Mi az a dextróz? Glutén van benne?
wikipediáról:
"A glükóz (szokásos hárombetűs rövidítése: Glc) – köznapi nevén szőlőcukor – egy monoszacharid, pontosabban aldohexóz. Fontossága a biológiai folyamatokban alapvető: a sejtek energia- és metabolitforrásként hasznosítják. Bioszintézise szén-dioxidból és vízből kiindulva fotonenergia felhasználásával történik a zöld növényekben a fotoszintézis során. Élő szervezetben a glükóznak csak a D enantiomerje fordul elő, melyet dextróznak neveznek. Az L-glükóz biológiailag inaktív, a sejtek nem tudják hasznosítani."
Gluténmentes diéta alapjai:
- minden, glutént tartalmazó élelmiszert ki kell iktatnod az étrendedből.
Amit ehetsz:
- gyümölcsök, zöldségek, friss-mirelit formában
- húsok natúran
- tej-tejtermékek közül az ízesítetlen joghurt, kefir, tej
- túró, sajt
- olajos magvak (pl., mogyoró, dió, mandula, stb)
- zsírok, olajak, fűszerek
- rizs, rizsliszt, kukoricaliszt, kukoricakeményítő, burgonya, szója, szójaliszt
- minden jelölten gluténmentes termék
Amit felejts el:
- árpa, búza és termékeik (pl. liszt, sör)
- feldolgozott hústermékek - hurka, kolbász, konzervek
- gyümölcsjoghurt, ízesített tejes cuccok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!