Egészségtelen ha csak heti kétszer vagy háromszor eszek főtt ételt? Miért?
Nincs időm főzni (illetve lenne csak inkább mással töltöm a szabadidőm). Rendelni szoktam néha de napi szinten nem lenne ideális anyagilag.
Ezeket enném:
- gyümölcsök
- natúr zabpehely kakaó porral, növényi tejjel
- sótlan mogyoró
- spenótos banános smoothie vagy pl meggyes növényi tejes
Egészségtelen, de nem azért mert heti 2-3x ennél főtt ételt. Ezekből az "ételekből" a szervezetednek szükséges összes tápanyagot nem tudod bevinni... Pl. Fehérjét ezekben hol látsz? (Mogyoróban van némi, de az nagyrészt zsír.)
A "nincs időm főzni" csak egy kifogás. Számos olyan tápanyagban gazdag étel van, ami 5-15 perc alatt elkészíthető. Csak utána kellene nézned és előre tervezni.
Nincs kedvem, utálok már. :D
De azért köszi a választ
Gyümölcs oké. Natúr zabpehely oké, kakaópor lehet túl cukros, növényi tej nem árt, de miért nem iszol akkor már rendes tejet? Kéne az állati fehérje. Sótlan mogyoró oké, sok benne a zsír, de nem baj, mert telítetlen, egészséges fajta. Spenótos-banános smoothie nem a legjobb, a spenót oké, de a banán leturmixolva nagyon gyorsan felszívódó cukor, hajlamosít az inzulinrezisztencia kialakulására. Meggyes verzió oké, bár a meggyből is ilyen formában gyorsan felszívódik a szénhidrát, de gondolom abba meg cukrot teszel, ami megint túl gyorsan felszívódhat.
A legnagyobb gond a teljes étrend makrotápanyag-összetétele lesz. Ebből, amit leírtál, nehezen fog összejönni a szükséges fehérjemennyiség (legyen mondjuk minimum annyi gramm, ahány kiló vagy), zsírokból se biztos, hogy meglesz minden, ami kell. Meg ugye esetleg túl sok a gyorsan felszívódó cukor benne. Zsírból jó lenne az omega 3, lehetőleg halból (abban másfajta omega 3 van, mint a növényi forrásokban, jobban hasznosul).
Amit változtatnék:
- egyél más olajos magokat is, tökmag, napraforgó, mandula, kesudió, ezekből is kapni sótlant
- túró+kis tejföl+gyümölcs jó fehérjeforrás, lehetőleg plusz cukrot ne tegyél bele
- zab+tej vagy növényi tej+gyümölcs+magok, így a kakaó nem kell (persze ha a kakaó a kedvenced, akkor ne hagyd ki, csak tarts méréket, naponta 5-10 g hozzáadott cukortól még nem lesz bajod)
- tükörtojás, főtt tojás, ahányszor csak kedved van hozzá, ne hagyd ki
- nem bonyolult főzés sütőzacskóban konyhakész csirkecombfilét megsütni, aztán lefagyasztani, jó fehérjeforrás (szórsz fűszereket, sót a zacskóba, beleöntöd a húst, lezárod, jól összerázod, be a sütőbe, egy óra múlva kiveszed, ha kihűlt, lefagyasztod, úgy hogy ne tömbszerűen fagyjon, napi 1-et kiolvasztasz, friss zöldségekkel megeszed).
Ami még nem biztos, hogy összejön, az a napi 25 g rost. A gyümölcsökben, zabban van, de napi 25 g azokból nehezen lesz meg. Ha szereted a búzakorpát, akkor azt tehetsz a zabhoz, úgy már összejöhet (én nem szeretem). Nem írtad, hogy ennél szendvicseket, de ha szereted a teljes kiőrlésű kenyereket, azzal már össze lehet hozni. Olyat vegyél, amin fel van tüntetve a rosttartalom, ha nincs ráírva, akkor valószínűleg kevés rost van benne.
Köszönöm szépen a részletes választ, sok hasznos tanácsot írtál. <3 Reagálok néhány dologra:
- cukrozatlan kakaóporról van szó
- azért nem iszok sima tejet mert szerintem egészségtelenek a tejtermékek és nincs szüksége rá az embernek (ettől függetlenül szoktam fogyasztani tejterméket pl sajt formájában ha néha rendelek pizzát, csak már kicsit undorodok a simától és ízlenek a növényi tejek)
- a meggyesbe nem tennék cukrot max banánt, de nem hiszem hogy 1 db banán ir-t okozna. Vagy igen?
- omega 3 akkor van a halban ha algát eszik ami sok esetben nem fordul elő ha úgy tenyésztik
#7, a banánnal önmagában nincs baj, de ha leturmixolod, elég gyorsan felszívódik belőle a cukortartalma. 1 közepes banánban kb. 14 g cukor van, ami persze még nem sok. Ilyen gyorsan felszívódó cukorból napi max. 50 g ajánlott (pontosabban a bevitt kalóriák max 10%-a, de jobb, ha csak 5%).
A tej meg, hogy nincs rá szüksége az embernek... Tulajdonképpen paradicsomra, zabra és tökmagra sincs, olyan értelemben, hogy ami ezekben van tápanyag, az mással is bevihető. De mindegyikben - a tejben is - van olyasmi, ami hasznos az embernek. Például komplett fehérje, folsav stb. Makrotápanyag-arányok szempontjából szerintem jót tenne neked a tej, de főleg a túró. De persze szíved joga olyan táplálkozási irányzatban hinni, amiben szeretnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!