Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ez valami evészavar lehet?

Ez valami evészavar lehet?

Figyelt kérdés

Nos, nem igen szoktam ilyen oldalakon ilyesmit kérdezni, de az ismerőseimnek nem igen merek erről beszámolni. Amióta az eszemet tudom, zabálok. Mikor egyedül vagyok, az első utam a hűtőhöz, vagy az édesseges szekrényhez vezet. Ilyenkor mindig egy jó adagnyi kaját veszek magamhoz és hányingerig eszek. Mikor már érzem, hogy mindjárt visszajön, elkezdek azon filózni, hogy milyen sokat ettem. Volt olyan időszakom pár éve, mikor többször bementem egy cukrászdába és vettem vagy három szelet sütit, majd otthon egyszerre betoltam. Mostanában rám jött, hogy többször vacsorázok és ebédelek. Egyszer felállok, majd visszamegyek újra és újra az étkezőasztalhoz. Így a nap végén ott kötök ki, hogy volt egy reggelim, három ebédem és három vacsorám. És még a napi többszöri nasikról nem is beszéltem.

A másik pedig az, hogy mostanában sokat híztam. Pedig azelőtt nem tudtam zsírréteget húzni magamra és vékony voltam. Most pedig csak azért takarózok be a kanapén fekve, hogy eltakarja a nagy hasamat.

Mi ez az egész? Van valami bajom? Ha igen, mit tudok ellene tenni? Úgy érzem, nem bírnám ki kevesebb kajával.

2021. nov. 1. 20:35
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez érzelmi evés. Az evéssel pótolod az érzelmeket, amiket nem kapsz meg pl. megnyugtatás. Úgy látszik, hogy már gyerekkorodban hozzászoktál.

"Mit tudok tenni ellene?"

Mivel az érzelmi evésnek lelki okai vannak, pszichológushoz kellene fordulnod.

Ezen kívül, gondolom nem meglepő, hogy önuralom szükséges, különben hamarosan olyan kövér leszel, hogy rosszul leszel, ha magadra nézel... El kellene kezdened odafigyelni a táplálkozásra és megtervezni az étkezéseket.

Ami nincs otthon, azt nem tudod megenni. A bevásárlásokat pedig megtervezed és nem veszel meg minden sz*r kaját.

1. A fehérjefogyasztás csökkenti az éhségérzetet, ami automatikusan alacsonyabb kalória bevitelhez vezet. A kevés fehérjebevitel gyakori éhséget eredményez.

2. Ha sok finomított szénhidrátot fogyasztasz, akkor sokkal gyakrabban éhezel meg, mivel ezek laktató rostok híján nem okoznak tartós teltségérzetet.

3. Ha nem alszol eleget, akkor az éhséghormonok szintje ingadozik, azaz sokkal éhesebb leszel.

4. Igyál elég vizet.

5. Fogyassz magas rosttartalmú ételeket, mivel azok lassabban ürülnek ki a gyomorból, és lassabban emésztődnek meg.

6. Sportolj többet.

7. Csökkentsd a stresszt.

2021. nov. 1. 20:52
 2/5 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszod és igen, arra már én is gondoltam, hogy ha nem állok le, akkor a végén túlsúlyos leszek... Megpróbálok odafigyelni ezekre, csakhogy az utolsó pont elég nehéz parancsszóra. Már próbáltam kikapcsolni, mert azt tudom, hogy nem kéne annyit idegeskednem, de már a végén azon stresszeltem, hogy nem tudok leállni vele. Azért remélem, hogy az első 6 pontot, ha sikerül betartani, az segít.

2021. nov. 1. 21:00
 3/5 anonim ***** válasza:
Az utolsó pontra és igazából az egésznek a kezelésére megoldás a pszichológus felkeresése. (1#)
2021. nov. 1. 21:18
 4/5 anonim válasza:
Az elsőnek igaza van, de annyival kiegészíteném, hogy ezzel olyan, mintha az érzéseidet nem elmondanád valakinek, hanem csak szimplán megennéd. Persze, nem megoldás a kaja, mivel attól nem lett jobb, ugye? Ha elsőre nem is pszihológussal, de valakivel beszélned kell erről. Lehet, hogy már az segítene, ha egy barátoddal leülnétek és kitálalnál neki. Jó, tudom, hogy nem szeretnél erről beszélni az ismerőseidnek, de szerintem könnyebb, ha először egy megértő közeli baráttal tárgyalnátok ki.
2021. nov. 2. 17:30
 5/5 A kérdező kommentje:
Tehát minden félelmemet és bánatomat befalom? Vagyis minden magamban tartott érzésem újabb és újabb kalóriát jelent?
2021. nov. 2. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!