Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Igaz-e a következő állítás?

Igaz-e a következő állítás?

Figyelt kérdés
Régi könyvben olvastam: "az alkohol rettenetes méreg. Tiszta állapotban mar, s megöl kivétel nélkül minden élő sejtet. Az élvezetre szánt szeszes italok nagyon különböző alkohol-tartalmúak, de kivétel nélkül mérgesek. Gyermeket 3—4 evőkanál pálinka megöl, felnőtt — még ha szokott is inni — 3—4 deci hirtelen megivott pálinkától meghalhat." (Az ember testi és lelki élete, egyéni és faji sajátságai, Budapest, 1905)

2021. szept. 29. 07:42
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
83%
Miért ne lenne igaz? Általános iskolai kémia órán megtanultuk hogy az etilén, metilén stb idegméreg.
2021. szept. 29. 07:47
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Simán igaz.

Ha egy 70 kilós ember húzóra lenyom 4 deci 50 fokos pálinkát, az már súlyos alkoholmérgezés és kómát vagy halált is okozhat.

2021. szept. 29. 10:06
 3/13 Senior Séf ***** válasza:
100%
Attól még, hogy 100 éve írták le, minden szava igaz.
2021. szept. 30. 12:21
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Akkoriban még pálinka volt a pálinka :)
2021. szept. 30. 16:17
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Hát 3 vagy 4 deci az nem semmi. Én pl 2 decit szoktam húzóra az 52 fokosból, és az fejre állít. Nagy ivó vagyok ugyan, de 2,5 decinél nem ittam soha többet egyszerre. Nem tudom ki iszik meg 3 vagy 4 decit? :)
2021. szept. 30. 16:34
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat. Ha így, elképesztő, hogy boltokban kapható. Minimum rá kellene írni az üvegekre, hogy halálos méreg.
2021. okt. 4. 07:46
 7/13 anonim ***** válasza:
47%

A kannabisz viszont a legsokoldalúbb gyógynövény, mégis drogként van kezelve.

Szóval ne keress benne logikát.

2021. okt. 4. 08:35
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
#6: Miért? A cigire rá van írva, hogy halált okoz, mégsem tántorít el senkit.
2021. okt. 4. 08:35
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Ja, amúgy meg MINDEN méreg, csupán mennyiség kérdése a dolog.

Ha egyhelyben megiszol 7 liter vizet, attól is meghalsz.

2021. okt. 4. 08:39
 10/13 A kérdező kommentje:

7-es: de biztos van benne, csak nyilván a gyártói kör oldaláról

8-as: azért jó tudni, hogy egy élelmiszer üzletben kapható termék tulajdonképpen mi is. Információ birtokában értelmes ember értelmes döntést tud hozni. Az egy más kérdés, hogy az állam kettős játékot űz ezzel. (Cigarettán rajta van a jelzés, mégis forgalmazható.) Az alkoholnál, úgy tűnik, egy közveszélyes mérget élelmiszerként árulnak.

9-es: bizonyára. De azért az ipari mérgeket mégis külön veszélyességi címkékkel kell ellátni. Most a kérdés az, hogy vajon az alkohol melyik veszélyességi zónába tartozik: mint a válaszban szereplő víz, vagy esetleg egy (nagyon) másikba. Vajon egy boltban árult termékek közül van-e ilyen veszélyes ital/táplálék, mint ez? Van-e még egy ilyen törvényesen engedélyezett és emberi fogyasztásra italként forgalmazott folyadék, amiből néhány dcl szabályszerűen öl?

2021. okt. 4. 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!