Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Energiaital miért nem használ?

Energiaital miért nem használ?

Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem (16 éves, aktivan sportoló vagyok) mi az oka annak hogy akár milyen energia italt iszom semmi hatása nincsen a szervezetemre? Értelmes válaszokat kérnék.
2010. okt. 26. 21:30
 1/9 anonim ***** válasza:
Én is ittam egyszer-kétszer energiaitalt, de én sem éreztem semmit sem. Szerintem hülyeség az egész.
2010. okt. 26. 21:35
 2/9 anonim ***** válasza:
Rám sincs hatással, nem tudom miért.. A kávé sincs:( Bele kell törődnünk:D
2010. okt. 26. 22:29
 3/9 anonim válasza:
amúgy se tudok lefeküdni időbe annyira tele vagyok energiával nem , hogy még kávé meg energiaital :D nem aludnék napokat. Egyedül buli előtt szoktam vagy hosszú vezetés előtt inni energiaitalt de csak az ízéért :P
2010. okt. 26. 23:05
 4/9 anonim ***** válasza:

Átmenetileg „felpörgetve”

Az energiaitalok magas koffeintartalmuknak köszönhetik átmeneti élénkítő hatásukat. Bár a hatás gyorsan kialakul, az élénkség nem tartós, ráadásul nagyobb fáradtságot hagy maga után. Ennek magyarázata, hogy az átmeneti felpörgetett állapot az eredeti fáradt állapottól további extra energiát igényel – ez pedig megterheli az amúgy is fáradt szervezetet.

– Egészséges emberek bizonyos élethelyzetekben alkalmazhatják ezeket – mondja Tihanyi András dietetikus –, például az álmosságot elűzni vágyók, más anyagokkal kombinálva, de néha elit sportolók is használják. Fontos tudni, hogy a sportolók folyadékpótlására nem megfelelő ital.

2010. okt. 27. 03:14
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Örülök hogy nem vagyok egyedül :). Érdekesség még, a nyári szünetben 2-3-szor elmentem bulizni, és persze mint minden fiatal ittunk egy kicsit, de mivel én sportoló vagyok nem szoktam inni. Tehát nem tudtam hogy mennyit kell ahhoz innom hogy egy kicsit becsípjek. Vettünk 2 royal vodkát - a lányoknak persze valami lányosabbat- , voltunk 8-an és ebből a 4 fiúval ittuk a vodkát. Említettem az előzőkben nem tudtam hogy mennyitől lehet egy magam korombeli becsípett. Én csak ittam de nem éreztem semmit, majd a 3/4 vagy 1 üveg vodka után egy kicsit mint ha jobb kedvem lett volna. Nem tudom és nem gondolom, hogy ez annyira normális az én koromban, 178cm és 88 kg vagyok, talán emiatt nem nagyon hat az alkohol sem.
2010. okt. 27. 18:39
 6/9 anonim ***** válasza:

Az alkohol hatása az emberi szervezetre

Az alkoholtartalmú italok fogyasztásakor a felszívódás már a száj nyálkahártyáján keresztül megkezdődhet, a gyomorba érve egy része változatlan formában felszívódik a véráramba, a szer másik része a vékonybél falán keresztül kerül a szervezetbe. A véráramba bekerülve azonnal eljut az agyba, és a sejtekhez, és ott hatni kezd. A hatás függ a fogyasztott alkohol mennyiségétől, a szervezet fizikai állapotától (testsúly, egészségi állapot), az elfogyasztott étel mennyiségétől, a fogyasztás rendszerességétől valamint a máj állapotától. A nagy mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás a májat veszi igénybe, mivel a bevitt alkohol 90-95%-a itt bomlik le. A maradék egyéb módon ürül ki a szervezetből (pl. verejtékezés). Az alkoholt fogyasztó személynek jellegzetes testszaga lesz az előbb említettek miatt.

A máj kb. 1-3 óra alatt bont le egy adag alkoholos italt (pl. egy korsó sör). A még lebontatlan mennyiség addig kering a vérben, míg a máj képes lesz lebontani. Állandó igénybevételnél e szervünk annyira legyengülhet, hogy a súlyos következmények veszélye fennáll ( pl. májcirózis, vagy másképpen májzsugor). Tudnunk kell még azt is, hogy kb. 40-50 perc után éri el a szervezetben az alkohol a maximális koncentrációját, tehát az üveg sör elfogyasztása után 0,5-1 óra múlva.

2010. okt. 28. 11:11
 7/9 anonim ***** válasza:
AZ A KOFFEINTARTALOM AMI BENNE VAN AZ SEMMI,TELE VAN SZÍNEZÉKKEL,ÉDESÍTŐSZERREL,CSAK ÖSSZEKUTYULJÁK EGY KIS SZÉNSAVVAL.AZÉRT NINCS SEMMI HATÁSA(SZERINTEM FÖLÖSLEGES).
2010. okt. 28. 20:11
 8/9 anonim ***** válasza:
Szerintem nem mindig érezni. Én legalábbis ezt tapasztalom. Van, amikor totál bepörgök tőle, van, hogy inkább álmosabb leszek. Meg ez emberfüggő, szerintem.
2010. okt. 28. 21:28
 9/9 anonim válasza:
AZ ENERGIA ITAL NEM EGÉSZSÉGES CSAK FEL PÖRGETI A SZIVED HA REDSZERESEN ISZOD AKKOR MAGAS LESZ A VÉRNYOMÁSOD TÖNKRE TEHETED A TESTED EZZEL.
2010. okt. 30. 09:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!