Most akkor igyunk tejet vagy se? (kefír, tejföl, sajt, vaj-nem margarin, vaj) Szedjünk csonterősítőket vagy se?
Olvastam Szendi Gábor -Tények és Tévhitrk ldalán a :Mérgező italunk a tej c. fordítást.
Milyen rossz és kerülni kell. Nem akarom részletezni,ott el lehet olvasni.
Viszont az őseink is ittak tejet és fogyasztottak sok tejterméket mégsem lettek cukrosak és a csontjaik sem törtek könnyebben. Van afrikában egy népcsoport aki a tehenek vérét iszak meg a tejét(azt több népcsoport is) még sem rákosak,cukrosak és nem törtnek pálcika módjára a csontjaik. -Mert az olvasni,hogy a sok tej és a benne lévő kálcium nem erősítí hanem gyengíti a csontokat.
Azok az emberek mégis egészségesek . Arról,hogy a tejben sok a roverírtószer és ezért kell kerülni már más tészta.
Akkor mi a helyzet a tejjel.
2. Lenkei doki szerint meg pótolni kell a kálciumot az ő biztos termékével.Mert az élemiszerek keveset tartalmaznak belőle. Most akkor a kell pluszban bevinni vagy sem? Ha lemondunk a tejtermékekről akkor mi legyen a fő kálciumforrás?
ZAVAR VAN!!!!! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Mit csináljak? Érti ezt valaki?
Pótolni kell a kálciumot(megint más források szerint a tejtemékkekel(is),mert kevés ven belőle a kajában,de ha tejet iszok akkor később mindeféle bajom lehet.
???????????????????????????????????????? 24 éves fiú
Mert,hogy ázsiban kevesebb tejet isznak és sokkal kevesebb a mell-és prosztatarák no meg a csontritkulásos csonttörés.
Indiában meg mióta fógyasztana tejtermékeket? Mennyi ételbe raknak joghurtot? Évezredekik jó volt a tej most nem?
Igyál tejet, semmi bajod nem lesz tőle... Lenkey ügyes marketinghúzással a saját vitaminkészítményeit promotálja.
Ha biztosra akarsz menni, vegyél bio-tejet és kész.
A tej fontos calciumforrás, az összetétele nem hazudik, akármit is ír róla Lenkey.
Úgylátom Lenkei szemet szúr.
Tessék a Tények és Tévhiteket olvasni a Szenditől.
Nemakarom a Lenkei termékét megnevezni,de ha kálcium van benne és nem mindeeféle gyógyszeripari dolgok?
nehéz eldönteni kinek higyek. Akik támadják a gyógyszeripart(ami szeintem sem ér sokat). Már mindeféle vizsgálat van mindeféle erdménnyel ezt vagy azt alátámasztva.
Igen az arany középutas vagyok énis. Higgyünk a tapasztalatnak a ami sok-sok év alatt szedtek össze az emberk?
Sajnos ez a legrosszabb variáció, mert mind ez a cikk (ahogy most elolvastam), mind Lenkei (akit személy szerint kuruzslónak tartok) féligazságokat közöl.
Tejet ihatsz nyugodtan, csak nem szabad túlzásba vinni. Ha mégis, azt a szervezetd úgy is fogja jelezni, mert ha sokat ittál, akkor hasmenés, hasfájás stb lesz a vége. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy az állatok közül csak az emberben van olyan enzim (laktáz), ami képes lebontani a tejcukrot. Persze nem minden ember, minnél délebbre, illetve keletebbre mész, ez annál kevésbé jellemző, ezt a cikkben is leírták, hogy kb kik tudják lebontani, csak ébben a konklúzió hibás. Ahhoz ugyanis, hoyg egy mutáció elterjedjen, hasznonsak kell lennie, márpedig ez a mutáció nem csekély métékben elterjedt, csak Mo-n az emberek 2/3-a rendelkezik vele. Szóval az evolúció szerint a tejivás hasznos.
Megint más kérdés a Ca. Ennek igazából nem csaka tej a forrása, és maga a dolog nem is úgy működik, hogyha iszok tejet, vagy bármi más forrásból Ca-ot viszek be a szervezetbe, az rögtön beépül. A testnek van egy Ca egyensúlya, a fölösleget pedig kegyetlenül kivágja, hiszen nem kell neki. Tehát a Ca bevitel amolyan biztonsági megoldás, ha éppen szüksége volna rá a szervezetnek, akkor legyen, de fordítva nem igaz, ha nem kell, akkor nem is fogja a szervezet mindenáron elraktározni, nem erősíti jobban a csontokat, mint az neki genetikailg meghatározott.
Egyébként ha már itt tartunk, az sok tejtermék gátolja a ca beépülését, pl az ömlesztett sajtok (sajnos nem fog eszembe jutni melyik összetevő, hülyeségt pedig nem akarok mondani). Ez nyilván nem azt jelenti, hogy akkor ezentúl ne együnk ilyet, csakhogy ne ezekből próbáljuk Ca szükségletünk fedezni:)
Tehát összefoglalva: ihatsz tejet, de túlzásba ne vidd. Ca forrásnak jó, de nem az egyetlen. Vannak eredmények, melyekből arra lehet következteni, hogy vannak negatív hatásai, de ezek nem olyan drámaiak, mint az általad olvasott cikk mutatni szeretné.
Általános tanácsként pedig: mindíg fenntartással kell fogadni az olyan cikkeket, amik csak egy oldalról mutatják be a dolgokat, kitartóan valami ellen, vagy mellett érvelnek. Ezek általában manipulálni próbálnak. Szintén ganakodni kell, ha a cikkben vannak számadatok, nevek, de egyes tényeket szinte kiníosan nem közölnek, pl ebbe cikkben volt olyan, hogy "egy bizonyos leukémia vírussal van fertőzve". Na ez tipikus példa arra, amikor valaminek a nevét nagyon nem akarjuk közölni, nehogy az illető véletlenül is utánanézzen.
Stb. mégegyszer kiemelem, nem azt mondom, hoyg a cikkben nincsenek tények, hanem, hoyg azokat mnaipulatív módon használja fel.
Hello,
Van egy másik cikk is a tejről:
Én azt gondolom ha csak ritkán fogyasztasz tejet/tejterméket (hetente 1x csak) akkor nem lesz gondod ebből.
A 2. kérdésedre válaszolva vannak természetesen kíváló növényi Ca források is, ebből a legjobb a SZEZÁMMAG!
további értékes forrás még a káposzta, petrezselyem, narancs,mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió, napraforgó, szárazbab.
Remélem sikerült a kérdésedre pontos választ adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!