Van-e jelentősége annak,hogy hogyan/miből viszel be cukrot?
Fogyás szempontjából csak a kalóriák számítanak, tehát abban az esetben a kérdés értelmezhetetlen.
Egészség szempontjából sokkal érdekesebb a történet. A szervezetünk, az agyunk, az emésztőrendszerünk, a májunk csak a glükózt látja. Ergo bármilyen formában viszed be a cukrot, azt a szervezeted addig fogja bontani és alakítani, amíg glükóz nem lesz belőle, mert csak azzal képes dolgozni. Ergo ha te almát eszel, ezzel bejuttatva X mennyiségű fruktózt, abból a szervezeted glükózt alakít, és azzal indítja el azokat a bizonyos folyamatokat (pl. agyműködés, energiaháztartás, stb.). Éppen ezért optimálisabb inzulin szempontjából "összetett cukrokat" fogyasztani ahelyett, hogy evőkanállal ennénk a kristály cukrot.
Ami igazából a gyakorlatban fontos cukor szempontjából az, hogy pontosan milyen tápanyagforrásból visszük be azt a bizonyos cukrot. Tehát megint csak nem mindegy, hogy oreo kekszből, milka csokiból, kakaós csigából vagy mondjuk gyümölcsből, zöldségből. Előbbiek ipari hulladékok, utóbbiak kiváló mikrotápanyag források.
Egyébként minden elfogyasztott monoszacharid és diszacharidot cukorként hasznosít a szervezet, tehát ez a kérdés kémiailag is elég összetett, de most nagyon alapvető dolgokat írtam le az imént.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!