Inzulinrezisztencia?
Laborvizsgálaton éhgyomorra 5.5 cukrot mértek nekem (ekkor még inzulint nem vizsgálták meg, nem tudom mennyi lehetett), és akkor azt mondta a háziorvosom, hogy semmi baj, csak ne egyek kenyeret, péksütit és semmi édességet, és a magas cukortartalmú gyümölcsökkel is vigyázzak.Kb 4 hét múlva elmentem mégegy laborvizsgálatra, és akkor az éhgyomri cukrom 4.2 lett, viszont az inzulinom alacsony, 1,80 lett (elvileg 2tol jó, ezt láttam a leleten a referenciaértéken). Lehetséges, hogy 4 hét alatt sikerült normálisra "csinálnom" a vércukorszintemet? Nagyon tartottam a diétát, tésztát sem ettem meg semmi olyat. Ezt az értéket már egy másik orvossal nézettem meg, ugyanis közben endokrinológushoz mentem, és ő pedig mondta, hogy ez normális érték, diétáznom sem kell. Megkerdeztem hogy mi van az inzulin szintemmel, és mondta, hogy ne törődjek vele, ha a cukrom nem magas.
De én még mindig aggódok, hogy a cukrom csak a diéta miatt lett jó, és még mindig tartanom kéne. Valaki, aki ért hozzá, vagy neki is hasonló helyzet van, tudna segíteni, hogy akkor most érdemes lenne ezt a diétát tartanom, vagy egyáltalán van mitől felni?
Bocsi ha a kérdés tudatlanságot sugároz, tényleg nem tudok semmit, neten is kerestem, de nem találtam kézzel fogható információt, mindig más referenciaértéket találtam.
De az 5.5 éhgyomri alapból nem számít magasnak.
Amúgy az sosem baj, ha pl. teljes kiőrlésű termékeket fogyasztasz, több a tápanyagtartalmuk.
"Inzulinrezisztencia?"
Az esetek túlnyomó többségében akkor alakul ki, ha az egyén kalóriabevitele TARTÓSAN nincs összhangban a fizikai aktivitásával és izomtömegével. Magyarul ha túl sokat zabálsz (pl. ultrafeldolgozott, rostban és mikrotápanyagban szegény élelmiszerekből), de nem sportolsz, és nincs rajtad érdemi izomzat. Régi közmondás, hogy ha nem vagy Ronnie Coleman, akkor ne tömj magadba annyi kalóriát, mint Ronnie Coleman. Ha normális ételeket eszel normális mennyiségben, mellette eleget mozogsz, a az éhomi vércukrod pedig egyszer sem volt kóros tartományban, akkor mitől félsz?
"mondta a háziorvosom, hogy semmi baj, csak ne egyek kenyeret, péksütit és semmi édességet, és a magas cukortartalmú gyümölcsökkel is vigyázzak"
Sajnos ezen a szinten vannak dietetikai tudásban a hazai közegeszségügy orvosai. Nemcsak ezért, de ezért IS ilyen tragikus a lakosság testzsír-százaléka, táplálkozási kultúrája (stb.).
"4.8 is hatareset"
A legkorszerűbb metaanalízisek szerint a vércukorszint 7.0 mmol/l fölött tekinthető patológiásnak, de tényleges problémákat 9.5-10.0 mmol/l fölött képes közvetlenül okozni. A legfőbb gond akkor van, ha a glükóz TARTÓSAN van határérték fölött. Attól még nem kell inzulinrezisztenciától szorongani, mert egyszer-egyszer mérnek egy magasabb éhomi értéket, ráadásul az 5.5 mmol/l nem is magas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!