Miért csak 30 dkg-ot fogytam legutóbb egy hét alatt?
Áprilistól kezdtem el életmódot váltani, célom az, hogy fogyjak. 180 cm vagyok és 100 kg-ról indulok. Eddig 6 kg-ot sikerült fogynom, de legutóbb egy kicsit csalódás volt, hogy csak 30 dkg-al lettem könnyebb. A módszerem a következő. Hetente háromszor futok 10 km-t. És nagyon örülök neki, hogy egyre gyorsabb vagyok, 100 kg-al 7:10 perc/km-el futottam, jelenleg kb 6:10 perc/km.-el.
Az étkezésen főleg azt változtattam, hogy este igyekszek nagyon keveset enni. Ez futónapokon jobban megoldható, mert akkor nem vagyok éhes futás után. Naponta 4 étkezésem van, amiben van egy uzsonna, ami vagy 1 db alma vagy 1 db narancs. Na de nézzük részletesen:
Reggeli:
Hétköznap 1 zacskó 3 az egyben kávé, 2 db vajas, szalámis/vagy sonkás szendvics paprikával (korábban sajt is volt benne, de azt kivettem), vagy retekkel, esetleg paradicsommal, futónapokon pedig 15 dkg sajtos fornetti pogácsa és egy 1 db mákos rétes; hétvégén nem mindig reggelizek vagy keveset: vagy egy zabkását vagy egy tojásos rántottát hagymával 1 szelet kenyérrel (a korábbi 2 szelet helyett)
Ebéd:
Ez eléggé változó. A vasárnapi ebéd általában paprikás csirke nokedlivel vagy vadas krumpligombóccal vagy rántott hús és rántott sajt krumplival (ezeknél elhagytam a majonézt) vagy pedig sertéspörkölt nokedlivel és valamilyen leves (húsleves, karfiolleves, gombaleves stb.)
Hétköznap munkahelyen sose eszek szinte levest. Általában amiket eszek ebédre: töltött káposzta tejföllel, 1 szelet kenyérrel kettő helyett, rakott krumpli kenyér nélkül most már, töltött paprika egy szelet kenyérrel kettő helyett, lecsó tarhonyával (ez olyan gyenge szokott lenni, hogy ehhez eszek levest is, pl borsólevest.) Meg a vasárnapi maradék rántott hús, rántott sajt is szokott lenni az ebéd általában kedden, futónapon, de itt már kukoricás rizzsel vagy zöldséges rizzsel. Időnként fasírt rizzsel vagy csirkecomb rizzsel is van. Midig igyekszek zöldséget is enni (uborkát, csalamádét stb.) az ebédhez, mert az is jót tesz az emésztésnek.
Általában szerdai napon van az, hogy az ebéd húsmentes, ilyenkor valamilyen főzeléket eszek tükörtojással és 2 helyett 1 szelet kenyérrel. (pl.: zöldbabfőzelék, borsófőzelék, lencsefőzelék, esetleg spenót)
Délután pedig vagy egy almát vagy egy narancsot eszek.
És a legnagyobb változás az, hogy este nagyon keveset eszek, egy db hozzáadott cukor nélküli gyümölcs joghurtot egy pohár sió zero üdítővel. Ha úgy érzem, hogy még éhes vagyok néha még egy müzliszeletet megeszek, ez általában akkor van, ha valamiért az ebéddel nem laktam teljesen jól.
Szombaton tartom a csalónapom. Itt olyat eszek ebédre, meg később délután, ami egészségtelen, de finom. Ez is fontos motiváció, hogy szombaton végre ehetek valami édességet vagy gyors éttermi ételt. A cukros üdítőket viszont ezen a napon is hanyagolom, a Sio zerok nagyon bejöttek. Szombaton tehát pl ebédre megeszek egy 32 cm pizzát vagy eszek valami ebédet amit anyám főz és délután utána nassolok (chips, tábla csoki, fagyi vagy pl anyám által sütött zserbó). Most pl szombaton palacsinta lesz gulyáslevessel ebédre. Néha mekiben is eszek ezen a napon. Igyekszem nem estére időzíteni ezeket a csaló étkezéseket, de ezen a napon azért nem olyan nagy baj, hogy este hatkor pl chipset vacsorázok, mert a többi napom odafigyelős.
Mindenképp a vegyes táplálkozás fontos, az egyoldalú diéták károsak. Szerintem ez elég vegyes. Van benne fehérje, szénhidrát, zsír és rost is. És a reggel egyél úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus elvet követi, bár a reggeli és az ebéd nagyon hasonló. A vacsora, hogy nagyon gyenge legyen szerintem az leginkább a kulcs. És az is fontos, hogy ha lefogyok 85 kg lenne a cél, de a legjobb talán 80 lenne, - bár rokonok szerint akkor túl vékony lennék - akkor fontos, hogy tartható legyen. Tehát annak nem lenne sok értelme, hogy most nagyon koplalok és amint lefogyok nem bírom tartani.
Nem a sporton múlik. Sport és akkor legalább lehet többet enni? Akkor mi értelme az egésznek?
70%-ban a kaján múlik a fogyás.
Azért nem fogysz, mert így is többet eszel kalóriában, mint a kereted. Számold ki, mennyi a szükségleted, és vonj belőle kalóriadeficitet az életmódodnak megfelelően. Azzal fogsz fogyni.
Másik, nem fogyókúrázni kell, hanem egy életmódot felállítani életed végéig! (A "kúra" ugyanis feltételezi, hogy van vége a folyamatnak, ami után ki tudja mi lesz. Én tudom. Újra enni kezdesz és visszahízol.)
Kérdező, az igen dicséretes, hogy elkezdtél odafigyelni az étkezésedre és sportolsz is.
Ugyanakkor a szénhidrát bevitel lehetőleg ne nokedli, zsemlegombóc és tarhonya legyen. Keress rá a neten a lassú felszívódású szénhidrátokra.
Rántott hús, rántott sajt. Baromi sok étolajat felszívnak. Szükséged van arra a fölösleges kalóriára? Nincs. Egyél párolt húst és a megmaradt kalóriakeretbe egy csomó minden más fog még beleférni. Például fél maréknyi mogyoró, dió, kesudió, mandula. A bennük lévő olajtartalom lényegesen egészségesebb, mint az étolaj, amit a rántott hús felszív.
Zöldség. Hát a zöldség az nem a savanyú uborka és a csalamádé, amit a pörkölt mellé megszel. Hanem a brokkoli, cukkini, répa, karfiol, stb.
Persze nem megy ez egyik napról a másikra, azt megértem. Az ínyünk vágyik a megszokott ételekre. De fokozatosan sikerül majd átállni, és ha mégsem sikerül mindig, akkor sem fog összedőlni a világ se a fornettitől, se a pizzától.
Ha majd egyszer mégis, úgy nem leszel hétvégente ennyire kiéhezve a fagyira, zserbóra, Mekire, csokira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!