Ez kóla/koffein/kávé-függőség?
Napi 4-6 kávé simán lecsúszik. Ezt leszámítva sokszor kívánom a kólát (Pepsi vagy Coca Cola, de olcsóbb fajta is szóba jöhet).
Ha nincs kóla, rosszul vagyok. Stresszelek, feszült vagyok.
Sokszor zavart is vagyok vagy fáj a fejem. Úgy érzem nem tudokm produktív lenni.
A vérnyomásom általában alacsony, 60 körül.
Próbáltam átszokni, hogy csak víz és kávé, de nehéz. Nagyon igénylem a nagyobb dózis koffeint. Napi 2 liter kóla simán lemegy.
Már miért lenne ostoba kérdés?
Nem lehet, hogy vérnyomás-probléma? Esetleg túl kevés folyadékot iszom ha nincs kóla? (Mert a csapvizet nem nagyon szeretem inni és esetleg dehidratációhoz vezethet. Aminek szintén tünete a fáradékonyság, koncentráció-zavar)
Bónusz: Ha koffein-függő vagyok, akkor miért nemt tudom elérni ugyanazt a hatást ha egyszerre két kávét iszok és utána letolok fél liter vizet? (Mert gyakorlatilag ennek mind koffein, mind folyadék tekintetében helyettesítenie kellene a kólát, mégse teszi.)
A kóla esetében a koffein okozza a függőséget vagy más anyagok is? Mert a sajátmárkás kólák nem ütnek olyan jól mint pl a Pepsi. Gyanítom tehát, hogy más is van ilyenkor a képletben.
Lenne még pár releváns kérdés ami túlmutat egy egyszerű függő/nemfüggő dichotómián, de egyelőre ezekre válaszolj ha ilyen pökhendi vagy.
Minden függőséget okoz, akár kémiai úton, akár csak fejben dől el. A férjem kóla függő, napi 2l neki is, alapból a pepsi de más is jó csak legyen. Próbáltam leszokatni, de ha nem issza, fáj a feje.
A te esetedben szerintem a sok koffein átcsap a vérnyomás eleinte megemelkedik majd alacsonyabb lesz mint előtte volt. Próbáld meg a kávé kóla mennyiséget fokozatosan csökkenteni, helyette/mellé zöld teát inni. Abban is van koffein de másként élénkít és sok jótékony hatása van. Biztos nem fog tetszeni az íze eleinte, de gondolj arra, hogy ezt is megszokja a szervezeted egy idő után és ugyanúgy kívánni fogod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!