Baj, ha mindig darált húst eszem? Mert az állítólag nem olyan értékes, mint a nem darált? Mert mindenféle mócsingot beledarálnak, az mondják. Darált sertés-, vagy marhahús. Egyszer egyiket veszem, másszor másikat.
A húsok pont nem a mikrotápanyag tartalmukról híresek, tehát én a helyedben nem amiatt aggódnék, hogy valamelyik vitaminból hiányállapot alakul ki emiatt, ugyanis a húsok amúgy sem dúskálnak vitaminokban. Meg gondolom amúgy sem a darált hús az egyetlen élelmiszer, amiből fedezed az esszenciális mikrotápanyagokat.
A gond inkább az, hogy az egyoldalú táplálkozás kicsit sem javallott. Minden nap ugyanazt az élelmiszert fogyasztani egyenes út az intolerancia, az ételallergia és az egyéb emésztőszervi kórképek irányába. Pont ezért kell változatosan táplálkozni. Nem, az egyik "nap sertés, másik nap marha" típusú hozzáállás nem változatosság. És igen, a darált húsok minőség szempontjából nyilván lejjebb vannak, mint mondjuk egy filé. Ettől függetlenül senkinek nem egyetlen étkezési tényezőn fog múlni az egészsége, úgyhogy a tiéd sem.
Heti egyszer veszek csak darálthúst. Vagy még ritkábban. Olyan 30-40 dekát, attól függ, hogy van csomagolva. Halat sűrűn eszek, szinte minden nap.
Elkezdtem jobban odafigyelni a kajázásomra, eddig mindig csirkét vettem, mielőtt nem érdekelt, azelőtt szinte évekig nem ettem vöröshúst.
De nem akarok már nagyon csirkét vagy fehérhúst enni, mert abban alig van vas. Meg még valami egyéb dolognak is híján van a vöröshöz képest, ami most nem jut eszembe. Inkább vöröshúst meg májat. Meg halat persze. Meg minden más jó dolgot, zöldség, gyümölcs is megvan, tojás, tej, tejtermékek.
Csak most a húsra vonatkozik a kérdésem, de amúgy mindenből kajálok változatosan.
"mindenből kajálok változatosan"
Akkor miért aggódsz? Azon nem fog múlni a dietetikai egészséged, hogy megeszel heti 40 deka darált hús.
"nem akarok már nagyon csirkét vagy fehérhúst enni, mert abban alig van vas"
A vas pont nem érv a vöröshús fogyasztás mellett, ugyanis a vöröshúsok vastartalma messze elmarad a lencse, a spenót, a csicseriborsó, a szezámmag, a quinoa, vagy akár a pisztácia vasértékétől, amik a legjobban hasznosuló vasforrások közé tartoznak. Az állati élelmiszerek közül a máj (elsősorban marha) kiemelendő vas szempontjából, de állati belsőségek nagymértékű fogyasztása egyéb belgyógyászati aspektusból nem javallott.
Ez egy nagyon régi tévhit, amit számos kutatás és vizsgálat megcáfolt már. Itt egy összefoglaló cikk erről, de nem is az a fontos, hanem a cikk által meghivatkozott tanulmányok és metaanalízisek:
A bolti csomagolt darált húst zárd ki az életedből, darált disznót csak, ha biztos vagy benne, hogy GMO mentesen táplálták, egyébként inkább legelő állat darált húsát.
A hal nagyon ügyes! Megkérdezhetem hol szerezd be és milyen hal(ak).
A csirkét jól teszed, hogy minimalizálod, főleg a mellet, s ott is számít, hogy GMO mentesen etették-e, ami ritka.
A májat nagyon felejtsd el, ha ipari!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!