Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hízókúra! Minden nap, ha nem...

Hízókúra! Minden nap, ha nem is vagyok éhes, egy ilyet készítek, de fontos nekem az egészséges táplálkozás! Ez megfelel?

Figyelt kérdés

2,5 dl tej, egy tojás fehérje, 2 kávéskanál fahéj, 6-7 kávéskanál zabpehely, és ezeket összeturmixolom.

Illetve: nagyon sok gabonafélét eszem, rozskenyeret, zabpelyhet (akár magába, vagy kásaként), puffasztott tönkölybúzát magába, tejtermékekben, búzakorpát.

Ezek milyen hatással vannak a szervezetre, ha túl sokat viszek be belőlük?

18/l

2011. júl. 20. 15:33
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Én viszont ezt ismerem: (nem kötözködni akarok, csak szerintem borzasztóan sok a fahéj)

Kumarintartalma miatt német kutatók újabban felhívták a figyelmet a fahéj egészségkárosító tulajdonságára. A kumarin természetes aromaanyag, ami néhány növényben (pl. borsmenta, levendula), s így több élelmiszerben is megtalálható - mind közül a fahéj tartalmazza a legnagyobb mennyiséget. A fahéj kumarintartalma ugyanakkor meglehetősen változó: kilója 2100-4400 mg-ot tartalmaz.

A kumarin nagyobb mennyiségben megemeli a vér a májenzim-számát, károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet, és a véralvadást is gátolja. Napi megengedett mennyisége testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg, ami például egy ötvenkilós személy esetén naponta 5, egy nyolcvankilós személy esetén pedig 8 mg kumarint jelent, viszont egy 20 kg-os kisgyermek esetén mindössze 2mg fogyasztása javasolt.

A különböző élelmiszerekre vonatkozó maximális kumarintartalomról a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-88/388 számú előírásának (Az élelmiszerekben használható aromaanyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagok) II. számú melléklete úgy rendelkezik, hogy kumarin az élelmiszerben kizárólag természetes tartalomként vagy a természetes nyersanyagokból készített anyagok révén lehet jelen. Az egyes élelmiszerek (és nem alkoholtartalmú italok) megengedett kumarintartalma legfeljebb 2 mg/kg, ami alól kivételt képeznek bizonyos típusú karamellás sütemények (10 mg/kg), a rágógumi (50 mg/kg) és a szeszes italok (10 mg/kg).

Tekintettel arra, hogy az adott vegyület határértékét tartalmazó - vagy azt kismértékben meghaladó - élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók egészségkárosodás nélkül, a határérték kismértékű túllépése nem jár egészséget veszélyeztető kockázattal. Ugyanakkor tény, hogy a kumarin egészségkárosító hatása bizonyított, ezért gyermekeknek és várandósoknak a fahéjas ételekből ajánlatos keveset fogyasztaniuk.

2011. júl. 20. 15:49
 12/28 A kérdező kommentje:
Na erről én még sosem hallottam, de köszönöm hogy megosztottad (nem rosszból írom!) utánanézek, viszont ha így van, annak nem örülök :(
2011. júl. 20. 15:51
 13/28 Smartguy86 ***** válasza:

A nyers tojást akkor is felejtsd el, mert egészségtelen. Sőt a tojás sokkal jobban szívódik fel, ha meg van főzve/sütve. Erről van is egy cikkem:

[link]

2011. júl. 20. 15:54
 14/28 A kérdező kommentje:
Igazából ezt a nyers tojás MA először próbáltam ki :D Nem tudom honnan jött az ötlet, talán valami filmben láttam... :D De a tojás fogyasztásom az azt hiszem megfelelő, sok főtt tojást eszem, reggelire, vagy vacsira 1-2 db-ot, meg gyakran eszem tojásrántottát, tükörtojást is. Szerencsére szeretek sok mindent, sőt, nehezen találni olyan élelmiszert, ami nem szívesen eszek meg. :)
2011. júl. 20. 15:57
 15/28 Smartguy86 ***** válasza:
Nincs valami tuti recepted méregtelenítésre? :)
2011. júl. 20. 15:58
 16/28 anonim ***** válasza:
mutass már egy képet magadról? mit sportolsz? mennyi vagy most cm/kg?
2011. júl. 20. 16:01
 17/28 A kérdező kommentje:

méregtelenítésre én csalántea kúrát szoktam tartani, úgy 1-2 hónapig, szerintem nagyon jó, az emésztést is teljesen rendbe rakja, a citromfű tea pedig stresszre nagyon jó :)

165 cm/ 47 kg vagyok.. még ez kevés, 55 szeretnék lenni, de nagyon lentről indultam, és örülök hogy ennyi izom már sikerült

2011. júl. 20. 16:11
 18/28 Smartguy86 ***** válasza:
A csalánteáról azt hallottam, hogy nem tesz jót az emésztésnek, mert csökkenti az enzimek szintjét. Erről tudsz valamit?
2011. júl. 20. 16:12
 19/28 A kérdező kommentje:
2 naponta futok, 7-8 kilométernél járok most ( 35-45 perc kb) kézisúlyzózok, és combra is edzek.
2011. júl. 20. 16:12
 20/28 anonim ***** válasza:

mi szoktunk az őszibarackturmixba egy egész nyers tojást is tenni, nagyon finom!

A teljes gabona csak hasznodra válik, fogyaszd nyugodtan!

2011. júl. 20. 16:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!