Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Kiadós étkezés után egy...

Kiadós étkezés után egy kupica pálinka valóban segíti az emésztést vagy csak a pálinkalobbi találta ki ezt?

Figyelt kérdés
ma 14:51
 1/5 anonim ***** válasza:
79%

A kupica pálinkának étkezés előtt, aperitifként van jótékony hatása az emésztésre, azzal, hogy beindítja az enzimek termelődését

Emésztést segítő hatása a boroknak van, de nem az alkohol, hanem a bennük található savak segítik az emésztést, pl a vörösborokban lévő csersav zsírlebontó hatású.

ma 15:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
0%

Inkább egy gyomor keserűt és étkezés előtt.

Pálinka csak placebo

ma 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
0%
Hát nem tudom. Kettő-ötszáz-ezer esztendeje is volt pálinkalobbi? A saját főzésnél ki lobbizik? A pálinka „mint gyógyszer”, legalább olyan régi mint a tyúkhúsleves, amitől a hulla is felkel a ravatalról.
ma 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Phoney ***** válasza:
50%

Annyi valóságalapja van, hogy ha rommá zabálod magad, akkor a töményszesz segíthet megelőzni a gyomorégést. A gyomorkeserű likőrök valamivel jobbak erre, mint a többi rövidital. (A gyomorkeserű eredetileg külön csepegtetős/kanalas digesztif készítmény volt, és valszeg csak a 19. században találták ki, hogy önálló italként, kész likőrként is létezzen. Korábban is voltak növényi likőrök, de azok nem gyomorkeserűk voltak.)


A töményszesz mint "aperitif" meg kb. onnan ered, hogy a századforuló alkoholista világában, különösen a francia városokban, "aperitifnek" becézték azt, amikor vacsora előtt (vagy helyett) berúgtál. Egészen addig az "aperitif" egy konkrétabb fűszeres italkategória volt, 20-30% közti alkohollal. Ezen kívül maximum előétel mellé volt kulturált hagyomány töményet inni, nem pedig éhgyomora, mint az idült alkoholistáknak, akiknek a diszpepszia miatt tütü kell, hogy megjöjjön az étvágyuk.


A "pálinka [pontosabban a töményszesz] mint gyógyszer" egyébként a desztillált alkohol középkori-újkori orvosi megítéléséből fakad, amikor lényegében tényleg csodaszerként tisztelték, persze nem egzakt tudományos, hanem filozófiai és szubjektív alapon. (Akkor még azt sem tudták, hogy a sörben-borban is ugyanaz a szesz van, úgyhogy nem a töménysége miatt volt "csodaszer", pl, borba csepegtetve is ugyanolyan hatásosnak tartották.)


A mai aperifit/digesztif-mániát pedig inkább a vendéglátóipar saját érdekeire fognám, mint a "pálinkalobbira".

ma 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

A pálinkalobbi találta ki.


3.

Mégis mit neveztek volna ki, mindenre is jó szernek (még gyógyszernek is), mikor jóformán semmijük sem volt, mert még semmit sem találtak fel.

Volt már ilyen többször a történelemben, pl mindenre érvágás/pióca, esetleg mindenre imádság stb.

Azért ennél már előrébb tart a tudomány.

ma 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!