Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » 3 hónapja dietatok, 10kgt...

3 hónapja dietatok, 10kgt fogytam, azóta nagyon rossz a hangulatom és már étvágyam sincs?

Figyelt kérdés

160 cm 58kg voltam.

Most 48-49. Már úgy nézek ki, mint egy deszka, de még így is van egy pici rakodva a hátamra.

Még egy 2-3 kgt le akartam adni, de már csak vizet ittam szinte. Beszukult a gyomrom és már a kajára se tudtam nézni, most hagytam abba a diétát 1 napja.

Eljutott oda a fogyásom, hogy semmilyen cukros nasit és üdítőt nem fogyasztottam, mellette elkezdtem sportolni

Egy pár hete már csak 1 protein turmixot és 1 tál levest vagy 1 szelet húst kis korettel ettem.

Olyan napj 14-5 órát is kibirtam kaja nélkül és eljutottam oda, hogy most már nem is kívánom.

Ami viszont rossz lett: a fogyás eleje jó volt, de már egy 2 3 hete nagyon gyenge vagyok. Csak feküdni szeretnék, nincs sok energiám. Elkezdtem ritkán szédülni. Negatív lettem, szorongós lettem.

Tegnap már picit többet ettem mint diéta alatt csináltam. Ma már direkt ettem milka csokoládét, üdítőt ittam. Most egy picit jobb a hangulatom.

Lehet hogy az ilyen 1000 kcal körüli étrend ennyire kicsinalja a szervezetet? Főleg hogy a makrok is rosszak voltak, mert sok fehérje se volt benne.

2023. jún. 14. 14:50
 1/6 anonim ***** válasza:
Ne csináld. Anorexia lesz a vége, ezt nem szabad csinálni. Nekem volt ismerősöm, aki ugyanígy kezdte, azóta se tudja abbahagyni, többször is majdnem meghalt már. Úgyhogy fejezd be a diétat.
2023. jún. 14. 14:56
 2/6 A kérdező kommentje:

Hasamon van sulyfolosleg csak telefon kijavitotta.

Nem szeretnek anorexiás lenni, ennél jobb volt a ducibban élni.

Inkább az a durva hogy már semmi étvágyam, ma is úgy ettem, hogy kenyszerbol, pedig nagyevő voltam korábban. Most az a cél, hogy egy pár kg visszajöjjön

2023. jún. 14. 15:01
 3/6 anonim ***** válasza:

160 cm-hez az 58 kg nem vészes (én 158 cm/55 kg vagyok, alul van némi husi, amit tornával/sporttal és kajára odafigyeléssel tartok karban).

Ez a fajta diéta, amit csinálsz kikészíti a szervezeted. Nem diétázni kell, hanem egészséges, kiegyensúlyozott étrendet kialakítani: zsírszegény, jó minőségű fehérje (fehér húsok, hal, zsírszegény sajtok és joghurt, kefír, túró stb.), teljes kiőrlésű gabonák (kenyérfélék + köretnek is pl. sült krumpli vagy krokett helyett), sok nyers vagy kevéssé feldolgozott zöldség (saláták, zöldséglevesek, krémlevesek, főzelékek), hüvelyesek változatos formában, tojás, gyümölcsök stb. Minél kevesebb feldolgozott élelmiszer, fehér liszt, cukor, üres kalóriák (csipszek, csokik, sütik, édes és sós kekszek, üdítők stb).

És valamilyen sport, mozgás, nem a elsősorban a fogyás miatt (ilyen pici súlytöbbletnél nem jelent szinte semmit), hanem az izom-zsír arány javítása, az általános közérzet és egyéb eü mutatók javítása, a "formázás" miatt.

2023. jún. 14. 17:01
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszi, sajnos én nem így csináltam.

Te edző vagy hogy ennyire jók az ismereteid?

2023. jún. 14. 17:04
 5/6 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem :D

Egyrészt fiatalon nagyon gebe voltam (ilyen 45, nagyon max. 48 kg a magasságomhoz), kivizsgáltak, semmi bajom nem volt, ehettem akármennyit, mondjuk elég mozgalmas életet is éltem. Aztán ahogy "öregedtem" (45 éves vagyok) egyre kevésbé működött ez az "ehetek bármit" metódus és sajnos kb. 10 évvel ezelőtt ott álltam egy nagy szakítás után, 2 számmal nagyobb cuccokat hordva mint azelőtt, nagyon rosszul éreztem magam, és akkor nemcsak lelki, hanem testi szempontból is össze kellett raknom magam, eléggé utánaolvastam csomó mindennek, azóta rendben vagyok. Aztán úgy alakult, hogy sógornőm is dietetikus lett, szóval ő még ezt kiegészíti a tudományos háttérrel (nagyon leegyszerűsítve) meg a tudomány friss felfedezéseivel. :-)

Azért azt hozzátenném, hogy az elmúlt években én sem jeleskedtem a leírtak betartásában, meg is látszik, kicsit "töttyedt" vagyok, de mostanában megint jobban odafigyelek a kajára, elkezdtem megint sportolni stb.

Nem egyszerű, de nem kell minden szabályt mindig 100%-osan betartani, de törekedni kell rá, hogy ha pl. 2 napig vackokat eszel, akkor a következő napokban legyél tudatosabb, egyél egészségesebb dolgokat stb. Én pl. hétköznap jobban odafigyelek, de hétvégén azért elengedem magam jobban. Te ismered magad, a napirended, az életed, te tudod miről mondasz le könnyebben, miről nehezebben, tudsz-e/szeretsz-e főzni, suliban/munkahelyen milyen étkezési lehetőségeid vannak stb. Nem kell az egész étkezésed fejre állítani, mert akkor hamar fel fogod adni. Kezdd kis lépésekkel. Pl. ezentúl sült krumpli/krokett helyett mindig valami mást eszek köretnek vagy rántott hús helyett grillezettet választok (heti egyszer ehetek rántott húst ha ezt betartom mellette), csak heti 2x ehetek tésztát, minden nap eszek gyümölcsöt és nyers zöldséget, minden második nap megeszek egy kis pohár natúr joghurtot, csoki helyett lekváros kenyeret eszek (mert könnyebb csokiból 500 kalóriát betolni mint lekváros kenyérből), csak 2 naponta eszek édességet stbstb.

Nem tudom hány éves vagy, de ha régóta küzdesz ezzel fordulj dietetikushoz, ő segít összeállítani egy étrendet.

2023. jún. 14. 17:35
 6/6 anonim ***** válasza:
A magasságodhoz egyébként 50 kg teljesen jó, ne akarj annál jobban lefogyni - sportolj, hogy szépen formálódjon az alakod (és jobb legyen a közérzeted). :-)
2023. jún. 14. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!