Szeretném a glutént lecsökkenteni az étrendemből, de
nem tudom, hogyan álljak neki, segítene valaki?
Miért szeretnéd? Csak mert, ha nem vagy gluténérzékeny, akkor felesleges. De használhatsz a rendes gabonák helyett álgabonákat. Pl. amaránt, quinoa, hajdina, stb.
2021. júl. 21. 09:59
2/11 A kérdező kommentje:
Vashiányos vérszegény vagyok,és több helyen olvastam,hogy a glutén miatt nehezebben szívódik fel.Elhagyni teljesen nem szeretném,csak minimalizálni.
Tök felesleges. Vagy hagyd el teljesen, ha érzékeny vagy, vagy egyél normálisan.
A gluténnak semmi köze a vashoz.
2021. júl. 21. 10:19
Ha gyakran puffadsz, lágy a székleted meg ilyenek, akkor érdemes elhagyni. Ha helyrejössz, akkor tényleg a gluténnel van bajod(van, hogy a cöliákia teszt negatív, mégis panaszokat okoz a glutén, én is ilyen vagyok). Amúgy szimplán ne egyél olyat, amiben glutén vagy, vegyél helyette gluténmenteset, ennyi.
2021. júl. 21. 11:24
5/11 A kérdező kommentje:
Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor semmi jelentősége nincsen a glutén elhagyásának.
Ha vashiányod van, akkor célszerű több vörös húst enni, abból szívódik fel a vas a legjobban.
2021. júl. 21. 15:06
Néhány éve a Nemzetközi Cöliákia Bizottság (f)elismerte a rejtett gluténérzékenység jelenlétét, ami jószerivel mindenkit érint, noha nem mindenkinél okoz tüneteket. A glutén egy ragacsos anyag, ami leradírozza a vékonybél faláról az azt védő nyálkaréteget. Egészséges bélflóra mellett ez a nyálkaréteg hamar újraépül, de manapság nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy rendben van a bélflóra. Ha pedig nincs, az autoimmun tünetekben fog manifesztálódni. A fiatalok körében járványszerűen terjedő mentális gebaszok is ennek a számlájára írhatók.
2021. júl. 21. 16:13
8/11 A kérdező kommentje:
A vasnak a felszívódásával van gondom,hiába figyelek az olyan ételekre,melyben több a vas,vitamint szedek,de nem épül be,mert ezek mellett is alacsony az értékem.
Most ezzel próbálkozom,hátha ez javuláshoz vezet majd.
Vas felszívódását a c vitamin javítja. Egyél nyers paprikát például, jó sokat.
2021. júl. 21. 23:38
Szerintem bátran egyeztess erről egy orvossal, háziorvossal, gasztroenterológussal.
Nekem vashiányra intravénásan, infúzióban adják be a vasat rossz felszívódás miatt, ez is lehet egy megoldás.
Plusz a gasztroenterológus vérvételen tud neked tesztet kérni gluténérzékenységre.
2021. júl. 22. 11:22
Kapcsolódó kérdések: