Mi bajom lehet a hosszú ideje mélyhűtött hústól? Barátom spórolásképp rendszeresen hazahoz minden "szemetet".
A fehér foltok valószínűleg "fagyási égések" voltak a húson - feltéve ha addig rendesen le voltak fagyasztva. Ezek olyanok, mint az élő szövet fagysérülései, az étel ezektől nem lesz romlott.
A rendesen működő mélyhűtőben kizárt az húsok rothadása vagy bomlása, és a bennük lévő mikroorganizmusok sem képesek szaporodni. A hosszú mélyhűtés legfeljebb a hús minőségét, ízét rontja, ezért nem érdemes túl sokáig a mélyhűtőben aszalni. Ha 1 évnél hosszabban a mélyhűtőben van a cucc (persze nem évekig!), az sem katasztrófa, legfeljebb az ízletességéből veszít.
A gond nálatok inkább az, hogy nem megbízható a forrás. Nem lehetsz biztos benne teljesen, hogy mindig tökéletesen voltak hűtve a kaják. Ha egyszer már kiolvadtak, vagy közel voltak a kiolvadáshoz - akár szimpla hűtőszekrényben -, az azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok feléledtek és tovább tudtak szaporodni. Persze nagyon gondos főzés után valószínűleg nem leszel beteg (megjegyzem, a toxintermelő baktériumok toxinját a főzés sem tudja eltüntetni az ételből, de az ilyen eseteknél a friss áru is gondot okozhat - pl. a legutóbbi e-coli járvány Németországban -, másrészt valószínűleg úgysincs ilyen ezekben a húsokban).
Szóval mint mondtam, a megbízhatóság a lényeg. Ha tutira nem olvadt le soha a mélyhűtő, jó eséllyel nem lesz semmi bajotok. De mindig főzd vagy süsd meg rendesen a húsokat!!
Mindenesetre az lenne a legjobb, ha inkább saját forrásból főznétek.
Ajánlom az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) oldalán ezt a kis cikket:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!