A 8 hiányzó tápanyag "esszenciális aminosavak" elmélete igaz lehet?
1. MENÜ (VIDÉKI)
Reggeli:
10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma,
2 tojás, 2 szelet fehér kenyér (15 dkg)
Tízórai:
1 Pöttyös Túrórudi
Ebéd:
bableves, harcsapörkölt túrós csuszával
Uzsonna:
15 dkg barackos Fornetti
Vacsora:
tojásos nokedli, fejes saláta
32
2. MENÜ (FŐVÁROSI)
Reggeli:
müzli, joghurt, narancslé
Tízórai:
1 közepes alma
Ebéd:
paradicsomleves, grillezett csirkemell édesburgonyával
Uzsonna:
Protein szelet (Biotech)
Vacsora:
Sajtburger menü
(hamburger + burgonya + CocaCola) McDonalds
Az a vicces, hogy a két teljesen eltérő menü szinte pontosan
ugyanannyi fehérjét tartalmaz. A „vidéki“ változat 85 grammot, a
„fővárosi“ 81 grammot. Ezek a mennyiségek még akár rendben is lehetnének, mivel az Amerikai Tudományos Akadémia minimális beviteli referenciaértékként napi 45 grammot ad meg egy egészséges nő és napi
52 grammot egy egészséges férfi számára. A táplálkozási szakértők
többsége azonban úgy véli, hogy mindenképpen érdemes ennél
az ajánlásnál több fehérjét fogyasztani: 90 grammot javasolnak
a nőknek és 105 grammot a férfiaknak. Ennek az elvárásnak már
egyik fenti menü sem felelne meg.
De a feketeleves csak ezután következik. :
Ha az előző fejezetben idézett kutatás eredményeivel felszorozzuk a mintaétrendünk fehérjéit aszerint, hogy melyikből mennyi fog
hasznosulni és mennyi fog kárba veszni, akkor már messze elmaradunk az egészséges mértékektől. Mindössze 13 gramm a „vidéki“ és
12 gramm a „fővárosi“ mintaétrend esetében. Ez kevesebb, mint fele
33 annak, amire minimálisan szüksége van egy egészséges embernek,
akár vidéken vagy Budapesten él. Amennyiben pedig éppen beteg
vagy betegségből épülne fel, akkor csak a harmada annak, amit meg
kellene ennie. Javasolhatnánk erre, hogy egyen háromszor annyit
a „kiegyensúlyozott“ mintaétrendből, de ezzel már csak a kalória bevitel miatt is bajban lenne, hiszen a napi 4 000 extra kalória bevitelével hetente 2-3 kilót hízna. Tehát ez nem megoldás.
: Ez elvezet bennünket ahhoz a megoldhatatlannak tűnő problémához, hogy a boltban nem a tápanyagtartalom alapján választjuk az ételeinket, illetve a főzéshez szükséges alapanyagokat.
Az otthonra történő vásárláskor sem, és akkor sem, ha egy étterem
beszerzőjeként tesszük ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!