Vannak itt 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők?
Én itt vagyok! :D
Hát sajnos sokszor kicsapongok a diétát illetően..., pedig mindig rosszul leszek, ha 1xre sok szénhidrátot eszek. :( Én elmentem a betegségem felfedezése után kb. egy hónappal dietetikushoz, ha még nem voltál nagyon ajánlom. Le voltam döbbenve, hogy mennyire részletesen vizsgálta a bajom, törekedett, hogy egyénre szabja az étrendet, sőt endokrin papírokat is vinnem kellett, 1 órát voltam bent nála.
Kaptam mintaétrendet is. (ízlés szerint helyettesíthetőek benne a dolgok). A lényeg az, hogy naponta kb. 5x kicsit kell enni. Kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint például a krumplipüré, a búzalisztből készült pékárukat, a csoki tilos, csak a diabetikus csokik "ajánlottak" néha-néha, méz sem ajánlott. Glikémiás indexet kell nézni, neten megtalálod. Én 200 g szénhidrátra és 1800 kcal-os diétára vagyok beállítva naponta. Mindig számolnom kell.
Reggelire általában gyümölcsöt, natúr joghurtot, kefirt eszek egy picike szendviccsel, ami rozs vagy barna, félbarna kenyérből van. Tízórai szintén ilyesmi szendvics, csak kicsit kiadósabb, felvágottakkal, salátával, ilyesmikkel. Tilos cukros üdítőitalokat inni, víz ajánlott, sőt a 100%os gyümölcslevek sem ajánlottak. Ebédre mindig valami sovány húst eszek, az mind1, hogy milyen, csak ne legyen túl zsíros. Sült krumplit szabad enni, mert az lassan felszívódó (3-4 tojás nagyságú krumpliból). Fehér rizs nem ajánlott. Akkor a főzelékek nagyon jók, sajtos brokkoli stb. Tésztákból a durumtészta, ami a nagysága miatt azt a hatást kelti, hogy többet eszem (100 g-ot érdemes belőle max fogyasztani). :D :) Uzsonnára joghurt (zott-nak van csak fruktózt tartalmazó joghurtja, ilyen light) gyümölccsel. Vacsora szintén valami vékony husi, esetleg húsos saláta, szendvics. :) + naponta 1 szem merckformin xr tabletta. :)
Hát nekem nincs 1 mondatos elvem, hanem az, hogy miket, és mennyit szabad ennem, nekem az az elv. :)
Jaj, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem; én kismamaként 1 hónappal ezelőtt lettem "cukros", akkor 11,1-gyel indítottam ( éhgyomros vér + vizeletvétel volt ), ami nagyon magas, azonnal belgyógyászhoz mentem - dietetikushoz.Előzőleg a háziorvosom részletesen felvilágosított, mit szabad és mit nem enni / inni.Én az elmondottak alapján 4 napig saját magam által felállított étrendet folytattam, mert pechemre pont karácsony volt.Önmagában nem zavart, hogy nem tömhetem magamat édességgel ( sőt, előzőleg is már herótom volt tőlük :D ), de a töltött káposztának nem tudtam ellenállni.A háziorvos szerint minimális adag egy 50 g-os ebédbe, kenyér nélkül beilleszthető.
A 4.napon elmentem a diabetológushoz, elvittem az étrendet, azt mondta, hogy eelső ránézésre jó, sőt megkérdezte, hogy nem vagyok éhes tőle?A vizeletemben kimutattak némi acetont, ami az "éhezés" jele - ezt se tudtam azelőtt, most már tudom.Nekem is adott mintaétrendet, a napi 175 g Ch-omhoz.én nagy szorgosan el kezdtem összeírogatni mindent, külön táblázatban + papíron is vezetem az érkezéseimet.Most az utóbbi 3 hetem egész jól alakult, viszont most a 4-dikben sajna megint kijött egy 8,3-as érték, ami megintcsak magas.Átnézve az étrendemet, voltak bizony egyenlőtlen étkezések, pl.10 g kimaradt az egyikből, ezt "bepótoltam" a másikban, pedig tudom, hogy nem szabad.
A legnagyobb nehézséget számomra a só és a fűszerezés okozza, illetőleg a tészta és rizs fogyasztás.A levest + más kajákat amolyan magyaros módon sok fűszerrel csináltam mindigis, s mivel nálunk ha leves van, másodikat nem szoktunk csinálni, így jó sok tésztával + kenyérrel ettem annakelőtte.Most szinte szánakozom, ha levest kell főznöm, mert nem szabad se töményre csinálni, se tésztásra.Eddig fehér tésztát használtam, a durum egyszerűen nem ízlik.A rizs is gyakori volt azelőtt, de csakis a gyorsrizs, egy negyede adagot azért néha eszem köretként.
Te milyennek értékeled az eddig leírtakat?
Válaszodat előre is köszönöm.
