Cukorbetegek mit használtok cukor helyett kávéba, teába sütéshez? És liszt helyett pl. rántáshoz?
Édesítő?
A liszt hogy jön ide? Nem törvényszerű, hogy a cukorbetegséggel lisztérzékenység is jár. Sőőt!
Az édesítőszerek éppen olyan rossz választás mint a cukor. Van természetes növényi édesítő, a xilit, ez ugyanolyan állagú mint a kristálycukor, és ugyanúgy is lehet használni. Annyi, hogy eleinte kisebb mennyiségeket fogyassz belőle, mert még nem ismeri a szervezeted, és hasmenést is okozhat. De ez viszont teljesen természetes élelmiszer, és éppen olyan édes mint a cukor.
Az édesítőszerek mind rákkeltőek, mivel szintetikus, a szervezetünk számára idegen anyagokat tartalmaz.
Elméletben a tökéletes megoldás, ha elhagyod a cukrot, édesítőszereket, fehér lisztet :)
Gyakorlatban persze más a helyzet.
Nálunk ami bevált: cukor (szénhidrát) mennyiség jelentős csökkentése (hamar meg lehet szokni), normál cukor teljes elhagyása. Számolni kell szénhidrát mennyiséget!
Gyümölcscukor használata (a DM-ben és Rossmannban a legolcsóbb), és édesítőszer használata. Gyümölcs cukorból is csak mértékkel szabad fogyasztani! Az édesítőszerekkel elég hamar telítődik a szervezet, és kellemetlen mellékíze lesz egy idő után. Mi nem szeretjük. Csak sütésnél használjuk, ahol túl sok cukor kellene.
A sima liszt problémája ugyebár, hogy gyorsan szívódik fel. Ezért ajánlják a magasabb rosttartalom miatt lassabban szívódó liszteket. (teljes kiőrlésű lisztek, rozsliszt, durum liszt, stb.)
A tésztákból általában van durum változat a boltokban.
Minden bolti terméken el kell olvasni a szénhidrát mennyiséget, mert pl. még a natúr joghurtok egy részét is cukrozzák.
Szép lassan leszoktattam magam a cukorról, megszerettem édesítés nélkül, eredeti ízében a teát, tejeskávét stb. Ha mégis használok, akkor kétfélét: steviát (google-ban sok információt találsz róla) - én növényformában, ill. tablettaként, illetve (az egyik hsz-ben már említett) xilitet.
Liszt helyett a leves v. főzelék anyagából pépesítek egy adagot (borsó, bab, srépa stb.) és azzal sűrítem az ételt. Ha használok lisztet, akkor az teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt.
Naponta eszem fahéjat (vércukorcsökkentő), ill. csicsókát (nyersen, főve), és néhány ételt krumpli helyett sűrítek vele (kicsit édeskés az íze).
Méz,
bár én nem tudom ez mennyire cukor, és eheted e.
Xillit jó és finom, fele annyi a glikémiás indexe. Stevia pos 300-440-szer édesebb, mint a cukor, 0 a g.i. de rossz ízű, salátákhoz, sütéshez oké, de kávéba, teába nem, oda xillitet ajánlok. Mindenhez használj teljes kiőrlésű liszteket, rántáshoz is, mert az hosszabb ideig szívódik fel, nem viszi fel hirtelen a vércukrod, mint a fehér és nem száll le gyorsan. Ha péksütit veszel, azt is csakis teljes kiőrlésűt, szóval minden tésztaféle legyen ilyen vagy durum.
Ajánlom kipróbálni a rántás nélküli főzést, évek óta így eszünk, nagyon finom és egészséges. Látom nem mai poszt, de hátha segíthettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!