A túl gyors étkezés hozzájárul a túlevéshez?
Igen, hozzájárul.
"Hogyan lehet lassabban enni?"
Úgy hogy lassabban eszel... Jobban megrágok az ételt és nem lapátolod be, egy perc alatt.
De így is jól megrágom amit meg kell. Egyszerűen csak gyorsabban jár a szám, meg kb mindenben gyorsabb vagyok mint az átlag.
Másrészt sokszor eszek pl kefírt, yoghurtot, amit rágni se kell...
Egy pár trükk:
Egyél kis (süteményes) tányérról, és kis (süteményes) villával - akkor egyszerre sokkal kisebb falatokat kapsz be és kevesebbet tudsz a tányérodra szedni. A kefír/jghurt esetében pici kanállal (mokkás) edd.
Minden falat bekapása után tedd le az evőeszközt, és csak akkor vedd fel újra, ha már megrágtad és lenyelted az előző falatot.
Ha kiürült a tányérod, várj kis időt, mielőtt újra szedsz, sokszor fél perc után észreveszed, hogy elég volt az étel.
Csak addig egyél, amíg kifejezetten éhesnek érzed magad, ne addig, hogy pukkadásig legyél.
A teltségérzet kialakulásához idő kell. És általában késik. Szóval ha habzsolsz, akkor lesz egy időpont, amikor abbahagyod. És 10-15 perc múlva érzed csak, hogy pukkadásig etted magad, moccanni sem tudsz. Vagy rosszul leszel. Szóval túletted magad. Tehát korábban abba kellett volna hagyni az evést. De ez lassú evéssel megakadályozható. 10-20 alkalommal meg kell rágni minden falatot. Még a yoghurtot is!
Sajnos az élelmiszer ipar is a gyors evés irányába fejleszt, és már van ivójoghurt is, hogy egy szuszra le tudd húzni. A kefír és a yoghurt habzsolásának megakadályozására alkalmazz kicsi kanalat. És ne lapátold sebesen a kefírt, hanem egy kiskanál betesz, megrág (nyállal elkever) élvezi az ízeket és lenyel. A gyors lapátolás és nyeldeklés három dolog miatt is káros. Először is emiatt van a túlevés. Másodszor, amikor eszel, az gasztronómiai élvezet is legyen, szóval ne csak nyeldekelj, hanem élvezd az ízeket a falat szádban való forgatásával. A nyelv különböző területei különféle ízélményeket szolgáltatnak. A harmadik, ami ellene szól a gyors lapátolásnak az pedig az, hogy a szénhidrátok emésztése tulajdonképpen már a szájban elkezdődik a nyálban található enzimek segítségével. Például a nyálban található amilázzal jól el kell keverednie a tápláléknak, hogy az megfelelően legyen megemésztve. Nem mindegy, hogy megiszol egy fél liter kefírt, vagy kiskanalanként, jól megrágva, megforgatva, nyállal elkeverve 3-5 perc alatt megeszed. Ha nem keveredik el jól a nyálenzimekkel, emészteni is nehezebb lesz.
Sokat segít, ha evés közben csak az evéssel foglalkozol. És nem más foglalatosság közben tolod be gyorsan a kaját, miközben nem is az evésre figyelsz. Lassulj le evés közben.
A fentieket magam is alkalmazom már egy ideje. (Lassú evés, kizárólag evés és más semmi, nem ivójoghurt, kiskanál, kis tál)
Ezeken kívül ha esetleg még más is eszetekbe jut, ne tartsátok vissza. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!