Vannak, akik csak a tojássárgáját eszik meg és a fehérjét nem. Ennek mi az egészségre gyakorolt hatása, miért így eszik? Miért jó a tojássárgája és miért nem jó a tojás fehérjéje?
Nincs ilyen, hogy "jó, vagy nem jó", ennél bonyolultabb a dietetika. Az új hullámos biohacker okosok filozófiája szerint azért kell csak a tojássárgáját elfogyasztani, a fehéjét pedig nem, mert a mikrotápanyagok alapvetően a sárgájában találhatók, a fehérje pedig valójában (a nevéből adódóan) pusztán csak proteint tartalmaznak, érdemlegesen semmi egyebet. Na most ennek a gyakorlatban semmi jelentősége nincs. Miért ne ehetnéd meg a fehérjét? A fehérje, és a benne található proteint egy esszenciális makrotápanyag, miért kéne csak a sárgáját fogyasztani? Ez tipikus esete a túltolt áltudományoskodásnak, és túltolt healthy lifestyle baromságnak. Egyébként meg ha szigorúan a szakirodalmi adatok és vizsgálati kimutatások nézzük, akkor a tojásnak se a sárgáját, se a fehérjét nem optimális fiziológiai értelemben fogyasztani, ugyanis a benne található telített zsír, étkezési koleszterin, és hormontartalom szignifikánsan képes emelni az emberi szervezet LDL, HDL, triglicerid szintjét, ezzel pedig növelve többek között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezért van az, hogy az összes hivatalos dietetikai szervezet ajánlása maximum napi 1-2 tojásban határozza meg az egészségügyi határt. Ezzel kapcsolatban egy metaanalízis:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!