Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Energiaital, többet árt mint...

Energiaital, többet árt mint használ?

Figyelt kérdés

Mit gondoltok az energiaitalok egészségügyi vonatkozásairól.

Nemrég olvastam egy e-mailen terjedő tanulmányt miszerint

az egyik legkedveltebb energiaital olyan anyagokat tartalmaz, mely drognak számít ezért egyes nyugati országokból ki is tiltották. Személy szerint nem szívesen iszom ilyesmit, csak néha szükséges. Mit gondoltok, komolyan kell venni ezeket a "rémhíreket"

2011. jan. 16. 19:55
 1/10 anonim ***** válasza:

Ezek alapján árt...

Az energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók.

az energiaitalok koffeintartalma 70 és 200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erős kávéban 40-től 150 milligramm koffein található. Még nagyobb probléma, hogy az összetevők, így a guarana, taurin, gyógynövények, ásványi anyagok és a vitaminok egy része kölcsönhatásba léphet a koffeinnel.

Ezek a kölcsönhatások befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt még a mentális állapotot is, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben vagy alkohollal együtt fogyasztják.

Higgins és kutatócsoportja az energiaitalokra és összetevőikre vonatkozó, 1976 és 2010 közötti orvosi irodalmat tekintette át. Viszonylag kis számban találtak ideillő tanulmányokat, ezek azonban azt mutatták, hogy az energiaitalok emelik a vérnyomást és a szívritmust. Szívroham, görcsroham vagy halál anekdotikus esetként szerepelt a vizsgálatokban.

Norvégiában, Dániában és Franciaországban betiltották a Red Bull energiaitalt, miután egy állatkísérletben azt találták, hogy a taurinnal táplált patkányok bizarr viselkedést mutattak, szorongtak, sőt öncsonkítás is előfordult náluk. Higgins és csoportja szerint az embernél is kapcsolatot találtak a szer fogyasztása és a kockázatkereső viselkedés között.

A kutatók arra figyelmeztetik az energiaitalokat fogyasztó sportolókat, hogy az ital koffeintartalma és más hatóanyagai miatt szervezetük súlyosan dehidratálódhat.

2011. jan. 16. 20:06
 2/10 anonim válasza:
Ha megiszol naponta 2-3-at semmi bajod nem lesz.
2011. jan. 16. 20:07
 3/10 Ájhevnó ***** válasza:

Elmondanád milyen drogok? A taurin fontos aminosav, az újszülötteknek esszenciális is.

Az energiaital+alkohol keverékeket tiltották most be.

Amúgy emailen terjedő tanulmánynak ne adj túl sok bizalmat.

Ennek ellenére, az energiaital szerintem sem egészséges, csak ne keverjünk ide olyan dolgokat, ami nem ide való.

2011. jan. 16. 20:22
 4/10 A kérdező kommentje:

Konkrétan:

GLÜKURONSAV LAKTON egy rendkívül veszélyes vegyület, melyet a hatvanas években az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma fejlesztett ki a VIETNAM-ban állomásozó haderők harci szellemének a fokozására, s amely a háborús stresszt oldó hallucinogén kábítószerként hatott. Azonban, ez a szervezetben romboló utóhatást váltott ki, ezért idővel megszüntették, mivel az ezt fogyasztó katonák soraiban nagy számban fordultak elő migrénes, agydaganatos és májbeteges esetek.

Ennek ellenére, a RED BULL doboz összetevői között olvasható: GLÜKURONSAV LAKTON, mely serkentő gyógyszerként van katalogizálva.

2011. jan. 16. 23:38
 5/10 anonim ***** válasza:
Hm, ismerek energiaital-függőt... :/ napi 1litert megiszik belőle. Ha pl havonta 1-2 dobozzal iszol, nem lesz para. Ha fáradt vagy, akkor jól is jön...de ennél többet ne. :|
2011. jan. 17. 14:28
 6/10 anonim válasza:

Szerintem te a kokainra gondolsz, már nem emlékszem melyik oldal terjesztette ezt, hogy valamelyik energiaitalban ez van. De igazán nem értem, hogy miért tennének bele ilyet, mikor ez egy drága drog. Nem hiszem, hogy ennyi pénzért vennénk, ha ilyen cuccok lennének benne.

