Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Kinek mi a véleménye a tejről/...

Kinek mi a véleménye a tejről/tejfogyasztásról?

Figyelt kérdés

Avagy igyunk tejet, vagy ne? Hasznos, vagy káros?

Annyi mindent olvastam ezzel kapcsolatban, teljesen különböző cikkeket, hogy nem tudom melyiknek higgyek.

2011. jún. 29. 09:49
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Osztom a mértékkel javaslatot. az hogy még nem lett tőle bajod ( nagy mennyiségtől!!!) még nem jelenti azt hogy később sem lesz. lehet a szervezeted "úgy dönt" eddig toleráltam de most már elég.

Én is hallottam /olvastam a cukorbeteg sztorit, állítólag a Ca miatt vesekövet is okozhat.

Sajnos a kutatások mögött kőkemény lobbi van (lásd az egymásnak ellentmondó eredményeket)

Úgysem tudsz olyat enni folyamatosan amiről ne húzta volna le már valaki a keresztvizet. Szóval edd ami jól esik (és nem vagy eltiltva tőle) de ne vidd túlzásba

2011. jún. 29. 10:08
 12/25 anonim ***** válasza:
Nem csak a cukorbetegseggel, hanem a csontritkulassal is. Az egy dolog, hogy van benne kalcium, de alapvetoen az a gond, hogy idegen faj tejet isszuk. Radasul az ipari tej mar feldolgozott/finomitott termek ami csak ront a helyzeten. En kb 5 eve vettem eszre, hogy egyre jobban cseszi a gyomrom a tej, tejfol, kefir, joghurt. Jocskan csokkentettem a fogyasztast es sokkal jobban erzem magam. Sajnos vagy pont szerencsere a felnott lakossag jo resze idovel laktoz erzekeny lesz. Nem veletlenul reagal igy a szervezet az idegen feherjekre. Ezen azert jo lenne elgondolkodni...
2011. jún. 29. 10:08
 13/25 A kérdező kommentje:

[link]

Itt például konkrétan leírják, hogy a tej segít megelőzni az inzulinrezisztenciát.

[link]

Itt viszont már az található, hogy pont hogy a tej okozza az inzulinrezisztenciát.

2011. jún. 29. 10:12
 14/25 anonim ***** válasza:
A refomr gondlokodasu emberek, mint az altalad is emlitett tenyek-tevhitek oldal szerzoje abbol indul ki, hogy a tej es a gabona felek sem volt az emberi etkezes resze meg osidokben. Sot, a mai os korulmenyek kozott elo embereknel sem. Azok a nepcsoportok akik elszigetelten eltek majd megjelent naluk a nyugati taplalkozas /a tej is/, ott hamarosan felutotte a fejet az elhizas, fogszuvasodas, magas vernyomas, cukor betegseg, stb... Ha a nyugati taplalkozas annyira fantasztikus, akkor miert szenvedunk mi annyi mindentol, mikozben az os emberi csoporoknal ritka a hasonlo eredetu betegseg. Az igaz, hogy az orvostuomanynak koszonhetoen tovabb elunk, viszont nem mindegy, hogy ez a kitolt ido milyen eltminoseggel es mennyi raforditassal tortenik.
2011. jún. 29. 10:28
 15/25 Smartguy86 ***** válasza:

10:08 - A laktóz nem fehérje, hanem cukor! És az anyatejben ugyanúgy laktóz van, mint a tehéntejben. A laktózérzékenység kiváltó oka nem az, hogy idegen faj tejét iszod, hanem az, hogy a szoptatós korszak elmúltával genetikailag kódoltan eltűnik a laktáz enzím termelése, ami a laktóz bontásához kellene. Sokaknál ez nem következik be, és így lesznek laktóz-toleráns és laktóz-intoleráns felnőtt emberek!

Az "idegen fehérje" is rossz kifejezés, mivel a fehérjéket felépítő aminosavakat nem lehet idegennek nevezni - ezeket ugyanis az ember is épp úgy hasznosítja a fehérjeszintézis során, mint az állatok. Nem hiába alakulnak ki súlyos fehérjehiányból adódó betegségek a vegáknál!

Utolsónál: Az is hülyeség, hogy az ősidőkben meg a hasonlóan élők között nincs tejfogyasztás. A kecske, a juh és egyéb állatok tejét a mai napig fogyasztják egyes népek!

2011. jún. 29. 10:40
 16/25 anonim ***** válasza:

A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 10:40

Valoban tevesen fogalmaztam. Felnott korban nincs szukseg tejcukorra ez a lenyeg. Az idegen feherje alatt azt ertem, hogy nem az ember szamara optimalis osszetetelu es felszivodasaval is gondok vannak.

Az os emberek kozott azon nepcsoportokat ertem, akik gyujtogeto/vadaszo eletmodot elnek/eltek es hirbol sem ismerik a mezogazdasagot. Nem termelnek foldeken, nincsenek allataik.

2011. jún. 29. 10:46
 17/25 Smartguy86 ***** válasza:
Az azért sarkítás, hogy nincs szükség laktózra felnőtt korban. A laktóz pont ugyanolyan cukor, mint a szacharóz vagy a fruktóz (bár ez utóbbit nem lehet úgy lebontani - ezért ehetik cukorbetegek is mértékkel). Eneriga lesz belőle, szóval pont olyan gyors szénhidrát, mint a többi. Csak az intoleránsok nem tudják hasznosítani.
2011. jún. 29. 10:48
 18/25 anonim ***** válasza:

A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 10:48

Erosen vitatott a fruktoz hasznossaga cukorbetegeknel. Tudo, hogy a hagyomanyos es kozkedvelt felfogas az a jelenlegi taplakozast az egekig magasztalja, de valahol megiscsak gond lehet. Ismereteim szerint ugy fest, hogy pont a gyorsan felszivodo szenhidratokkal van a gond. Persze az ismeret is valahol hit kerdese, mindenesetre az biztos hogy valami nagyon nincs rendbe az etkezessel, eletvitellel es ebbe nem csak a mozgashiany tartozik. Azt tudom, hogy mikor jocskan csokkentettem a tejtermekek fogyasztasat a belproblemaim is megszuntek. Es mint irtam az is elgondolkodtato, hogy sokan erzekenyek lesznek a tejre mint ahogy a lisztfelekre is. Gondolom ennek megvan a biologiai oka, nem veletlenul. Es nem hinnem hogy termeszetes dolog lenne.

2011. jún. 29. 10:56
 19/25 Smartguy86 ***** válasza:

Van olyan is, hogy valaki tejsavó érzékeny, és ha még a laktózzal nem is lenne baja, a tejtermékektől a belei kikészülnek. Lehet neked is feltáratlanul ez van. De ha nem vizsgáltak laktózra, akkor lehet a laktóz miatt volt - abbahagytad és elmúlt.

A gyors szénhidrátok tényleg nem jók mert felborítják az inzulinháztartást, szóval ezzel nem vitatkozom.

2011. jún. 29. 10:58
 20/25 anonim ***** válasza:

Mindent lehet úgy csűrni-csavarni, hogy bebizonyítsák egészségtelen.

Jól esek, nem vagy allergiás rá? Egyél-igyál, amennyit szeretsz.

Hozzátenném, hogy az igazi a házitej, amit nem igen kapni, kb 30% a zsírtartalma/ahogy a tehénből kijön/.

2011. jún. 29. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!