Ki mennyire étkezik "tisztán"?
Mármint, tisztában vagyok vele, hogy nincsenek jó és rossz ételek, csak kíváncsi vagyok, hogy Ti megengedtek-e magatoknak néha 1-1 csokit, jégkrémet, vagy bármi ilyen hasonló "szemét" kaját?
Régebben kövér voltam, +35kg felesleg, és kb ilyeneken éltem. Mióta életmódot változtattam a felesleg lement, heti 5 edzés és eléggé komolyan veszem, viszont néha napján hiányoznak bizonyos dolgok és szívesen megennék mondjuk naponta 1 csokit.
Mostanában úgy szoktam, hogy a kalóriakeretemen belül (2300) 200 kalóriát hagyok ilyen "szemét" kajának. Tisztában vagyok a kalóriával, számolom a makrókat, az étkezésem 2100 kalóriája "tiszta" étel, de ha a maradék 200-zat kitöltöm 1 szelet csokival, akkor valamiért rossz érzésem van, ami szerintem nem feltétlen jó jel. (Van némi evészavarom is szerintem, 0-24 a kaján jár az eszem szó szerint, bár ennek lehet az az oka, hogy a napi 15km séta és heti 5 edzés mellé a 2300 kalória lehet kevés)
Így arra lennék kíváncsi, hogy ki mennyire veszi komolyan még annyira is, hogy semmi kisebb dolgot nem enged meg magának?
néha viszem be nasit, de úgy hogy ne lépjem túl a kalórián.
ha túllépem, akkor aznap lemozgom.
Amikor még aktív versenyző voltam, akkor az ilyesmit természetesen rohadt szigorúan vettem, de azóta hobbistaként azóta már nagyon máshogy gondolom ezt az étkezés dolgot. Nagyon sokszor rácsúsztam arra a sok évnyi sporttáplálkozás során (szerintem mások is magukra ismernek), hogy például ha a feleségem vett otthonra egy jó kis véres hurkát, vagy csinált valami finom szilvás gombócot, és ezekből az isteni kajákból azért nem ettem, mert nem jók a makrotápanyag-mikrotápanyag számaik, az pedig akkor offos. Vagy amikor csak simán megenne az ember egy kiadós hot-dogot a strandon, de nem eszik, mert nincs étkezés fehérjeforrás és egy kiló zöldség nélkül, a hot-dog márpedig ezeknek a feltételeknek nem felel meg, úgyhogy akkor hagyjuk. Vagy amikor elmész vendégségbe, vagy egy hotelba félpanzióra svédasztalozni, és nem is azokat az ételeket választod, amiket szíved szerint ennél, hanem azokat, amiket a számok alapján "megengedhetsz" magadnak. Így jutottam el arra a szintre az évek alatt, hogy gyakorlatilag hónapokig nem volt étvágyam, mert nem volt kedvem egész egyszerűen enni, mert mindig valami kényszert jelentett.
Most már ezen a pszichés baromságon változtattam, és ha rámjön, hogy megennék egy zacskós levest, akkor rohadtul megeszek egy zacskós levest. Vagy ha szimplán csak megennék egy sült kolbászt, akkor megeszem a sült kolbászt egy szelet kenyérrel meg mustárral, ha ezt kívánom, és csak azért nem fogok hozzá brokkolit enni, mert az kötelező lenne a science szerint. Természetesen nem zacskós tésztán és sült kolbászon élek, szökőévente egyszer eszek ilyeneket, de pont ezért megengedheti magának az ember szökőévente ezeket, nem kell beszarni.
Semennyire, ugyanis nincs tiszta meg szenny kaja, normális mértékben minden egészséges.
Csak sajnos a diétakultúra ezeken lovagol - aztán csodálkoznak a sok-sok étkezési zavaros fitnesszmodellen meg influenszeren - igen, ez az étkezési zavar egyik formája, csak becsomagolva a "diéta-istenség" szrjába.
A kérdés eredetileg testépítést végzőkhöz szólt.
Szinte minden nap eszek valami feldolgozott élelmiszert, pl. egy szelet csoki, energiaital, de nagyrészt alapanyagokból általam összerakott dolgoakt eszek illetve gyümölcsök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!