Mondanátok nekem gyomorsavat csökkentő ételeket?
Hú, hogy mi csökkenti, azt nem tudom, de hogy mit nem szabad, azt tudom. Kávét egyet naponta - de egy darabig egyet sem. Hagymából csak legfeljebb egy felet a kajába, pirospaprikát is alig. Fűszert szinte semmit.
Minden nap kétszer egy kupica Salvus. Nekem is rettenetesen ég a gyomrom, s mindig késő délután kezdi. Gyakran csak pirítóst vacsorázok, vagy babapiskótát, kekszet. És a Ventert szedem, hogy a gyomorfekélyt megelőzzem.Van lúgos víz, de az drága.
A kisebb mennyiségű étkezéskor a has felőli nyomás kisebb mértékű lehet, ezért a visszafolyás is elkerülhető. Ezért ajánlott a rendszeres és kis mennyiségű étkezés. A visszafolyás csökkentése érdekében elsődleges szervezetünk savtalanítása, ezért minden olyan dolgot kerüljünk, mely savasít. Ilyenek az erős fűszerek, a kávé, az alkohol és a cigaretta.
Reggelente kávé helyett gyógyteát fogyasszunk és egy kevés gyümölcsöt vagy friss gyümölcslevet. A savasodást visszaszorítják a gabonák, müzlik és az élőflórás joghurtok. Ebédhez elengedhetetlen a meleg leves. Többnyire inkább főzeléket, salátát fogyasszunk. A húsfélékhez mindig együnk nyers zöldséget, mely a savasodást visszaszorítja. Kerüljük a szénsavas és cukros üdítőket.
Jó hatásúak a könnyen emészthető zsiradékok (mert csökkentik a savtermelést és bevonják a nyálkahártyát, így a gyomorsav károsító hatása kevésbé érvényesül), ilyenek: tejszín, tejföl, vaj, margarin, olaj, olívaolaj.
Az esti lefekvés előtt ne fogyasszon édességet és gyümölcsöt se! Legjobb, ha a vacsora „száraz”, például szendvics, péksütemény vagy más lisztes termék, esetleg puffasztott pelyhek (rizs-, kukoricapehely), zabpehely.
Kerülni kell az oesophagus alsó sphincter nyomását csökkentő ételeket, italokat: alkohol, csokoládé, menta, fokhagyma, vöröshagyma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!