Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Szülők! Hogy oldjátok meg...

Szülők! Hogy oldjátok meg középiskolás gyermeketek napközbeni és esti étkezését? Különösen válogatós gyerek szüleinek a válaszai érdekelnek, mert az enyém is az. Az iskolai menzával csak kínlódunk...

Figyelt kérdés

A 16 éves gyerekem itthon reggelizik, majd a suliban be van fizetve (725 Ft/nap) ebédre. Le lehet a neten mondani, így előre megnézzük az étlapot és lemondjuk, amit biztosan nem enne meg - ez a hónap kb. 60%-ában így van, tehát csak havi max. 8-10x eszik bent befizetve. Ha nincs aznapra menza rendelve, hazajön és itthon ebédel délután. A többi napon is csak ímmel-ámmal eszik a menzán (szerintem néha elblicceli, meg elfelejt lemenni az ebédlőbe a szünetben), s mire hazajön du. 3-4 között, már újra éhes, még ha evett is bent. A szendvicset nem igazán szereti.

Számomra elég nagy gond a meleg étel napi szintű biztosítása itthon. Hétvégén mindkét napon dupla adagot főzök, így a hét első felére még marad főtt étel, de a hét második felében már nem szokott lenni itthon főtt kaja. Ráadásul nemcsak ebédelni, hanem vacsorázni is kell (a vacsora nálunk általában hideg étel), de 2x már végképp nem jó hideget ennie - főleg ha a gyerek csak a sonkát és a sajtot eszi meg a kenyéren feltétnek.

Szóval érdeklődve hallgatom, ki hogyan csinálja, milyen ötletek vannak ebben az élelmezési kérdésben. Kérlek, ne írjátok azt, hogy érjem el nála, hogy ne válogasson, mert már mindent is megpróbáltam. Egyébként vékony testalkatú, és ráadásul egyesületben intenzíven sportol napi szinten, tehát a mozgás is megvan bőven.

Fontos szempont lenne, hogy az elfogyasztott étel lehetőleg egészséges legyen, szóval a mekis kaja nem opció. Valamint vékony pénztárcájúak lévén sajnos az ebéd házhoz szállítós cégektől beszerezhető étel sem lehetséges az ára miatt.

Minden ötletet köszönök szépen!

2023. okt. 19. 16:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
81%
Főt, fagyaszt egyszemélyes adagokat, amit csak meg kell melegítenie a gyereknek.
2023. okt. 19. 16:58
 2/11 anonim ***** válasza:
50%
Tudom, hogy nem lesz népszerű a válaszom, de ha nem eszik a menzán, valamelyik gyorsétteremben szokott ebédelni. Otthon is van általában főtt kaja, ha hazamegy, melegít magának.
2023. okt. 19. 17:26
 3/11 anonim ***** válasza:
88%
Vannak gyorsan elkészíthető fogások amiket munka után meglehet csinálni. Plusz 16 évesen én és a tesóim(egy fiú egy lány) is tudunk egy alap szinten főzni, simán volt, hogy összedobtunk magunknak valamit
2023. okt. 19. 17:38
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem Magyarországon élünk. Nálunk nincs közétkeztetés az iskolákban. A gyerekek szendvicset esznek, vacsora q főétkezés.
2023. okt. 19. 17:38
 5/11 anonim ***** válasza:
24%

Rendelek neki az iskolába ételszallító cégtől amit biztosan megeszik. Felveszi a portán és ebédnél megmelegíti.

De azt is csinálhatod hogy otthonra rendelsz neki es napkozben szendvicsezik, este meg megeszi a fott kajat.

2023. okt. 19. 17:39
 6/11 anonim ***** válasza:
42%
Meg kell tanitani a gyereket változatosan enni amíg rá nem megy az egészsege
2023. okt. 19. 17:39
 7/11 anonim ***** válasza:
69%
Hát én bizony főztem meleg vacsorát. Sportoló kamasz fiaim hiába ettek meg szinte mindent a suliban, azzal csak kihúzták hazáig, aztán ne tudd meg mennyi kaja kellett még estig.
2023. okt. 19. 18:41
 8/11 anonim ***** válasza:
68%

Vagy valamelyik hétköznap este vagy hétvégén pluszban lehet még főzni olyan cuccokat, amiket akár le is lehet fagyasztani, és mellé csak egy rizst vagy tésztát kell főzni délután/este (és 16 évesen ezt már azért főzze meg magának a gyerek), vagy több napig elállnak (ha hétfő-keddre van kaja, akkor kedd vagy szerda este lehet a heti 2. főzés).

