Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Gyanítom evészavarral küzdök...

Gyanítom evészavarral küzdök mit tegyek ellene?

Figyelt kérdés

Már kis korom óta küzdök a súlyommal de ahova most jutottam az egy kicsit megijesztett. Utána olvastam az evészavar okainak és amit én magamról el tudok mondani az a magány, önbizalomhiány, depresszió, a sok csalódás ami mostanában ért. Van mikor napokig nem eszem, de van mikor órakon át csak eszem... Megijeszt ez az egesz helyzet mert már oda jutottam hogy 16 évesen 80 kg vagyok... Egyátalán nem érzem jól magam a bőrömben ugy érzem szét pattan mindenem... de viszont ez a kényelmetlen helyzet sem elég ahhoz hogy le álljak ezzel az életmóddal. Ma pl 1 órán át edzettem és szinte egész nap nem ettem. Most este viszont annyit ettem hogy félek hányni fogok. Nagyon kétségbe vagyok esve és nem tudom hogyan állitsam le magam erről az életmódról. Esetleg van valami online oldal ahol tudok beszélgetni valakivel aki segít vagy hasonló helyzetben van?

Vagy nektek van valami tippetek hogy hogyan állhatnék le?

Nem szeretnék olyan kommenteket hogy ez az én hibám mert tudom... csak azt nem hogy oldhatnám meg, kihez kellene fordulnom

16/L

80 kg

163 cm....

2022. júl. 5. 22:15
 1/7 anonim ***** válasza:
52%

Nem szabad ehezni, mert falasrohamod lesz, ahogy az abra is mutatja.

Edzeni kell, folytasd kitartoan es szamold a kaloriakat.

Tudom, hogy nehez, nekem is az volt, de csak az elso 2-3 het a borzaszto szerintem, utana mar megszokod az uj eletmodot es a szamolgatast :D

En mar fogytam 10 kilot, meg hatra van 15. Yazio alkalmazast hasznalom illetve szobabiciklizek, setalok a kutyaval, kitandulni megyek, amikor nincs 40 fok. Egyelore ennyi nekem a sport, de majd valami sulyzos edzest is el akarok kezdeni kesobb.

Hajra, menni fog :)

2022. júl. 5. 22:26
 2/7 anonim ***** válasza:
74%
Nem szabad éheztetni magadat, mert abból lesz az esti falásroham. Vannak kalóriaszámláló oldalak. Kalkuláld ki, hogy neked, a jelenlegi testsúlyoddal mennyi kalóriára van szükséged, hogy elinduljon a fogyás, azt oszd el 5-6 felé.
2022. júl. 5. 22:39
 3/7 anonim ***** válasza:
46%

Első körben a szüleidhez kellene fordulnod! Ha nincs velük bizalmi kapcsolatod, nagyszülőhöz, idősebb rokonhoz, akár tanárhoz.

Pszichológusra van szükséged, az evészavar nem játék, számodra csak a kalória számlálás nem megoldás, könnyen anorexiába fordulhat, ha a saját magadhoz való viszonyod nem változik meg.

2022. júl. 5. 22:57
 4/7 anonim ***** válasza:
41%

Nehogy elkezdj kalóriákat számolgatni! Sajnos én is ebben vagyok benne, és sajnos az előző válszadóknak nincs igaza abban, hogy az éhezés miatt van a falásroham. Pl hiába eszem napközben rendesen, így is gyakran falásrohamom van, aminek a végén előfordult, hogy sírva tömtem magamba az ételt. És ez sajnos nem is az akaraterőn múlik. A binge eating is ugyanolyan evészavar, mint a többi, csupán nincs róla olyan gyakran szó. Szerintem próbálj meg olyan sportot találni, amit nem érzel kényszernek, tehát szívesen végzed majd. Ezenkívül próbálj meg sok zöldséget és gyümölcsöt enni, alakíts ki új étkezési szokásokat, étkezz rendszeresen. Tápláld a tested, de emellett ne bontsd az ételeket jó és rossz csoportra, mert ez sem tesz túl jót.

