Válogatós vagyok de nagyon ez normális vagy valamilyen betegségem van?
2 év körüli kisgyermekeknél gyakori, hogy válogatóssá válnak. Ennek egyrészt lehet evolúciós, biológiai oka (pl. máshogy érzik az ízeket, mint a felnőttek, az édes íz vonzza őket leginkább, mert az anyatej is édeskés), másrészt az is befolyásolja őket, mit eszik a család, mivel 1,5-2 éves kortól már jórészt a családdal együtt esznek, és sajnos 1 éves kor után egyre több cukros, feldolgozott, finomított ételt/italt is fogyasztanak.
Extrém válogatósság jellemző az autista gyerekekre, ennek lehet köze a náluk gyakran jellemző kóros bélflórához. A hosszú ideig tartó szelektív táplálkozás (bizonyos fajta ételek tartós kerülése) bizonyos esetekben tápanyag- és vitaminhiányt okozhat (pl. fehérje, vas, B-vitaminok, cink), ami étvágytalansághoz vezethet, így egyfajta ördögi kör alakulhat ki. A szülő, jobb ötlete nem lévén, kiszolgálja a gyerek kívánságait, és hagyja, hogy csak pár fajta étellel, édes italokkal lakjon jól, attól félve, hogy túlságosan lefogy, nem gyarapodik megfelelően. Így viszont állandósulhat a probléma.
Az én környezetemben azt figyeltem meg, hogy a rosszul evő, válogatós, vékony, de kb. egészséges gyerekek 10 éves koruk után elkezdtek többféle ételt megkóstolni és megenni, és az étvágyuk is sokat javult. A saját gyerekeim is elég válogatósak, de ahogy nőnek (már iskolások), egyre inkább javulást veszek észre. Úgyhogy szerintem a te esetedben valami komolyabb gond lehet, ha ennyi idősen ilyen kevés fajta ételt tudsz megenni.
Én a helyedben elmennék egy vérvételre (pl. vashiányt, vérszegénységet felderíteni), ételallergia-vizsgálatra, szednék vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl. D-vitamin, B-komplex, Béres-csepp, cink, magnézium, szükség esetén vas), illetve probiotikumot. Ha javul az étvágyad, kezdd el tudatosan bővíteni az elfogyasztott ételek körét, odafigyelve a megfelelő fehérjebevitelre, és egyúttal csökkentve a feldolgozott, finomított, cukrozott élelmiszerek mennyiségét.
Ha a fehérjében, zsírban gazdagabb ételek fogyasztásával gondod van, erősítsd a gyomorsavadat. Szedhetsz Optacidot (az egyik gyerekemnek gasztroenterológus ajánlotta, neki sokat segített), vagy ihatsz almaecetes vizet, gyömbérteát, pár kanál savanyúkáposzta-levet evés előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!