Curry szerű raguk: én nem követek receptet, hanem idényzöldségekből rakom össze. Hagyma, fokhagyma, és ízlés szerint keleties fűszerek (gyömbér, valamilyen curry fűszerkeverék, kömény, kurkuma stb.) kevés olajon megpárolva, mehet rá a falatnyi kockákra vágott idényzöldség (ősszel-télen tipikusan sárgarépa, lencsék, krumpli, karfiol, tökfélék, édesburgonya, csicseriborsó + kockázott csirkemell), és vagy paradicsomosan (1 kockázott konzervparadicsom) vagy kókusztejesen (1 konzerv) csinálom. Ha csak zöldségből akkor 3-4 féle zöldséggel, ha hússal, akkor 2-3 féle zöldséggel csinálom. Ha ezt hétvégén megcsinálod mehet a fagyóba egyszemélyes adagokba fagyasztva, mire kiolvad megfő mellé a tészta vagy rizs. Mellé barna vagy fehér rizs, esetleg quinoa vagy árpagyöngy készül köretnek, de mehet durumtésztával is.

A másik amit gyakran csinálok az ilyen francia lecsó féle, bár ennek lassan elmúlik a szezonja (paprika, paradicsom vagy lecsókonzerv + tökök, cukkíni, padlizsán), beleborítok egy konzerv kockázott paradicsomot és tésztával vagy rizzsel mehet ez is. Ezt kevésbé lehet jól fagyasztani, viszont minden előkészítéssel együtt max. 1 óra, és közben, nem kell mellette állni. Ha már ennyire válogatós a gyerek akkor mondjuk a zöldségdarabolásba be is tud segíteni, közben fel tudja mondani a történelemleckét vagy beszélgettek, mittudomén.

Csirkemellett lehet venni nagyobb adagot, kicsontozni (abból répával, krumplival, borsóval remek csirkeraguleves főzhető), egy részét felkockázni, egy részét felszeletelni és mehet a fagyóba, reggel átteszed a hűtőbe, estére kiolvad.

Vegyes zöldségeket (vöröshagyma, krumpli, sárgarépa, tök, édesburgonya) kockára vágva olívaolajba forgatva mehet a sütőbe, tepsibe, alufóliával letakarva, és míg az készül natúr szeletet lehet serpenyőben kisütni.

Salátát nehezebb előre elkészíteni, de ha mondjuk hétköznap este lereszeled, felszeletelet a hozzávalókat + főzöl tojást annak másnap estére nem lesz semmi baja, gyerek összekeveri magának + joghurtból, majonézből kever hozzá dresszinget, belekockáz egy almát.

Bolognai szósz féle jól fagyasztható 1 személyes adagokba, csak tésztát kell mellé főzni.

Krémlevesek nagyon gyorsan elkészíthetők, itt is a sokféle zöldség feldarabolása a legidőigényesebb, minden mehet a fazékba annyi vízzel, amennyi ellepi, nem kell mellette állni és ha megpuhult turmixolom, esetleg kevés tejszínnel vagy joghurttal.

Én ezeket egy-egy hétköznap este csinálom meg ha már elfogyott a hétvégi kajamaradék és ezt esszük a következő napokon.

Egy-egy ebédet vagy vacsorát ki lehet váltani egy jó nagy adag hagymás, paprikás, kolbászos tojásrántottával, ezt is el tudja készíteni magának egy 16 éves. Vagy egy melegszendvics is belefér havi 1-2x, akár konzerv krémből, mehet tk kenyérből, hogy egészségesebb legyen.

Hát ilyesmik jutottak most eszembe.

2023. okt. 19. 19:46
 9/11 anonim ***** válasza:
88%

Igaz, nem anya vagyok, hanem szintén válogatós gyerek. A mi sulinkban nem volt menza, megtanultam magamra főzni.

Anya adott pàr ezer forintot, abból hazafelé bevásároltam és délután neki álltam főzni. Egy sült húst a sütőbe berakni és időzítőt beállítani nem nagy kunszt. 20 perc alatt mindennel megvan, a sütésre meg nem kell annyira figyelni. Mellé egy zacskós rizst elkészíteni sem nagy mutatvány és van 2-3 napra kajája.

Egyszerűbb levesek (tojásleves, krumplileves), tészta + szósz (carbonara, sajt szósz stb) szintén megvan 1 óra alatt.

2023. okt. 20. 06:42
 10/11 A kérdező kommentje:

8/9:

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszodat és hogy ennyi energiát tettél bele! :-)

2023. okt. 20. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!