Üdv egy fiatal felnőtt lány, aki szintén ezzel küzd, de talán már látja a fényt az alagút végén

2022. júl. 6. 00:00
 5/7 anonim ***** válasza:

#4 ahány ház, annyi szokás. Nekem speciel nincs bajom az étkezéssel, de követek egy youtubert, aki szintén BED-ben szenvedett, mint te, és a kérdező is. Neki a kalória számlálás a megváltás maga volt, most pedig személyi edző.

Az alacsony kalóriás, nagy térfogatú ételek egyébként nagyon jó tippek, érdemes minél többet enni minden étkezéshez belőlük, ezek ugye tipikusan zöldségek. A másik: ne legyen otthon olyan kaja, amit így betolsz az arcodba egy falási roham alatt (chips, csoki, sütik... Etc). Nyilván mivel a kérdező 16 éves, ez nehezebb. Ha a szüleid nyitottabbak, akkor nyílj meg nekik, mondd el, mi a helyzet, kérj segítséget. Sajnos nem mindenkinek vannak támogató szülei, ebben az esetben kénytelen vagy megtanulni némi önuralmat. Ami nem rossz dolog, de piszok nehéz, ha belekerültél ebbe a spirálba. A kalória számlálásra visszatérve, érdemes összeszámolnod 1-2 hétig, hogy miket eszel, beleszámolva a zabálásokat, leosztani napi bevitelre, és annál a mennyiségnél kevesebbet enni mondjuk 200 kcal-val/nap. Ha egyből appra, vagy oldalra mész, és azalapján állítod be, lehet akkora kalória deficit lesz, amit nen fogsz tudni tartani. Viszont ha a jelenlegi étkezésedet veszed alapul, és csak piciket csökkentesz, akkor bár baromi lassan, de fogyni fogsz. És a lassú fogyás még mindig fogyás, szemben a falási rohamos hízással. Ha ez az ötlet tetszik, akkor a folytatás úgy néz ki, hogy miután csökkentetted minimálisan a kalória beviteledet, megfigyeled a tested visszajelzéseit. Ugyanúgy éhes vagy-e, mennyire vagy energikus, mennyire tudod kontrollálni az éhségedet. Ha ezek rendben vannak, akkor csökkentesz még egy kicsit, csinálod egy hétig, majd szintén tartasz egy ilyen összefoglalót magadban. Szvsz, nem mennék a helyedben napi 1600 kcal alá a legvégén sem. Sokan diétáznak ezalatt, de egy normális, egészséges, sportos testet ennél kevesebbel nem fogsz elérni. Márpedig gondolom ez a cél.

2022. júl. 7. 19:12
 6/7 anonim ***** válasza:

Ha tetszik, ha nem, fogyni csak akkor lehet egeszsegesen es normalisan, ha deficitben vagy. Ehhez pedig szamolni kell a kaloriakat, az nem eleg, hogy egyel kevesebbet, mert attol meg, hogy kevesebbet eszel, lehet, hogy ugyanugy kaloriatobbletben vagy es nem fogsz fogyni.

Na meg pont,hogy ez a mentalitas, hogy egyel kevesebbet, vezethet ehezeshez, mert foggalmad nincs, mibol mennyit kene enned, ezert egy ido utan inkabb mar nem eszel. Na ezt nem kene.

Menjen el a kerdezo pszichologushoz, a terapia soha nem art, de ettol fogyni nem fog. Viszont helyreteszi talan a fejeben a testevel es a kajaval valo kapcsolatat, aztan szepen el lehet indulni egy egeszsegesebb uton.

De akaratero nelkul nem megy, csak es kizarolag a kerdezo segithet sajat magan, mas nem.

2022. júl. 7. 19:24
 7/7 anonim ***** válasza:
Írj nekem privátot. 16/l vagyok, gyógyult evészavaros
2022. júl. 8. 18:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!