Szerintem nagyon ügyesen betartod az étkezéseidet, nem olyan nagy baj, ha csak 10 g éppen kimarad az egyikből, de tényleg ne pótold a következőben, mert akkor csúszik az egész. :) A leves tényleg nehéz ügy, mert egy igazi jó leves fűszeres, sok tésztával. :) Nekem erre azt tanácsolta a dietetikus, hogy ha mindenféleképp szeretnék enni, akkor csak nagyon kevés tésztát szedjek alig 2 evőkanállal. Az a baj, hogy családdal együtt nagyon nehéz betartani az étrendet, ha közöset főzöl, mert ami nekik jó, az neked már túl sok lehet. Szerintem, ha levest csinálsz, akkor nagyon picit egyél belőle, de magadnak csinálj valami kis kiegészítő ételt, salátát, barna! rizst (a fehér nehezen emészthető) öntettel (persze számolva a g-okat :) ) Sajnos én nem vagyok annyira tésztás, így nem tudom pontosan milyen tészták lennének jók, amik nem gyorsan felszívódóak.
Én innen csináltam pár ételt már, kimondottan cukorbetegeknek vannak és a grammot is feltüntetik. :) [link] Nincs olyan sok étel de pár finomságot azért lehet találni. :)
Találtam pár levest a diétámban, amiket én nem szeretek, de leírom hátha neked ízlene. :) ...inkább nem írom le hanem felrakom képfeltöltőre, remélem találsz rajta pár hasznos dolgot még. :) Ha csak leírnám, akkor nem lenne olyan pontos.
Tessék. :) Ez nem az én személyre szabott diétám, hanem egy általános mintadiéta, ami segítséget nyújthat. :) Remélem tudtam hasznos infókat adni. :)
Igen, a tésztáról most nevelem le magamat, a tömény levesek a kedvenceim: bab, lencse.Ezekből lehet egy jó tányérral vajon fogyasztani egy 50 g-os ebédben.
Minden táblázatban mást írnak, vhol a rántásosat veszik alapul - én egyikbe se teszek, hanem az elején, amikor párolom a zöldségeket, egy evőkanál liszttel összedolgozom a zöldségeket + petrezselymet + kis teáskanál pirospaprikával is párolom egy rövid ideig.Ez mennyit dobhat a Ch-tartalmon levesenként?Én ilyenkor egy tányér levesre kapásból 40 g-t számolok?
Köszi a válaszokat.Orvosnál az ember nem tudja meg mindig a választ részletében, ezért teszem fel itt a kérdést.
*2.mondatnál:?
:))
Apropó!
A 2.linket jó, hogy ajánlottad, az én étrendem is így néz ki nagyjából, annyi különbséggel, hogy én Dexi kenyeret eszem általában, az extrudált barna kenyér változatát, amiben 8,4 g Ch van / szelet + Abonettet, ha úgy jön ki a lépés, ami nagyjából 3 g / szelet.
Viszont a vacsoráimat ezek szerint eddig elszúrtam, mert bevallom az őszintét, én bizony vacsira is at ebédből megmaradt levest szoktam enni, csak kevesebbet és term.kenyér + tészta nélkül, de ezek szerint át kéne váltanom hideg kajára.
Szívesen válaszolok. :) Rántást én is kérdeztem, hogy a hozzáadott liszt mennyire "káros". Azt mondta, hogy a rántásbeli liszt nagyon elenyésző és nem számottevő ilyen téren, csak a kimondott lisztes dolgok. :) Én azért a biztonság kedvéért vettem rozslisztet. :) Kicsit barnás, de semmiben sem más az íze, mint a búzalisztnek. Egyedül annyi, hogy az étel kicsit "csúnyább" színt kap. :D De a lényeg, hogy nem nagyon számít az a pici liszt, úgymond belefér kategória, főleg, hogy te nem rántásba rakod, hanem pároláshoz. :)
Na viszont a babot, meg az ilyeneket nem is tudom. :D Pedig imádom én is ezeket. Viszont most nézem a tápanyagtáblázatomban, hogy pl. 100 g szárazbab 57,9 g ch-t tartalmaz és 338 kcalt, a lencse 100 g 53 g ch és 342 kcal + ezekre ugye jön a rántás. Úgyhogy szerintem ezeket szabad enni azért. :) Találtam receptet is. :D
[link] Ez is cukorbeteg honlap, egész jó. :D Babra is gondolom vagy ugyanígy recept. :)
Vacsira tényleg ne edd az ebédet, ha meleget szeretnél este is enni, akkor fehérjét szoktak ajánlani általában. :) Vékony szelet husi natúron, vagy hal. (én szoktam lazachusit venni, abból vágni egy normál vékony szeletet és azt eszem. :) ) Vagy esetleg húsos saláta szintén sovány húsból. :) Van sok választék csak nehéz megfelelően elkészíteni, hogy stimmeljen a g. :D Ezért sokallok be sajnos néha és eszek többet. :( :)
Tojás pl. jó vacsira?
Rántotta?Tükör?Főtt? + valami zöldségféle hozzá + gyümölcs?
A tojásban, ha jól tudom, nincs Ch.
Az olajos hal vajon jó?
Párom nem szereti a halat, így nem szívesen kotyvasztok külön csak magamnak, viszont az olajos halat azt szeretem.
Köszi az eddigieket is, már most is sok újat fedeztem fel általad.
Ha majd időd engedi erre a fentire is légyszi írj pár sort.
Előre is köszönöm és jó munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!