tüze lenne benne.

De még én sem szántam rá magam, hogy mindenféle csöveket dugjanak le. De ha már ott tartanék, mint te, biztos erőt vennék magamon. Jobbulást!

2012. jan. 11. 17:10
 19/21 A kérdező kommentje:
Már kétszer voltam tükrözésen, azért úgy írtam a kérdést is hogy fekély, és reflux esetén mi csökkenti a savat.
2012. jan. 11. 19:44
 20/21 anonim ***** válasza:
Jaaa? És elengedtek gyógyszerek, tanácsok nélkül?Meg nem kell járnod ellenőrzésre, kontrollra? Nem semmi. Na ezért nem megyek én, csak ha visznek. Kuruzsolja magát az ember a józan esze szerint, mert odafigyelést nem nagyon kap ezektől. Egy műtétemet is úgy eltoltak/szem/, hogy már egész életemben helyrehozhatatlan. Akkor megfogadtam, hogy nem bízom az ilyen rutinnak mondott dolgokban.Hát vigyázz magadra!
2012. jan. 12. 16:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!