Hogyan tudnék segíteni a barátomon, aki súlyosan elhízott?
Sziasztok!
Van egy jóbarátom, aki miatt eléggé aggódom. Felvázolnám a helyzetét annak reményében, h. kapok valami használható tanácsot.
Szóval a srác fél év múlva lesz 24 éves, középiskolában kiválló sportoló volt. A városi ifi focicsapatban játszott, ő futotta a legjobb kúpert, stb.
Akkor is sokat evett, de gondolom a sok mozgás miatt szálkás volt, és sportos (~70-75 kg, ~177 cm magas).
17-18 éves kora körül összeköltözött a barátnőjével, és azóta is együtt laknak, de keresztülment "némi" változáson azóta.
Jelenleg 125 kiló, és nagyon el van hízva. Úgy tűnik, h. ez a barátnőjét nem zavarja, és engem sem zavarna a kinézete miatt, viszont aggaszt az egészsége.
Én úgy gondolom, hogy ha valaki hirtelen szakít a mozgással, de ugyanúgy zabál tovább, és 2-2,5 év alatt felszed vagy 45-50 kilót, akkor az nagyon megterheli a szervezetét, és a szívét.
Őt is zavarja valamelyest a dolog, de sztem nem gondolt igazából bele, h. milyen következményekkel jár az egészségére a megváltozott életmódja, és max a külseje zavarhatja.
Bele-belekezd diétákba, lead 4-5 kilót, aztán megy megint minden a régi kerékvágásban, és visszahízza.
Feltűnően sokat alszik az átlaghoz képest, és eléggé kényelmes.
Hetente max 1x lejön kicsit rúgni a bőrt, meg néha ping-pongozni, de más sportot nem nagyon próbált az elhízása óta, és véleményem szerint ez a mozgás bőven kevés.
(Még ez alól is sokszor keres kibúvót.)
Hangulatember, ha valamihez nincs kedve, akkor ágyúval sem lehet sokszor kirobbantani, ezért is vagyok tanácstalan, h. mit tegyek.
Nem szeretek, és nem is szoktam mások életébe beleavatkozni, pláne ilyen mélyen, de úgy érzem, h. mint barát segíségre szorul, és én tényleg azt szeretném, h. ne haljon meg 30 évesen szívinfarktusban, és valamivel egészségesebb életet éljen.
Úgy gondolom, h. őt is zavarja az állapota, de akaraterő híján, és a kényelmessége miatt sajnos egyedül gyakran belebukik a változásba, és minden marad a régiben.
Engem az érdekelne, h. milyen mozgásforma lenne javasolt neki, amit talán még kedvvel is csinálna, illetve milyen étrend, ami viszonylag betartható, de mégis hozzájárul az egészségéhez.
Egyéb tanácsok is jöhetnek, ilyesszek rá, valami orvosi kórképpel, vagy mi?
Beszéltünk már a fejével, meg cseszegetni is szoktuk, de nem sok eredménnyel.
A segíteni akaró válaszokat előre is köszönöm!
Fősulira jár, dolgozni nem dolgozik.
Összejárunk eléggé gyakran, 5-en, 6-an, de ennek az együtt eltöltött időnek én igyekszem minél nagyobb százalékát valamilyen testmozgással tölteni.
De most vizsgaidőszak alatt tanul, ez érthető.
Amúgy nem egy depresszív, lelkizős típus, legalábbis én mióta ismerem (kb. 10-12 éve) nem olyannak tűnik. Érzékeny, és eléggé temperamentumos a srác, ami a szívén, az a száján, de nem haragtartó...
Mind1, beszélek a barátnőjével is, és elküldöm valami vérvizsgálatra, utána meg kitalálunk valamit...
Köszönöm az eddigi válaszokat, és a segíteni akarást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!