Komolyan udvariatlan bun.o vagyok ha koszonok, hogy Jo napot es azt mondom: kellene egy gyogyszerajanlasi papir? Erre tenyleg csak az az udvarias hogy szeretnék? Akkor nem tudom mikor valtam ekkora bu.ko szemelyisegge.
Végül is, kulturáltabb, udvariasabb, a másik iránti tisztelet, ha nem a "kell" igét használod, hanem azt, hogy "szeretnék". Az odabökött "jó napot" is lekezelő.
-Jó napot kívánok! Gyógyszer ajánlási papírt szeretnék kérni.
Valahogy így.
Pontosan. Egyetertek a 2. hozzaszoloval. En is igy gondolom.
Total normalisan, kedves habitussal beszeltem.
Ezert vettem tamadasnak hogy rogton kijavitott kioktato hangnemben, hogy 'szeretnek'.
Azzal egyetertek hogy a total jomodoru koszones a jo napot kivanok kernek szepen stb...
De ha nekem koszon valaki hogy jo napot es erzem a hangjan hogy kedvesen, normalisan mondja, nem esne rosszul hogy kellene szot hasznal.
Ebk Ausztriaban elek 6 eve es hozzaszoktam hogy mas a nyelvtan, a 'hogy' se kell sokszor ezert magyarul is anelkul beszelek olykor. A kell szot is sokszor hasznaljak. Talan ezert jott ez a kellene.
Ui: a no mondta, hogy a Farkas doktornal probalkozzak a kellenevel.
Mondtam a nonek, irja ki papirra mi a kedvenc szava, mert nem tudom kitalalni ki mit szeret.
Ha marnak visszamarok.
Kellett egy pecset is a papirra, ezert vartam a dokira.
Az adjunktus dokit megkerdeztem, ha azt mondanam kellene egy pecset a papirra bunkosag lenne?
Azt mondta ne foglalkozzak vele. Ez allami intezneny, csak a szepre emlekezzek. 😀
Gondolom mondta a no, hogy micsoda bunko vagyok.
Osszefoglalva, mindket hozzaszolonak igaza van, de a hangsuly is sokat nyomhat a latba egy jo napot vagy jo napot kivanok eseteben is es a kellene sem minden esetben modortalan szerintem. Mindent lehet bantoan vagy kedvesen, normalisan mondani.
Szoval megkonnyebbultem.
Koszonom
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!