Mit tudok elerni azzal, ha a sima fehér lisztet leváltom glutén mentes lisztekre, tésztát szintén?
Én olyat hallottam, hogy ha egy egészséges (nem glutén érzékeny) elkezd glutén mentesen élni akkor egy idő után maga is glutén érzékeny lesz, mivel a szervezet nem fogja termelni a glutén lebontásához szükséges enzimet.
Amúgy meg tényleg semmi értelme ha nem vagy érzékeny.
"mivel a szervezet nem fogja termelni a glutén lebontásához szükséges enzimet"
Ez nemegészen így van. A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, a szervezet idegennek érzékeli a gabonákban található fehérjét, ezért antitesteket küld rá, gyulladásos reakció alakul ki a belekben. Tehát nem enzim hiány okozza.
Ettől függetlenül egy nem gluténérzékeny személy számára nem tanácsos ezt a diétát folytatni. Egyrészt eléggé rost szegény a cöliákiások étrendje, másrészt hiány betegségek alakulhatnak ki, hiszen a glutént tartalmazó gabonafélékben elég sok eszenciális tápanyag van.
Aztán az is lényeges, hogy ugyan glutén nincs ezekben az ételekben, cserébe sok más adalékanyag megtalálható, ami nem biztos, hogy kifejezetten jót tesz, na meg baromi drága is ez a diéta.
Voltak pletykák azzal kapcsolatban, hogy kettes típusú cukorbetegségre hajlamosíthat a gluténmentes étrend, de én beszéltem erről egy dietetikussal, és nem erősítette meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!