Hogyan lehet elhagyni minden káros ételt és italt?
Már egy ideje tudatosan törekszem az egészségesebb étkezésre, de szeretném ezt még tovább fejleszteni, és teljes mértékben kiiktatni az étrendemből minden káros ételt és italt. Jelenleg négy "problémás" kategória van, amelyeket nem sikerült teljesen elhagynom: a Nescafé 3in1 kávé, a szörpök, az édességek és a felvágottak.
A szörpök
Csak házi szörpöt fogyasztok, amely nem tartalmaz tartósítószert, de sajnos még így is nagyon magas a cukortartalma. Bár a napi folyadékfogyasztásom nagy részét víz teszi ki, minden nap elfogyasztok 2-3 pohár szörpöt is. Szeretném ezt a mennyiséget napi 1 pohárra csökkenteni, de azt sem tartom kizártnak, hogy hosszabb távon teljesen elhagyjam.
A kávé
A kávé esetében a legnagyobb problémát az jelenti, hogy csak a 3in1 változatot szeretem. A hagyományos, főzött kávé ízét nem kedvelem, viszont tisztában vagyok vele, hogy a 3in1 nem éppen az egészség mintapéldája. Emiatt azt gondolom, érdemes lenne teljesen megszabadulni tőle, de még nem találtam meg a megfelelő alternatívát.
Az édességek
Az édességek különösen nagy kihívást jelentenek számomra, mivel nagyon szeretem őket. Úgy tervezem, hogy ezeket csak hétvégén, kis mennyiségben fogyasztanám, de egyelőre nehezen tudom tartani ezt a szabályt. Az édesség iránti vágyam gyakran erősebb, mint a motivációm, hogy egészségesebben étkezzek.
A felvágottak
A felvágottak teljes elhagyása szintén a céljaim között szerepel, de itt különösen nehéz dolgom van, mert nem igazán találtam olyan alternatívát, amely ízben és praktikumban is megfelelne a helyettesítésükre. Ezért ezek az ételek még mindig szerepelnek az étrendemben.
Korábban már több alkalommal próbáltam változtatni az étrendemen. Például egyszer megpróbáltam teljesen elhagyni a szörpöket, és csak vizet inni, de ez nem járt sikerrel. Bár elég sok vizet ittam, mégis úgy éreztem, mintha kiszáradtam volna, és emiatt kifejezetten rosszul voltam. Több próbálkozás után arra jutottam, hogy valószínűleg ez a probléma inkább mentális jellegű, hiszen nagyon kötődöm az ízekhez, és ezek hiánya zavart meg.
Fontos megjegyeznem, hogy tisztított vizet iszom, és egy kiváló minőségű, drága víztisztítót használok, tehát a víz minősége biztosan nem lehet a probléma forrása.
Nagyon érdekelnének a tanácsok és tapasztalatok, amelyek segíthetnek abban, hogy fokozatosan és hatékonyan elhagyhassam ezeket az ételeket és italokat. Hogyan lehet megtörni az ízekhez való kötődést? Hogyan találhatnék egészséges alternatívákat a felvágottak helyett? Köszönettel várok minden hasznos javaslatot!
Felvágott helyett
Egyél sajtot.
Készíts ízesített kenőkét zöldségekből.
Készíts túrókrémet, tojáskrémet.
Vágj hajszálvékony szeleteket sült húsból.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!