Táplálkozáshoz VALÓBAN értők! Milyen tápanyag/vitamin hiányzik ebből?
Ha valaki csak a következőket eszi: zabkása, gyümölcsökből alma, banán, avokádó (vagy ez zöldség? :D), zöldségekből cékla, uborka, káposzta, illetve rizst és csirkét.
A szénhidrát és fehérjebevitel ebből fedezhető, a zsírral nem tudom mi a helyzet.
Illetve mi az, ami mindenképp szükséges, de az alábbiak nem tartalmazzák?
Azért próbálnám kb minimumra venni a felhasznált élelmiszerek számát, mert krónikus bélbetegséggel küzdök, viszont ha mindenfélét eszem, fogalmam sincs, mitől romolhat az állapotom.
Ki szeretném ezt próbálni, de az sem jó, ha valamiből hiányt szenvedek.
A diétád nagyban függhet a krónikus bélbetegséged súlyosságától. Ha már akut gyulladás áll fenn, akkor azt szokták javasolni, hogy egy-két napig csak cukrozatlan teát igyál, esetleg kamillát vagy hársfa teát (ezeknek van némi gyulladás csökkentő hatása). Ennek a célja az, hogy a beleidről levedd kicsit a terhet, és ,,áttisztítsd". Ezutáni napokban térhetsz rá a sovány húsokra, például csirkemellel esetleg krumplipürével vagy rizzsel. Ezen pár napon én hanyagolnám a banán, avokádó, alma fogyasztását. A natúr zabkása jöhet. E szakaszban az a cél, hogy fokozatosan vissza szokjon a bélrendszered a szilárd, ám de nem túl nagy emésztési igényű kajákhoz.
De hogy akut bélgyulladással pontosan mit szabad és mit nem az nagymértékben lehet egyén függő is, és mint mondtam nagyban függhet a gyulladás mértékétől is, szóval, hogy emellett mit szabad pontosan és mit nem azt inkább egy orvos mondja meg.
A zsíroknál megint nagyon egyénfüggő a helyzet. Bizonyos zsírok, például telített zsírok vagy transzzsírok, gyulladást okozhatnak és súlyosbíthatják a tüneteket, míg más zsírok, például egészséges forrásokból, mint például olajos halak vagy olajos magvak, omega-3 zsírsavakat tartalmazhatnak, amelyek jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszerre. Általában az avokádó lehet jótékony hatással a bélrendszerre. (amúgy besorolható zöldségnek és gyümölcsnek is, de botanikai értelemben gyümölcsnek számít :D )
A káposztát én egyelőre mindenképpen kihagynám, mert gázosodhatsz tőle, és a puffadás miatt ez nem használ a gyulladáson. De amúgy az alma meg a banán könnyen emészthető. A csirke rizzsel és zabkása általában jól tolerálható ételek lehetnek bélgyulladás esetén. Mindkét étel könnyen emészthető, és általában nem okoznak irritációt vagy súlyosbítják a gyulladást, szóval az is jó.
Amiket írtál tehát egy kevésbé súlyos bélgyulladás esetén teljesen jók, a zsírt avokádóból és esetleg olajos magvakból megkaphatod. Vagyis ha ezt csak kipróbálod semmiféleképpen nem fogsz hiányt szenvedni.
(dietetikus hallgató vagyok :D)
Köszi!
Azt már nagyjából tudom, hogy mi az, amit nagyon nem tolerálok gyulladásnál, ezért írtam ezeket az ételeket. Mondjuk amíg a gyógyszerek nem viszik le, addig mindent maga a pokol, szóval sokat nem várok az étrendváltoztatástól sem, de azért ki szeretném próbálni:)
Nehéz megmondani... A zab, az alma, a banán, a kápi, és a rizs konkrétan nagyon jó. De nem tudom, hogy mennyire elég.
Én hasonlóan válogatós vagyok, de más irányban. Zöldségeket csak főtt ételből eszek, mostanában gyümölcsökből csak almát eszek ritkán, 1 hónapban 1 bolti csomagos alma fogy el. Főtt ételből rendszeres a paradicsomszósz, répa, borsó, bab, krumpli, rizs, bulgur. Kenyérből csak rozskenyér. Húsból nagyon keveset fogyasztok, szinte csak műhúsokat. A fehérje-bevitelem például izomhoz nem elég, ám túrázó vagyok és jó az erőnlétem. Ezért is nehéz megmondani. Valamelyik nagyokos biztosan azt mondaná, hogy már haldoklok. Közben a vérképem is tökéletes, a B-szintem magas is, minden vitamin megvan, immunbetegségem eltűnt rejtélyes módon kezelés nélkül.
3+
Ezekből is keveset eszek, konkrétan madáradagokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!