Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért van az, hogy nem tudok...

Miért van az, hogy nem tudok lemondani az édességekről?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Először is, tudom, hogy minden fejben dől el, de akármennyire is erősen elhatározom magam, reggel még minden rendben, délutánra pedig minden dugába dől….

Februárban kezdtem egy cukrászdában dolgozni, előtte sem diétáztam drasztikusan, de odafigyeltem, hogy mikor és mit eszem. Mióta itt dolgozom, teljesen el uralkodott rajtam a káosz, van olyan nap, mikor nem is eszem mást, csak süteményt. Napi 3-4-5 sütinél kevesebbet nem eszem, plusz néha fagyi, egyszerűen annyira kívánom az édességet folyton.

Február óta híztam 6 kg-ot, nem vagyok túlsúlyos, és kövér így sem, de már kezdem érezni, hogy zavar.. 57 kg voltam mikor kezdtem itt, most 63-64 körül mozgok. Nagyon keveset mozgok, szinte semmit.

Illetve a másik ami miatt zavar, hogy nagyon kevés energiám van. Nagyon sokszor vagyok rettentően fáradt, álmos. Hangulatingadozásaim vannak, és sokszor érzem magam indokolatlanul feszültnek, idegesnek. Ezeken kívül a menstruációm 15 napja késik. Ritka, hogyha késik, ennyit meg pláne nem. (terhes nem vagyok, de igazoltan PCOS-em van) Ezek lehetnek a túlzott cukorfogyasztás eredményei?

2023. júl. 17. 11:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
76%
Miért kéne lemondani az édességekről? Miért ne ehetnél meg napi 3 darab sütikét, meg nyáron egy kis fagyikát? Mennyi a napi kalóriabeviteled? Tisztában vagy a kalóriaszámolás fogalmával? Honnan tájékozódsz táplálkozás témakörben?
2023. júl. 17. 11:47
 2/12 anonim ***** válasza:
23%

Ha igazoltan pcosed van, nem kéne cukros szarokat enned.

A menzid lehet a stressz miatt késik, nem ártana kivizsgáltatnod magad normálisan, és egy candida tesztet csinálni.

2023. júl. 17. 11:48
 3/12 A kérdező kommentje:
Nem stresszelek, legalábbis én nem érzem magamon, hogy stresszelek. (Kivéve mikor az indokolatlan feszültség van rajtam, de általában az sem tart napokig). A pcos miatt fél évente kell járjak kontrollra, illetve évente van egy nagylabor vizsgálatom, hormonokkal, mindennel együtt. 1 hónapja voltam a féléves kontrollomon nőgyógyásznál, pcos-en kívül minden változatlan, mindent rendben talált.
2023. júl. 17. 12:35
 4/12 anonim ***** válasza:
0%
Nem válaszoltál a kérdésre: mennyi a napi kalóriabeviteled?
2023. júl. 17. 12:37
 5/12 A kérdező kommentje:
Első! Úgy tudom, (vagyis úgy gondolom) hogy ha sok “szart” eszek össze, és mellette 0 mozgás van, akkor az lerakódik, és hízom. Annyi a napi mozgásom, hogy 6-7 percet gyalogolok, hogy ideérjek a munkába, illetve este ugyanúgy 6-7 perc haza.
2023. júl. 17. 12:38
 6/12 A kérdező kommentje:
Kalóriabevitelt nem igazán szoktam számolni, de ha normál kaját is eszem, plusz ugyanúgy lemegy a 3-4 süti, szerintem olyan 2500 korül lehetek..
2023. júl. 17. 12:39
 7/12 anonim ***** válasza:
0%

"Kalóriabevitelt nem igazán szoktam számolni"

Akkor ha frusztrál a hízás, és nem szeretnél zsírosodni, akkor kezdj el kalóriát számolni, mert ez a kb. 2500 kcal lehet egyik nap 1500, a másik nap 3500 is, és hát a 2500 kcal már kapásból nem kevés.

2023. júl. 17. 12:44
 8/12 anonim ***** válasza:

Az előző nem ért a témához sajnos! Hogyan férne már bele PCOS-nél a 3-4 süti, fagyi?

A PCOS egy endokrinológiai betegség, amely a cukoranyagcserét is befolyásolja, nagyon gyakran jár együtt IR-el, a magas inzulinszint eleve rossz hatással van egy androgén túlsúlyú betegségre.

Kérdező, az inzulin-és cukorhullámvasút okozza a tüneteid, ugyebár a gyors szénhidrátok fogyasztása hamar felviszi a vércukrot, majd akinél hibás a cukoranyagcsere, ott rövidesen lezuhan a vércukor, ezért leszel rosszul, és sóvárogsz az újabb löket cukor után.

A megoldás, hogy stabilan tartod a cukrodat. Erre tökéletes a cukorbetegek étrendje mintának, tehát kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, vagy csak kis mennyiségben, lassan felszívódó ételek mellé edd.

Nem tudom, voltál-e mostanában cukor-és inzulinterheléses vizsgálaton, de abból szépen kiderül, mennyire vészes az állapot.

Amit felejts el PCOS-s betegként, hogy csak a kalóriát számolod eszetlenül, mert nem fogod kibírni, és nagyon rossz hatással lesz az anyagcserebetegségedre. Mindenképp a glikémiás indexen van a hangsúly, persze mérsékelni kell a kalóriabevitelt, de inkább a szénhidrátok fajtájára és eloszlására tedd a fókuszt.

2023. júl. 17. 13:12
 9/12 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó válaszoló!😊

Terheléses vizsgálaton kb. másfél éve voltam, ott még minden rendben volt, természetesen ezt is szeretném megejteni mostmár. Vérvételre évente járok, 2-3 hónappal ezelőtt voltam, ugye azon csak a cukrot látom, az egészséges tartományban volt, teljesen megfelelő, de terhelésesre szeretnék menni mindenképp.

Gondoltam, hogy ez okozhatja a tüneteket is, úgyhogy rendbe kell tennem magam fejben sürgősen.😟

2023. júl. 17. 13:39
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
Sajnos a bélflórád eltolódott a firmicutes bactériumok felé, ami kiatt vagy a levert, és kívánod a sok sütit, édességet stb. El kéne kezdened tisztán enni, táplálni a bélflórád zöldségekkel, fermentált cuccokkal és pár hónap alatt visszaáll
2023. júl. 17. 14:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!