Én még sehol sem olvastam olyat a hírekben, hogy egy ember öncsonkítást végzett volna, csak azért mert túl sok energiaitalt ivott. Nem hiszem, hogy a patkányok olyanok lennének, mint az emberek. Az se mindegy, hogy az állatkísérletekben mennyi energiaitalt itatnak az állatokkal. Mert a napi 2 db ital, nem hiszem, hogy olyan káros lenne a szervezetnek. Kb. annyira mint két sajtburger... Annyi rémhír terjeng nem kell mindent komolyan venni. Azért találták ki az energiaitalokat, hogy ébren tartsa az embert és jobban tudjon koncentrálni. Ehhez taurin és koffein szükséges. A taurin egyébként is megtalálható a szervezetünkben, ahogy ezt már előttem írták. Az a lényeg, hogy nem szabad túlzásokba esni. Én simán alkohollal is szoktam inni, mert elég kevesebbet innom, és tökjól tolom a bulit hajnalig. Aztán jól kialszom magam és semmi bajom másnap.

2011. febr. 4. 15:05
 7/10 anonim válasza:

Szerintem ez sok mindenre igaz, hogy ha normális mennyiségben fogyasztod, nem árt.

Az a baj, sokan megisznak naponta egyet, ne adj isten többet. Az nem normális, és okozhat károkat. Bár akkor sem gondolnám, hogy egészségtelen. Nem ez a legjobb kifejezés.

Mivel taurint és koffeint tartalmaz, így a szívnek káros nagyon. Kb mint a sok kávé.

De valljuk be, nem is arra való, hogy naponta fogyasszuk.

Így egy idő után nem is használ. Mivel a szervezet nagyon gyorsan immunis lesz a koffeinre, gyorsan beépül, és nem hat.

Meg nem gondolom, hogy a szívnek használ naponta egy ilyen dózis.

Tehát, ha mértékkel isszuk, semmi bajunk nem lesz tőle.

2011. febr. 9. 13:35
 8/10 anonim válasza:

Mindenről vannak rémhírek... tény hogy nem egészséges de manapság már mi az?? Ilyen rémhíreket hallottam már mindenről a kenyér sem egészséges a gyümölcs is káros hacsak nem bio ami őrült drága.... Sőt ha kimész az utcára ott a szmog... Az sem egészséges még sem tudsz mit tenni szívod... :S

Az energiaital is pont ugyanez... Természetesen nem egészséges mert emeli a várnyomást, de az is olyan hogy akinek alapból alacsony a vérnyomása annak jót tesz, vagy aki fáradt annak is jót tesz, de akinek magas annak nem, annak meg káros.... innentől most akkor találd ki, hogy egészséges-e vagy sem.

Ami biztos a kávénál nem rosszabb nem károsabb és hatásosabb. Ha meg azért nem iszod eszed teszel dolgokat mert egészségtelen vagy legalább is ezt hallottad róla akkor az a Te bajod :)

2011. febr. 10. 11:17
 9/10 anonim válasza:

Jó persze, mindig mennek a rémhírek,de kérdés, hogy a mai világban már mi nem káros?

Azt a véleményt osztom, hogy ha mértéket tartasz az energiaitalból, akkor semmi bajod nem lesz tőle. De ez ugyanúgy van a csokival, alkohollal és mindennel. Egy pohár vörösbor még egészséges is, épp úgy, mint egy-két kocka étcsoki is naponta - de gondolom nem kell részletezni, hogy ha túlzásba viszi az ember, annak milyen következményei lehetnek.

Ezért nem értem a másfél literes energiaitalokat, hogy egyáltalán miért vannak piacon?!%

Szerintem szükség esetén teljesen rendben van meginni egy dobozzal - de ne a napi egy literes dobozos legyen már az alap...

2011. márc. 23. 15:16
 10/10 anonim válasza:
Szerintem az internetnek az az egyik legnagyobb hátránya (és egyben előnye is), hogy bárki bármit felrakhat és egy gombnyomással szétküldhet emberek ezreinek. Nem egyszer hallottunk már olyanról, hogy lánclevélben terjedt valami, amit állítólagos szakemberek állítólagosan igazoltak, és végül mégis kiderült, hogy égbekiáltó baromság. Amíg egy olyan szakember, akit személyesen is ismerek nem mondja, hogy ne igyam, addig igenis kérem szépen a red bullomat!
2011. márc. 24. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!