Mik azok a transzzsírok?





Én sem tudom pontosan mi az, de amerikában számos államban már betiltották, mert annyira egészségtelen.
Abban sütik ki a húsokat, sültkrumplit stb.
Valamiféle zsír.





Hidrogénezett növényi zsír.
Sok van pl. a kekszekben, chipsben,levesporokban is.
Nagy mennyiségben egészségtelen, érelzáródást okozhat,meszesedést.















Bocs, ismét utolsó, kis javítás: "A finomított olajokban zsírsav összetétele nem rosszabb, csak egy csomó egyébként hasznos anyagot kivonnak belőlük"
helyesen:A finomított olajok zsírsav összetétele nem rosszabb, csak egy csomó egyébként hasznos anyagot kivonnak belőlük. Pl. az extra szűz olívaolajnak nagyon jó a zsírsavösszetétele, tulajdonképpen paradox módon olyan olaj, ami csökkentheti is a koleszterinszintet. A finomított olívaolajok, amiket nem csak hideg sajtolással, hanem meleg eljárással, esetleg kémiai úton nyernek, hasonlóan jó zsírsav-arányokkal rendelkeznek, de a feldolgozás során egy csomó vitamint, antioxidánst, és más, ma rákmegelőző, egészségmegőrző hatásúnak gondolt anyagot elbontanak benne. Ezért kevésbé egészségesek, mint az extra szűz olaj. De aki pl. sütni akar, annak fölösleges a sokkal drágább extra szűz olajat használni, mert a hőkezeléssel abban is tönkreteszi a hasznos anyagokat, ilyen célokra gyengébb minőségű olívaolaj ugyolyan jó, az extra szűz olajat olyan célokra kell használni, ahol nincs melegítés (saláták, dresszingek, öntetek).





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!