Mit szabad és mit nem diéta alatt?
Fogyás szempontjából bármit lehet enni, amíg kalóriakereten belül vagy. Nincsenek hízlaló ételek, ahogy fogyasztó ételek sem. Olvasd el ezt a cikket:
Mindent lehet enni, még habrolót is. Csak vagy
A. Több kalóriát égess el, mint amit beviszel, vagy
B. Kevesebbet vigyél be, mint amit elégetsz.
És nem diétázni kell pl 2 hétig, hanem életmódot váltani. Többet mozogni, többször keveset enni, kevesebb hízlaló ételt enni, de több zöldséget, gyümölcsöt, levest.
"jó, hogyha egy nap 4-szer eszek?"
A napi étkezések számának fogyás szempontjából semmi jelentősége, egyéni preferenciától függ. A napi összkalóriabevitel számít.
"ehetek rozskenyérből, sonkából és sajtkrémből készült szendvicset?"
Miért ne ehetnél?
"környezetemben lévők szerint ilyesmit nem lehet"
Mert a környezetedben lévő dietetikai tudása egy szinten van egy Femina.hu cikkel. Kezdj el olvasgatni szakmai cikkeket, tanulmányokat olvasni táplálkozás témakörben (PubMed), vagy hallgass meg egy-két szakmai podcastot. Egészségügyi szempontból a tartósítószerrel, mesterséges aromával, ízfokozóval telenyomott sajtkrémek és ipari húskészítmények (pl. szalámi) rendszeres fogyasztását egyébként én sem ajánlom, de fogyás szempontjából továbbra is a kalóriabevitel számít, nem X vagy Y élelmiszer.
"sajtkrémet helyettesíthetem vajjal?"
Történésen egészségügyi szempontból a tejtermékek fogyasztása egyáltalán nem javasolt napi rendszerességgel (hormontartalom, karcinogén hatás, telített zsír, koleszterinszint, stb.). Ettől függetlenül helyettesítheted, ha akarod. Minden bizonnyal senkinek nem egyetlen élelmiszeren fog múlni az egészsége.
"a cukrot teljes ki kell iktatni"
Miért kéne? A hozzáadott cukrok teljesen felesleges kalóriák, ugyanis semmilyen tápanyagtartalommal nem rendelkeznek, de valójában ennyi a probléma velük. Én semmi értelmét nem látom a hozzáadott cukrok fogyasztásának, amikor tápanyagban gazdag mézzel, vagy nulla kalóriával rendelkező édesítőszerekkel kiválhatók, de ha ez neked nem szempont, akkor miért kéne kiiktatni a cukrot?
"gyümölcsös zabkása mennyire egészséges reggeli?"
A gyümölcsök és a zabfélék mikrotápanyagban elképesztő gazdag természetes élelmiszerek, ezért rendszeres fogyasztásuk nagyon is ajánlott, de erről az "egészséges-egészségtelen" kategorizálásról még most szokj le, ugyanis ennek dietetikai értelemben nincs jelentése. Leírom a kedvenc példám, ami ezt megvilágítja számodra: a csirkemell egészségtelen? Nem, szelénben és B-vitaminban gazdag, továbbá remek fehérjeforrás. Akkor a csirkemell egészséges? Nem, mikrotápanyagban rendkívül szegény, magas a telített zsír és az étkezési koleszterin tartalma, ipari antibiotikum származékokkal szennyezett. Akkor a csirkemell egészségtelen? Nem, szelénben és B-vitaminban gazdag, továbbá remek fehérjeforrás. Érted már?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!