Kinek mi a véleménye a tejről/tejfogyasztásról?
Avagy igyunk tejet, vagy ne? Hasznos, vagy káros?
Annyi mindent olvastam ezzel kapcsolatban, teljesen különböző cikkeket, hogy nem tudom melyiknek higgyek.
Osztom a mértékkel javaslatot. az hogy még nem lett tőle bajod ( nagy mennyiségtől!!!) még nem jelenti azt hogy később sem lesz. lehet a szervezeted "úgy dönt" eddig toleráltam de most már elég.
Én is hallottam /olvastam a cukorbeteg sztorit, állítólag a Ca miatt vesekövet is okozhat.
Sajnos a kutatások mögött kőkemény lobbi van (lásd az egymásnak ellentmondó eredményeket)
Úgysem tudsz olyat enni folyamatosan amiről ne húzta volna le már valaki a keresztvizet. Szóval edd ami jól esik (és nem vagy eltiltva tőle) de ne vidd túlzásba
10:08 - A laktóz nem fehérje, hanem cukor! És az anyatejben ugyanúgy laktóz van, mint a tehéntejben. A laktózérzékenység kiváltó oka nem az, hogy idegen faj tejét iszod, hanem az, hogy a szoptatós korszak elmúltával genetikailag kódoltan eltűnik a laktáz enzím termelése, ami a laktóz bontásához kellene. Sokaknál ez nem következik be, és így lesznek laktóz-toleráns és laktóz-intoleráns felnőtt emberek!
Az "idegen fehérje" is rossz kifejezés, mivel a fehérjéket felépítő aminosavakat nem lehet idegennek nevezni - ezeket ugyanis az ember is épp úgy hasznosítja a fehérjeszintézis során, mint az állatok. Nem hiába alakulnak ki súlyos fehérjehiányból adódó betegségek a vegáknál!
Utolsónál: Az is hülyeség, hogy az ősidőkben meg a hasonlóan élők között nincs tejfogyasztás. A kecske, a juh és egyéb állatok tejét a mai napig fogyasztják egyes népek!
A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:40
Valoban tevesen fogalmaztam. Felnott korban nincs szukseg tejcukorra ez a lenyeg. Az idegen feherje alatt azt ertem, hogy nem az ember szamara optimalis osszetetelu es felszivodasaval is gondok vannak.
Az os emberek kozott azon nepcsoportokat ertem, akik gyujtogeto/vadaszo eletmodot elnek/eltek es hirbol sem ismerik a mezogazdasagot. Nem termelnek foldeken, nincsenek allataik.
A válasz írója 82%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:48
Erosen vitatott a fruktoz hasznossaga cukorbetegeknel. Tudo, hogy a hagyomanyos es kozkedvelt felfogas az a jelenlegi taplakozast az egekig magasztalja, de valahol megiscsak gond lehet. Ismereteim szerint ugy fest, hogy pont a gyorsan felszivodo szenhidratokkal van a gond. Persze az ismeret is valahol hit kerdese, mindenesetre az biztos hogy valami nagyon nincs rendbe az etkezessel, eletvitellel es ebbe nem csak a mozgashiany tartozik. Azt tudom, hogy mikor jocskan csokkentettem a tejtermekek fogyasztasat a belproblemaim is megszuntek. Es mint irtam az is elgondolkodtato, hogy sokan erzekenyek lesznek a tejre mint ahogy a lisztfelekre is. Gondolom ennek megvan a biologiai oka, nem veletlenul. Es nem hinnem hogy termeszetes dolog lenne.
Van olyan is, hogy valaki tejsavó érzékeny, és ha még a laktózzal nem is lenne baja, a tejtermékektől a belei kikészülnek. Lehet neked is feltáratlanul ez van. De ha nem vizsgáltak laktózra, akkor lehet a laktóz miatt volt - abbahagytad és elmúlt.
A gyors szénhidrátok tényleg nem jók mert felborítják az inzulinháztartást, szóval ezzel nem vitatkozom.
Mindent lehet úgy csűrni-csavarni, hogy bebizonyítsák egészségtelen.
Jól esek, nem vagy allergiás rá? Egyél-igyál, amennyit szeretsz.
Hozzátenném, hogy az igazi a házitej, amit nem igen kapni, kb 30% a zsírtartalma/ahogy a tehénből kijön/.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!