Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Tényleg ilyen komolyan kell...

Tényleg ilyen komolyan kell venni a diétát?

Figyelt kérdés
Kb 4 hónapja állapítottak meg inzulinrezisztenciát, de az előtt nagyon durván ettem cukrot meg fehér lisztet, volt hogy napi 2 tablacsoki vacsorára több ezer Ft-ért meki és ezek nem havi egyszer hanem heti egyszer kétszer, nem figyeltem egészséges életmódra, a kérdésem az lenne, hogy tényleg szigorúan kell venni a diétát? Nem elég csak kb a negyedére csökkenteni, amit eddig bevittem cukor liszt.

2023. szept. 17. 08:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
A kedves ismerosodnek nem kell egy budos szot sem magyarazkodnod, az orvos tanacsait kovesd.
2023. szept. 17. 13:11
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Onnan lehet tudni, hogy megfelelő-e, elegendő-e az ir kezelése, hogy jó-e az inzulin- és a vércukorszinted.

A vércukrot lehet mérni otthon, szóval ez pipa.

Az inzulint sajnos nem.

Szóval ha biztosra akarsz menni, akkor betartod 100%-ban a diétát. A súlyos szövődményeket a túl magas vércukorszint okozza (hosszú távon), ezt ugye otthoni méréssel is tudod tesztelni (kb. 20 ezerből kapsz jó mérőt párszáz tesztcsíkkal recept nélkül is). Ami az inzulint illeti, ha csak félig nem jó a diétád, akkor ezt a szervezet fokozott inzulin termeléssel tudja kompenzálni, így a vércukorszinted nem lesz vészes eleinte. Csakhogy ebben a hasnyálmirigy kimerül, és előbb-utóbb lecsökken az inzulintermelés. Onnantól a vércukorszint is magas lesz, és nagy sz@rban vagy.

Amit én csinálnék a helyedben: 100%-ban betartanék mindent, míg lefogyok a normál súlyomra. Utána (vagy tapasztalatszerzés végett hamarabb) veszek vércukormérőt. És onnantól mehet a meki, de: csak addig, míg nem kezdesz hízni, és szigorú vércukor kontroll mellett, tehát meki után fél, egy és 2 órával mérsz és egyik se legyen 7 mmol/l fölött. Ez egy szigorú limit, és csak úgy fogod tudni elérni, ha már javult az inzulin érzékenységed (fogyás, sport miatt) és csak kisebb adagokat eszel ott. Segít, ha mekis evés után azonnal sétálsz fél órát. Ez esetben belefér a meki, és nem kell a szövődményektől tartanod. Ha a vércukorszinted 7 alatt marad, akkor kizárható, hogy az inzulinszinted elszáll, így a hasnyálmirigyednek se lesz baja.

De nem vagyok orvos, csak utána olvastam. Szóval csak a saját felelősségedre fogadd meg a tanácsom.

Ha az ismerősnek kell érv, akkor mondhatod, hogy félted a hasnyálmirigyed, hiszen valószínűleg már most is rossz állapotban van az eddigi életviteled miatt. Minél később akarsz addig eljutni, hogy inzulint kelljen szúrni.

2023. szept. 17. 14:35
 13/19 A kérdező kommentje:
Koszonom a válaszokat, a fogyás egész jól megy nemsokára visszafogyok az eredeti súlyomra, mivel 20 kg túlsúlyban voltam abból 8 kg lement most a hónapok alatt, de ugye folyamatosan csinalom a diétát meg fizikai munkát végzek de járok edzeni is.
2023. szept. 17. 14:58
 14/19 anonim ***** válasza:
55%
Apósom testvére egyáltalán nem tartotta be a diétát, cukorbeteg volt. Először levágták az egyik lábát, ezután sem foglalkozott ezzel, le kellett vágni a másikat is. Lábak nélkül sem érdekelte. Végül meghalt.
2023. szept. 17. 15:59
 15/19 anonim ***** válasza:
Az szép eredmény :-) Valószínűleg már sokat enyhült az IR is. Valószínűleg lesz kontroll terhelés, abból látszani fog, hogy mennyire jött helyre az inzulinszint, tehát mit engedhetsz meg magadnak egészségi kockázat nélkül.
2023. szept. 17. 19:25
 16/19 anonim ***** válasza:

Ha kiiktatod teljesen akkor honapok, evek alatt eltunhet.

Egyebkent eselytelen. Ha fytataod akar kis mennyisegben is a cukros dolgok eselyet, nagy esellyel visszafordithatatlan lesz, es rosszabb esetben inzilinos injekcios eleted lesz

2023. szept. 17. 22:22
 17/19 anonim ***** válasza:
Ha fogyni akarsz, akkor szénhidrát (liszt, cukor) visszaszorítása és sok mozgás.
2023. szept. 17. 23:45
 18/19 anonim válasza:

Ez valami rosszakaró lehet..

Ne árts az egészségednek senki véleménye miatt!

Én örökké azt hallgatom, hogy senkinél, és semmilyen rendezvényen nem eszek semmit. (Autoimmun gluténérzékenység->ez miatt nem lehetett gyerekem se..) senkire nem hallgattam, csak tartottam a diétámat szépen, mert eddig akárhol ettem, senki nem tudta teljesíteni hogy a diétának megfelelő étel jusson hozzam.. szóval kitartó voltam, és teljesen egészséges vagyok, én is és a gyermekem is ;)

És aki arról beszél, hogy finnyás vagyok, meg piszkálnak azok tűnjenek az életemből, mert ha rájuk hallgatnék a betegségem összes tunetével most keseregnék..

Vond le a tanulságot 😚

2023. szept. 18. 07:58
 19/19 A kérdező kommentje:
Koszonom a válaszokat, holnap megyek terheleses cukor vizsgálatra, kiváncsi leszek hogy javult e :)
2023. szept. 18. 10:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!